Kalın bağırsak ve rektum kanserleri – kolorektal kanserler ulkemizdeki beslenme alışkanlıklarının hızlı değişimi nedeniyle daha sıklıkla karşımıza cıkmaya başladılar.
Kolorektal kanserlerin gorulme sıklığı 50 yaştan sonra artmaktadır. Ozellikle erkeklerde akciğer ve prostat kanserinden sonra en sık rastlanan kanser turudur.
Dışkıda kan gorulmesi, gaita alışkanlıklarında değişme, surekli dışkılama ihtiyacı ilk bulgular olabilir. Bu durumlarda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Bu erken bulgulara ek olarak kilo kaybı, halsizlik, karında şişme, gaz ve gaita yapamama gibi bulgular artık hastalığın ilerlediğini gosteren belirtilerdir.
Ailede kalın bağırsak ya da rektum kanserinin var olması da bir risk faktoru olarak kabul edilmektedir. Bunu dışında, hayvansal yağdan zengin, liften fakir beslenme alışkanlığı, sigara ve alkol kullanılması, daha oce kalın bağırsaktan polip cıkarılmış olması, ulseratif kolit ya da crohn gibi kronik bağırsak hastalıklarının bulunması da kalın bağırsak ve rektum kanseri riskini arttıran faktorlerdir.
Erken teşhis edildiğinde, yani kanser bağırsakta sınırlı iken coğu kez kemoterapi ve ışın tedavisi gerektirmeden yalnızca cerrahi tedavi yeterli olabilmektedir. Erken teşhis icin esas olan, onemsiz gibi gorunen belirtileri onemsemek ve eğer risk faktoru taşınıyor ise tarama programlarına uymaktır.
Ulkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilen tarama programı, 50 yaşından sonra iki yılda bir kez gaitada gizli kan bakılması ve 10 yılda bir kez kolonoskopi bicimindedir. Ancak risk faktoru mevcutsa her yıl gaitada gizli kan bakılması ve 5 yılda bir kez rektoskopi, 10 yılda bir kez kolonoskopi onerilmelidir.
[h=2]İzmir Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kalın bağırsak ve rektum kanseri: kucuk belirtileri onemsemek hayat kurtarır…
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kalın bağırsak ve rektum kanseri: kucuk belirtileri onemsemek hayat kurtarır…