cok sevgili meleklerim,osmanlı torunları olarak tarihimizi bilmek oğrenmek ve ornek almak sanıyorum hepimizin gorevi.Ata'mızın sozunde soylediği gibi:"Tarihini bilmeyen bir millet yok olmaya mahkumdur".Osmanlı'ya en parlak devirlerini yaşatan hukumdarlardan Kanuni Sultan Suleyman ile karşınızdayız,yararlanabilmeniz dileğiyle



KANUNİ SULTAN SULEYMAN’IN HAYATI, OZELLİKLERİ
Babası . Yavuz Sultan Selim
Annesi . Hafsa Hatun
Doğumu : 27 Nisan 1495
Vefatı . 7 Eylul 1566
Saltanatı : 1520 - 1566 (46) sene
-Kanuni Sultan Suleyman, Trabzon'da dunyaya geldi. O sırada babası orada vali idi. Babası O'nu kucuk yaştan itibaren cok titiz bir şekilde yetiştirmeye basladı ve emsali gorulmeyen bir terbiye ve tahsil ile yetiştirildi.
-26 yaşında padişah oldu. Cok ciddi ve vakurdu. Teenni ile hareket ederdi. Yapacağı işler hakkında hic acele etmez, gayet geniş duşunur ve verdiği emirden geri donmezdi. İs başına getireceği adamların kabiliyet derecelerine gore vazife verirdi.
-Kanuni’nin yuzu yuvarlak, gozleri elÂ, kaşları arası biraz acık, doğan burunlu, uzun boylu ve seyrek sakallı idi. Azim ve irade sahibiydi.
-Devri Turk hakimiyetinin kemale ulaştığı bir devir olmuştur. Kendisine Kanuni denmesi, yeni kanunlar icad etmesinden değil, mevcut kanunları yazdırtıp cok sıkı bir şekilde tatbik etmesinden dolayıdır.
-Zamanında İngiltere Kralı . Vlll. Henri, İstanbul'a bir heyet gonderip, adalet mekanizmasının nasıl işlediğini tetkik ettirerek kendi memleketine ornek almıştır.Avrup tarihcilerinin Muhteşem Suleyman dedikleri buyuk hukumdar, buyuk dedesi Fatih gibi sayısız seferlere bizzat kendisi iştirak etmiştir.
-Zamanında cereyan eden muhim hadiselerden bazıları şunlardır :
-1522 senesinde Rodos'u aldı. Fransa KraIının yardım isteğini kabul ederek Alman İmparatoruna bir mektup yazdı ve Alman İmparatoru, Birinci Francois'i serbest bıraktı.
-1526'da Mohac Muharebesi ile Macaristann ortadan kaldırdı. Budapeşte'yi fethetti.
-1529'da Viyana'yı kuşattı.
-1532'de Avusturya seferine cıktı.
-1533'te Almanya ile anlaşma imzalandı.
-1537'de Otranto fethedildi. Ancak, Venedik Savaşı sebebiyle daha sonra ordu Otranto'dan cekildi.
-1543'de Estergon, İstoini ve Belgrad'ı fethetti. Barbaros kardeşler Akdeniz'de yenmedik donanma bırakmadılar ve Kuzey Afrika'yı alarak Osmanlı (bilgi yelpazesi.net) topraklarına bağladılar. Kırım Hanları, Moskova'ya kadar ilerlediler.Hint Okyanusu'na donanma gonderilerek oradaki muslumanlara yardımlarda bulunuldu.Sudan ve Habeşistan'da fetihler yapıldı.
-1548'de Tebriz dorduncu defa alındı.Osmanlıların en buyuklerinden birisi olan Muhteşem Padişah 7 Eylul 1566 gunu savaş meydanında iken ahiret Âlemine irtihal etti. Oanda Zigetvar kuşatmasını idare ediyordu.
-Vefatında 71 yaşını 4 ay 10 gun geciyordu. 46 sene padişahlık yaptı. Buyuk bir devlet adamı ve unlu bir şairdi. Meşhur şiirlerinden birisi şudur:
Halk icinde muteber bir nesne yok devlet gibi.
Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi.
Saltanat dedikleri bir cihÂn kavgasıdır.
Olmaya baht u saadet dunyada vahdet gibi.
-Babasından 6.557.000 km. kare olarak devraldığı İmparatorluğun topraklarını, 14.893.000 km. kareye cıkarmıştı.Cenaze namazını ŞeyhulislÂm Ebussuud
-Efendi ve Nakibu'I - Eşraf Taşkentli Muhterem Efendi kıldırmıştır. Suleymaniye Camii avlusundaki turbesinde gomuludur. (Allah rahmet eylesin.)
-Silsile-i SaadÂd'tan HÂce Muhammed ZÂhid Bedahşi (k.s.) Hazretleri, Şeyh Sunbul Sinan, İbrahim Gulşeni, Şeyh Hamidullah'ın oğlu Hattat Mustafa'Dede, Kara Davud, Beyzavi'ye haşiye yazan Şeyhzade, HumayunnÂme sahibi AlÂaddin, Multeka sahibi İbrahim Halebi, Şahidi İbrahim Dede, Ahteri sahibi Mustafa Efendi,Lugat sahibi Nimetullah Efendi, Şeyh Merkez Efendi, Kırklardan Hızır Efendi ve İşbah muellifi İbni Neciym, Kanuni devrinde yaşamış ve yine o devirde vefat etmiş buyuklerdir.
Cocukları:Ikinci Selim, Bayezid, Abdullah, Murad, Mehmed, Mahmud, Cihangir, Mustafa ,Mihrimah Sultan, Raziye Sultan.
Boyle muhteşem bir tarihe ve hukumdarlara sahiplik etmiş olan Osmanlı devleti'nin en buyuk hanlarından birini tanıttık sizlere.Milletler tarihleriyle vardır,tarihleriyle tutunurlar geleceğe..Tarihimizi unutmamak,sahip cıkmak ve oğrenmek dileğiyle..