Kuresel piyasalarda, ABD'de acıklanan makroekonomik veri ve şirket finansal sonuclarının resesyon endişelerini hafifletmesi ile iyimserlik surdu. Gozler bugun Euro Bolgesi ve İngiltere'de acıklanacak eylul ayı enflasyon verilerine cevrildi. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, enflasyonun gelecek yıl yuzde 2'lik hedefin altına olmasını beklediğini soyledi.
ABD'de Bank of America'nın ardından dun de Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Lockheed Martin, United Airlines ve Netflix gibi onde gelen şirketlerin 3. ceyrek finansal sonucları beklentilerden guclu geldi.

Gelecek doneme ilişkin iyimserliği artıran finansal sonuclar resesyon endişelerinin de hafiflemesini beraberinde getirirken, dun Beyaz Saray Sozcusu Karine Jean-Pierre de iş gucu piyasasının gucunu koruduğunu, mevcut ekonomik verilerin resesyona işaret etmediğini soyledi.

Enflasyon cephesinde ise ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden "şahin" acıklamalar gelmeye devam etti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic enflasyonun cok yuksek olduğunu ve kontrol altına alınması gerektiğini soyledi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de enflasyonun yukselmeye devam etmesi halinde Fed'in faizleri yuzde 4,75'in uzerine itmesi gerekebileceğini kaydetti. Halihazırda para piyasalarında Fed'in kasım ve aralık toplantılarında 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Fiyatlamalar acısından bundan sonraki surecte, faiz artırım buyukluğunde 75 baz puandan ne zaman 25-50 baz puana gecileceğine dair sinyallerin etkili olacağı ongoruluyor.

Bu gelişmelerle dun New York borsasında alıcılı bir seyir izlenirken, ABD'de beklentilerin uzerinde gelen sanayi uretimi verilerinin de etkisiyle Dow Jones endeksi yuzde 1,12, S&P 500 endeksi yuzde 1,14 ve Nasdaq endeksi yuzde 0,9 değer kazandı. Dolar endeksi 111,7-112,5 seviyelerindeki hareketini surdurdu, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise dun yuzde 3,96'ya kadar gerilemesinin ardından yuzde 4,03'te dengelendi. ABD'de bugun Tesla ve Procter & Gamble gibi onde gelen şirketlerin acıklayacağı finansal sonucları oncesinde endeks vadeli kontratlar yeni gune de alıcılı başladı.
AVRUPA'DA DOĞALGAZ FİYATLARINI SINIRLAMA PLANLARI

Avrupa tarafında dun Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, enerji krizine yonelik yeni tedbirleri iceren paketi acıkladı. Paket kapsamında Komisyon, Avrupa doğalgaz borsalarında acil durumlarda fiyatları sınırlandıracak bir mekanizma kurmayı teklif etti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, TTF olarak adlandırılan Avrupa'nın ana gaz piyasasındaki oynaklığın ve aşırı fiyat artışlarının yumuşatılması gerektiğini belirterek, "Bugun gorduğumuz TTF artık gercek piyasa durumunu yansıtmıyor. Bu nedenle bir sonraki dolum sezonu icin LNG'ye ozel bir kriter geliştireceğiz." dedi. Pakette, bircok uye ulkenin talep ettiği ithal doğalgaza tavan fiyat getirilmesi yer almazken, gelişmelerin ardından Hollanda'da işlem goren kasım vadeli doğalgaz kontratların fiyatı yuzde 12'yi aşkın duşuşle 112,1 euroya geriledi.

İngiltere piyasalarındaki hareketlilik de gundemin odağında kalmaya devam ederken, dun İngiltere Merkez Bankası (BoE), kasım ayı başından itibaren 80 milyar sterlinlik İngiliz devlet tahvilinin satışına başlamasına karar verildiğini bildirdi.

Bu gelişmelerle dun Avrupa borsalarında alıcılı bir seyir izlendi ve Almanya'da DAX 40 endeksi yuzde 0,92, Fransa'da CAC 40 endeksi yuzde 0,44 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yuzde 0,24 yukseldi. İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizleri yuzde 4,18'den duşuşe gecerek yuzde 3,94'te dengelendi. Euro/dolar paritesi yuzde 0,2'lik azalışla 0,9840'tan işlem gorurken, sterlin/dolar paritesi 1,13'un uzerindeki hareketine devam ediyor.

Bugun Euro Bolgesi ve İngiltere'de acıklanacak nihai Tuketici Fiyat Endeksi (TUFE) verileri oncesi Avrupa endeks vadeli kontratlarda yeni gunun alıcılı başladığı goruluyor. Oncu verilere gore Euro Bolgesi'nde enflasyon eylulde yuzde 10 ile cift haneye yukselmiş, İngiltere'de ise yuzde 9,9 duzeyinde gercekleşmişti. Enflasyon verileri oncesi piyasalarda Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 27 Ekim'deki toplantısında faizlerde 75 baz puanlık artırıma gitmesi bekleniyor. BoE'nin ise 3 Kasım'da 100 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesine daha yuksek olasılık veriliyor.
CİN'İN VERİ PAYLAŞMAMASI EKONOMİK ENDİŞELERİ ARTIRDI

Asya genelinde, Cin'de takvimde yer alan veriler acıklanmamaya devam ederken, herhangi bir bilgi verilmemesi ulke ekonomisine yonelik endişeleri artırıyor. Ote yandan ulkede devam eden Cin Komunist Partisi 20. Ulusal Kongre'si kapsamında yeni gorev dağılımı bekleniyor. Japonya tarafında ise dolar/yen paritesinin 149,3 ile 32 yılın zirvesindeki hareketini surdurmesi ile yetkililer "gerekirse kura mudahale edebilecekleri" sinyali vermeye devam ederken, diğer taraftan Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, enflasyonun gelecek yıl yuzde 2'lik hedefin altına inmesinin beklendiğini, para politikasının doğrudan doviz piyasasını hedeflemediğini soyledi.

Bu gelişmelerle Asya borsalarında karışık bir seyir izlenirken, kapanışa yakın Cin'de Şanghay bileşik endeksi yuzde 0,8 geriledi, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise yuzde 0,6 yukseldi. Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise teknoloji hisselerinde artan satış baskısıyla yuzde 1,5 değer kaybetti.

Analistler, enflasyon ve resesyon ikileminin gundemin odağında kalmaya devam etse de şirketlerin 3. ceyrek finansal sonuclarına ilişkin iyimser beklentilerin kuresel capta risk iştahını desteklediğini soyledi.

Analistler, bugunun veri gundeminde Fed'in Bej Kitap Raporu'nun yanı sıra İngiltere ve Euro Bolgesinde enflasyon verilerinin one cıktığını aktardı.
Analistler, teknik acıdan BIST 100 endeksinde 3.800 puanın destek, 3.950 seviyesinin direnc konumunda bulunduğunu ifade etti.

  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala