Turkiye olarak bircok konuda dunyanın gerisinde kalmış durumdayız. Dunyanın ilk kriptopara varlıklarına fon ve destek sağlayan ulke olsaydık gelişmemize buyuk katkısı olurdu. 7/24 transfer yapabildiğiniz bir urun. Merkeziyetsiz bir urun. Blockchain kayıtları halka acık olan bir urun. P2P yani kişiden kişiye para transferi olan bir urun. Benim şahsi goruşum ulkemizde bir an once "geleceğin varlıkları" sayılan kriptoparalar icin calışmalar yapmalı. Yerli girişimcileri desteklemeliyiz.

Bir diğer konu, odeme sistemleri ve sadece 21 milyon adet Bitcoin'in piyasada bulunması. Merkez bankaları surekli para bastığı icin yurt dışında bile gectiğimiz yılda 1 dolar urun bu yıl 1.3$ olabiliyor. Fakat Bitcoin oyle değil. Sadece 21 milyon adet var. Sonradan uretim yok. Odeme sistemleri konusunda şoyle bir sorun var, blockchain ağındaki gecikmeler. Orneğin restoranda BTC ile odeme yaptığınızı varsayarsak 15 dakika civarında bir transfer suresi olur. Kabul edilebilir bir rakam. Fakat butun dunyanın BTC ağından transfer yapması demek daha fazla CPU işlem gucune (İşlemcilere ve ekran kartlarına) ihtiyac duyması demek. Aksi halde 15 dakikalık sure 2 saat, belki 3 saat bile olabilir. Ayrıca, diğer bir ağlardan biri olan ERC20'nin yuksek ağ ucreti olacağından oturu kimsenin sıcak bakacağını duşunmuyorum.

Siz neler duşunuyorsunuz?