İzleme :
Hasta belli aralarla hekime gelir. Laboratuvar testleri ve goruntuleme yontemleri ile hastalığın muhtemel bir tekrarlaması ve/veya uzak metastaz yapması olabildiğince erken yakalanmaya calışılır. Erken yakalanan nuks veya metastazın cerrahi olarak cıkarılma şansı vardır. Cerrahiye uygun olmasa da ilac tedavisine erken başlamak, tedavi başarısını yukseltecektir.
Kan testleri icinde CEA (karsino-embriyonik-antijen) oldukca hassastır. Yukselmesi, kanserin nuksettiğine veya uzak bir organda metastaz yaptığına işaret eder.
Karaciğerde veya karın boşluğunda, hastalığın yeniden başlayıp başlamadığını anlamak icin ultrasonografi (US), bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans (MR) goruntuleme yontemlerinden biri secilir. Gerektiğinde hekim, PET(Pozitron Emisyon Tomografisi) de isteyebilir. Bir nukleer tıp yontemi olan bu yontemde, radyoaktif madde kanserli dokuda yoğunlaşarak, kanser dokularını gosterir.
Hastaların yaşama suresi cok farklıdır. Fark şunlara bağlı olarak ortaya cıkmaktadır:
Tanı konulduğu anda, hastalığın evresi: Kalın bağırsağın icinde kalmış, 2 cm’den kucuk bir tumor cok erken yakalanmış tumordur. En uzun yaşama şansı bu hastalarda vardır.
Tumor hucrelerinin yapısı: Bazı tumorleri oluşturan hucreler, kanser hucresi olsa da, normal hucreye benzer ( iyi diferansiye tumor). Bu tumorler yavaş buyurler. Gec metastaz yaparlar. Bu nedenle hastalar daha uzun sure yaşarlar.
Ama bazı kanser hucreleri, cıktıkları dokunun hucrelerine cok az benzerler, ya da hic benzemezler (az diferansiye veya indiferansiye tumor). Bunlar agressif tumorlerdir. Cabuk buyurler, erkenden uzak organlara sıcrarlar. Birinci maddede belirttiğim erken evrede olsa bile, boyle kotu hucrelerden oluşan bir tumor yine de erkenden metastaz yapabilir.
Hastalığın yeri : Kalın bağırsağın sağ tarafındaki tumorler, sol tarafındaki tumorlerden daha iyi huyludurlar. Rektum tumorlerinde ise, ameliyat sonrası yaşama suresi genel olarak diğerlerine kıyasla daha kısadır.
[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kalın bağırsak ve rektum kanseri tedavisi sonrası hastayı izleme
Sağlık0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kalın bağırsak ve rektum kanseri tedavisi sonrası hastayı izleme