Sultan Birinci Ahmed tahta gectiği sırada Avusturya Savaşı devam ediyordu. Osmanlı kuvvetleri Belgrad'dan Budin'e doğru ilerlemekteydi. Peşte (25 Eylul 1604) ve Hatvan Kaleleri savaş yapılmadan kolaylıkla ele gecirilmişti. Osmanlı Ordusu ilerleyerek Budin'in kuzeyinde bulunan Vac Kalesi'ni ele gecirdi (16 Ekim 1604).

Osmanlı Ordusu, Sultan Birinci Ahmed'in emri uzerine Belgrad uzerinden Budin'e gecti. 29 Ağustos 1605'de Estergon Kalesi kuşatıldı ve Ciğerdelen Kalesi fethedildi. 8 Eylul'de Visigrad, 19 Eylul'de Saint Thomas (Tepedelen) Kaleleri fethedildi. 3 Ekim 1605'de ise Estergon Kalesi teslim alındı.

Osmanlılar da, Avusturyalılar da ardarda yapılan bunca savaştan dolayı sosyal ve ekonomik yonden cok yıpranmışlardı. Daha once yapılan barış goruşmelerinden bir sonuc cıkmamıstı. Ancak 11 Kasım 1606'da Estergon-Komorin arasında, Zıtva Suyu'nun Tuna Irmağı'na dokulduğu yerde imzalanan Zıtvatoruk Antlaşması'yla barış sağlandı.

Antlaşmaya gore Eğri, Estergon, Kanije Kaleleri Osmanlılarda, Rop ve Koman Kaleleri Avusturyalılarda kalacaktı. Avusturya, bir kereye mahsus olmak uzere 70,000 altın savaş tazminatı odeyecekti. Osmanlı Padişahı da, Avusturya İmparatoru'na Roma İmparatoru (Cesar) unvanıyla hitap edecek, her uc yılda bir karşılıklı armağanlar gonderilecekti. Avusturya'nın Macaristan icin odemekte olduğu yıllık 30,000 altın vergi kaldırılacaktı.

Zıtvatoruk Antlaşması, Osmanlıların lehine gibi gorunse de Osmanlı Devleti artık eski gucunde değildi. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti'nin Avusturya karşısındaki ustunlugu sona ermiş, siyasi dengeler Osmanlı aleyhine bozulmaya başlamıştır