BİZ DE ONLARA YAKLAŞIYORUZ
Sulltan Alparslan 27 bin askeriyle Bizans topraklarında ilerlerken, keşfe gonderdiği askerlerden biri huzuruna gelip telaşla:
- 300 bin kişilik duşman ordusu bize doğru yaklaşıyor, der.
Alparslan hic onemsemeyerek şoyle der:
- Biz de onlara yaklaşıyoruz.

ALDIĞIMIZ FİYATA
KececizÂde'nin Rusya'da bulunduğu sıralarda Rus Carı, KececizÂde Fuad Paşa'ya takılır:
- Paşa şu Girit'i satsanız!
- Hay hay, satalım ekselans
- Kaca satarsınız?
- Aldığımız fiyata
Girit'in yirmi seneyi aşkın bir zamanda ve binlerce şehitle alındığını bilen Car sararır.

BİLMEK İCİN OĞRENMEK
Tarih biyografisi ve monografi sahalarında erişilmesi cok guc bilgisiyle, dunya capında bir şahsiyet olan İbnulemin Mahmud KemÂl (İnal) a sormuşlar:
- "Sizdeki bilginin cok azına sahib olmalarına rağmen sizden cok daha fazla tanınanlar var. Bunun sebebi nedir?"
Şoyle cevap vermiş:
- Ben bilmek icin oğrendim, onlarsa bilinmek icin!

DERDİN DEVASIZI...
İbn-i Sin ya:
- Dunyada devÂsı olmayan bir dert var mıdır? diye sorduklarında:
- Derdin devÂsızı, iyinin kotuye muhtac olmasıdır, cevabını vermiş.

DERS ALABİLMEK
Lokman Hekim'e:
- "Bilgeliğini kimlerden aldın?" diye sorduklarında:
- Korlerden, cevabını vermiş. Cunku onlar, yoklamadan adım atmazlar.

FATİH NİYE USTUN
Napolyon, S. Helen adasında surgun bulunduğu sırada 'Fatih mi yoksa siz mi buyuksunuz? Sorusunu soranlara şoyle cevap vermişti:
Buyuklukte ben onun cırağı bile olamam. Cunku ben, kılıcla zaptettiğim yerleri henuz hayattayken geri vermiş bir bedbahtım. O ise; fethettiği yerleri nesilden nesile intikal ettirmenin sırrına ermiş bir bahtiyardır.

GENC FATİH
Bir genc, "Fatih Sultan Mehmed'in resmini neden hep yaşlı bir insan suretinde ciziyorlar" diye sorunca, bir yazarımız şoyle cevap vermiş:
- Yaptığı işler o kadar buyuk ki, bunları genc bir insanın yapacağını hayallerine sığdıramıyorlar

GUNLUK
Bir Hristiyan, Ahmed Vefik Paşa ya:
-Camilerinizde nicin gunluk (bir ceşit koku) yakmıyor sunuz? diye sorduğunda,ondan şu cevabı almış:
-Bizimkiler abdestlidirler. Yellenmezler. Onun icin gunluk yakmıyoruz. mukemmel cevap yaa

KADER
Fatih Sultan Mehmet, cocukluğunda biraz yaramazlık yapınca, babası olan 2. Murat Han:
-"Ne kadar yaramaz bir cocuksun, senden adam olmaz" diye cıkışır.
Orada bulunan ve velÂyet sırrıyla kalp gozu acık olan Akşemseddin Hazretleri, hafifce gulumseyerek şoyle der:
-Peder ne der, kader ne der.

KADERİN İCABI
KenÂn RıfÂi ye sormuşlar:
- Madem ki neticede kaderin dediği oluyor. O halde nicin calışıyoruz?
Şu cevabı vermiş:
- Calışmak da kaderin icabı olduğu icin!

SIR
Yavuz Sultan Selim, bircok Osmanlı padişahı gibi sefere cıkacağı yerleri gizli tutarmış. Bir sefer hazırlığında, vezirlerinden biri ısrarla seferin yapılacağı ulkeyi sorunca, Yavuz ona:
- Sen sır saklamayı bilir misin? diye sormuş.
Vezir:
- Evet hunkarım, bilirim dediğinde, Yavuz cevabı yapıştırmış:
- İyi, ben de bilirim.