Merhabalar,
Bir suredir bir iş kurma peşinde koşturuyorum ve bir kac kurumsal firma ile goruştukten sonra Franchising icin KRC (Karaca Zuccaciye) firması ile Franchising icin goruşmeye başladık, internette bu konuyla ilgili hic bir yerde detaylı bir acıklama bulunmamakta olduğu icin şahsi tecrubemle biraz bilgi aktarıyım dedim.
Oncelikle, online form doldurmanızı istiyorlar ve doldurduğunuz formu gonderdikten en gec 1-2 gun icerisinde telefonla donuş yapıp hangi bolgede acmak istiyorsanız aynı hafta icerisinde o bolgede sizinle goruşmek istiyorlar. Belirlemiş olduğunuz bir dukkan varsa o dukkanı geziyorlar yoksa da bolgede beraber gezinti yapıp dukkan belirlemeye calışıyorsunuz, ardından bu belirlenen dukkanla ilgili oturup kafadan aşağı yukarı bir hesaplama yapıp on bilgileri aktarıyorlar. Bizimle olan goruşmelerinde de belirlediğimiz dukkan icin 300-400 bin TL inşaat + mobilya masrafı ve dukkanın icerisine ilk etapta toplu mal yuklemesi yapılacağı icin ortalama 700-900 bin TL civarında mal masrafı olarak belirlediler. Franchise ucreti almadıklarını, cirodan vesaire de kar payı istemediklerini, yalnızca Franchise bayiilere sattıkları maldan kar ettiklerini soylediler. Franchise'ın kar oranlarına gelince; 1.50 - 1.70 arasında bir kar oranı olduğunu belirttiler. Yani bir urunun kendilerine maliyeti 50 liraysa, Franchise şubeye 100 liraya satıyorlar, Franchise şube de 150-170 lira arasında bir etiketle rafa koyuyor. Etiket fiyatları sabit, şubeler arası rekabeti bozmamak adına etiket fiyatında bir değişiklik yapılamıyor, fiyatlar merkez tarafından belirleniyor. İnşaat ve mobilya masraflarının belli bir kısmı nakit kalan kısmı vadeli cek ile, malların odemeleri ise acılıştan 3 ay sonra odemeye başlayacak şekilde 7 taksitte alınacak dediler. Yani 700.000 TL mal cektin, Kasım ayında acılış verdin, Şubat ayına kadar odeme yok, Şubat ayında ilk taksit 100.000 TL odeme yapıyorsun. Acılış sonrası cektiğin her malın da 5 ay valoru oluyor, yani Aralık ayında bir mal satın alımı yaptın merkezden, Mayıs ayında odemesini yapıyorsun. Ha dersen ki benim param var aldığım malın parasını nakit veririm, aldığın mal tutarında %5 indirim yapıyor. Cirolar da az satış yapan dukkanda 200.000 TL civarındaymış, yoğun satış olan bir yerde 1.5 M TL civarındaymış. Başka da bir istekleri yokmuş.
Buraya kadar her şey guzel, ortalama 300-400 bin TL nakit ile kurumsal bir firmanın şubesi olabiliyorsun gibi gozukuyor. Fakat gel gelelim, son aşamaya geldiğimizde;
Yonetime secilen yer ile ilgili fizibilite calışmaları sunulmuş, yonetim beğenmiş ve OK vermiş, son aşamadayız, gidip dukkanın kirası v.s ile ilgili pazarlık yapacağız, oncesinde yetkili arkadaşlarla buluştuk ve bize yonetimin uygunluk verdiğini vesaire anlatacaklar. Raporlardan vesaire bahsettiler her şey guzel bir anda bize dediler ki "ufak bir detayımız daha var, bankada DBS (Doğrudan Borclandırma Sistemi) acıp Karaca'ya bağlayacaksınız ve teminat olarak 2 Milyon TL nakit para veya o değerde bir ipotek koyduracaksınız. Ha bir de bu dukkanın inşaat ve mobilya masrafı 700.000 TL tutuyor." Bu aşamaya gelene kadar 300-400 bin TL nakit ile bu işin olacağını soyleyen kişiler bir anda toplam masrafı 3 Milyon TL'ye cıkarttılar ve bu masraflara dukkanın icine koyulacak mallar dahil değil, onları da ekleyince 3.5 Milyon TL civarında oluyor. Ben sadece 2 sene inşaat ve mobilya masrafını cıkartmak icin calışacağım yani. Ek olarak, malların parası olan 700.000 TL'yi nakit odesem bile yine 2 Milyon TL tutarında teminatı bankada istiyor. Tam 3 hafta boyunca ziyaret - dukkan secimi - fizibilite calışmalar - yonetim onayı vesaire diyerek gecti ve 4. haftada bunları bize anlattılar. Adeta 1 ay boyunca boşa vakit kaybettiler boşa vakit kaybettirdiler. Bende 5 Milyon TL nakit para olsa ben niye gidip birinin Franchise'ı olayım arkadaş?
Surprizbozan: Spoiler Bu arada, zuccaciye sektorunde iş yapan bir arkadaşımdan aldığım duyuma gore, malum firma cok iyi ciro yapan şubelerin tepelerine cokup, isim hakkını geri cekme ile tehdit ediyormuş ve cok duşuk rakamlara şubeyi devralıyorlarmış. O ciroları başkalarına yedirmiyorlarmış yani kısacası.
KRC (Zuccaciye) Franchising Edinme Girişimi Deneyimi
Yatırım Araçları0 Mesaj
●6 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Ticaret ve Dijital Alışveriş
- İnternetten Para Kazanma
- Yatırım Araçları
- KRC (Zuccaciye) Franchising Edinme Girişimi Deneyimi