Bu yazı son 2 haftadır gelişen trend gereği borsaların yukselen yıldızı Gate.io hakkında kısa, net ve anlaşılır bilgilendirmeler yapmak icin yazılmıştır.

Gate.io şu an dunyanın en buyuk 7. borsası. Gayet guvenilir ve işlem hacmi yuksek. İlk 7'deki diğer borsalardan kendini ayıran en onemli ozelliği ise ben bu yazıyı yazarken tam 628 coini listeliyor oluşu. Binance'ta bu sayı 358, Kucoin'de 322. Peki bu bize ne sağlıyor? Henuz gun yuzune cıkmamış coinleri erken donemde keşfedip yatırım yapma fırsatı.

Burayı alt lig gibi duşunun. Burada listelenen coinler başarılı olup da Binance'ta listelenmeye başlayınca ucup gidebiliyor, ucup gitmese bile buyuk merhale kat ediyorlar. Bu da erken donemde onları keşfeden yatırımcıların buyuk kÂr elde etmesine neden oluyor. Dun 1 gunde %450'lik artış yaşayarak patlayan Shib coin (doge'un kardeşi olarak goruluyor), %200'luk artış yaşayan Akita coin, Safemoon ve daha pek coğu burada listeleniyor. Hatta benim bile hic haberdar olmadığım busy diye bir coin dun 1 gunde %3500 artmış. Resmen cılgınlık...

Binance'ta listelenen coinler zaten belirli bir noktaya gelmiş oluyorlar. Evet stabiliteleri daha yuksek oluyor ancak kazanc oranları da aynı şekilde duşuyor. Gate'te projesine inandığınız guvendiğiniz coinlere 5-10 dolar atıp unutmak, ileriye donuk ciddi kazanclar elde etmenize neden olabilir.

Biraz borsanın kullanımı hakkında bilgi vereyim. Alım-satım işlemlerinde komisyon oranı %0.18. Eğer referans linkiyle uye olduysanız, omur boyu tum alım-satım işlemlerinizde iki tarafa da %20-%20 komisyon uygulanıyor. Ustune, hesabınızda borsanın kendi tokeni olan ve son 1 haftada fiyatını ikiye katlayan Gate Token bulundurursanız bu oran %20 daha duşuyor. VIP seviyelerinde artış sağlarsanız odediğiniz komisyon %0.0055'lere kadar duşebiliyor.

Web sitesi ve mobil uygulamasında Turkce seceneği var ve bu işlem yapmayı kolaylaştırıyor. Gate'e para gondermek icin Binance ya da başka bir kripto hesabınızdan usdt gonderimi yapabilirsiniz. Direkt gonderim yok. Bu kısım onemli değil cunku zaten direkt TL gonderimlerinde komisyon yuksek oluyor. Usdt evrensel ve TRC20 ağı hem hızlı hem de ucuz.

Gate.io'nın diğer bir one cıkan ozelliği de yeni startup'lardan hisse alma ozelliği sunması. Ancak bunu pek onermiyorum cunku VIP5 seviyesine gelmeden tatmin edici bir hisse almanız pek mumkun olmuyor. Yine de ileriye donuk duşunulmesi icin guzel bir ozellik ve fırsat.

Ayrıca kullanıcıların pek bilmediği bir ozellikten bahsedeyim. Mobil uygulamasında "Giveaways" diye bir bolum var. Her 24 saatte bir oraya girince "Gate points" kazanıyorsunuz ve bu puanlar komisyon yerine kullanılıyor. 1 Gate Point = 1 dolar. Boylelikle alım satım işlemlerinde komisyon harcamasından kurtuluyorsunuz. Ben bu sayede epeydir al-satlar'da komisyon odemiyorum.

Başka sorusu olanların sorularını yanıtlayabilirim.