giyim tarihi ile ilgili makale osmanlıda kıyafet
Eskiden beri Turkler giyimlerine ozen gostermişlerdir....

OSMANLI'DA GİYİM

Fatih Sultan Mehmed'in olumunden sonra sarayda gelişen olen sultanların giysilerini bohcalayarak saklama geleneği Osmanlı İmparatorluğu Donemi işlemelerini 15. yuzyılda kısa bir boşluktan sonra 16. yuzyıldan 20. yuzyıl başlarına kadar kopmadan izlememize olanak sağlamaktadır.

Osmanlı sultanları giyim-kuşama onem verir, luks kumaşlardan dikilmiş kaftanlar giyerlerdi. Onların kalite arayışları dokumacılığın gelişmesinde onemli bir yer tutar. Saray kıyafetleri ve mefruşat icin kullanılan kumaşlar saray bunyesindeki atolyelerde hassa nakkaşları tarafından hazırlanan desenlere gore dokunurdu. Bu atolyeler yeterli olmadığı zamansa İstanbul ve Bursa'daki diğer atolyelere sipariş verilirdi. İpekliler devlet tarafından kontrol altında tutulur, cozgu tellerinin sayısından boyasına dek her detayın esaslarına uygunluğuna bakılırdı.

Gorkemli giyecekler kemha (brokar), kadife, catma (bir kadife turu), seraser (altın ve gumuş alaşımlı telle dokunmuş ipekli kumaş), diba, atlas, canfes, tafta, vala, cuha, sof ve şal gibi kumaşlarla oluşturulurdu. Topkapı Sarayı'nın sayıları 1550'yi bulan giyim-kuşam koleksiyonu olen padişahın uzerinden cıkan ve sahip olduğu diğer giysilerinin saklanmasıyla oluştu. Padişah elbiseleri hazine eşyası sayıldığından Hazine'de saklanırdı. Olen sultan, hanedan mensubu yuksek rutbeli devlet memuru ve din buyuklerinin eşyalarının turbesine konulması bir gelenekti ve bu turbelerden toplanan giysiler de Saray'daki koleksiyona katılırdı. Osmanlı sarayındaki ipekli ve pamukluların bir bolumunun menşei Hint, İran ve Mısır'dır....