Merhaba dostlar, yakın zamanda RTX 2080 Super ekran kartımı satarak kendime bir RTX 3080 Ti satın aldım, bu kartın maliyetinden dolayı ve havaların serinlemesi ile beraber yeniden mining yapmayı duşundum. Bu sırada bircok coini denedim, kartım doğuştan LHR versiyon olduğu icin Ethereum madenciliği yapmıyorum. Bu sırada Raven, Ergo gibi coinleri denedim ancak bu coinler hem kartın bellek ısılarını hem de normal sıcaklıklarını anormal derecede yukselttiği icin yeni bir coin denemeyi ve bu coinin kazanclarını hesapladım. Size de bu konudaki deneyimlerimi anlatan bir yazı yazmayı duşundum.

Oncelikle RTX 3000 serisi kartların neden ısındığı konusuna değinmek istiyorum, bu kartlarda kullanılan GDDR6X belleklerin Micron cıkışlı olması ve madenciliğe pek de uygun olmadıklarını soyleyeyim, belleklere gelen voltaj ne kadar yukselirse ısısı da o kadar yukseliyor, voltajı kıstığınız vakit ise maalesef madencilik değerleri duşuyor. Ornek vermem gerekirse eski RTX 2000 serisi kartlarda voltajı belirli miktarlarda duşurduğunuzde madencilik gucunuz buna bağlı olarak %5 veya %10 performans kaybı yaşıyordu. 3000 serisinde ise bu oranlar %20-30 hatta bazen %50'ye kadar performans kaybına neden oluyor. Kartlardaki ısı da aynı oranda duşuyor ancak bu kartların fiyatlarını baz alırsak bu da verimliliği oldukca kısıyor. Bu ters orantı yuzunden coğu kişi karta zarar vermek yerine madencilikten vazgeciyor doğal olarak. Kartların yeni olması, butcelerin kısıtlı olması ve fiyatların yuksek olması gelir kaygısı veya gider kaygısı olan kişilerin icinde bulunduğu durumu daha da zorlaştırıyor, kendimden ornek vermem gerekirse, kartımı 17.000₺'ye satın aldım, oğrenci olarak bu kartın sadece gaming alanında değil gundelik hayatımda da ek bir gelir getirmesini istiyorum. Bu ısılarla ve kartın bozulabilme olasılığı yuzunden tam performans alamamak insanı biraz rahatsız ediyor. Bu yuzden farklı coinlerin kartı ne denli zorladıklarını not olarak, tam performansta calışmasını sağlamaya calışıyorum.

Oncelikle Raven ve Ergo madenciliği hakkında konuşmak istiyorum, bu iki coin arasındaki tek fark Raven'in ekran kartında hem Core Clock'u hem de Memory'i kullanmasından kaynaklanıyor, Raven madenciliğinde kartınıza ne kadar guc verirseniz, bellek gucunu ne kadar cok kullanırsanız o kadar Mh/s alırsınız, aynı şekilde Ergo icin de Memory ne kadar yukselir ve enerji ne kadar artarsa o kadar fazla Mh/s alırsınız. Benim Raven coinde alabildiğim en yuksek değer 53 Mh/s ve Ergoda ise 262 Mh/s oldu. Burada sıcaklık değerlerim fanlar %90'da calışırken Raven GPU 60 bellekler ise coğu zaman 100 dereceye kadar cıktı. Ergoda ise fanlar %80 GPU sıcaklığı 57 ve bellek ısıları ise 80-88 arasındaydı. Bu ısılar bana gore optimal değil, uzun vadede problem yaratabilecek ısılar, Ergo icin bellek ısıları nispeten kabul edilir aralıkta ancak Raven icin aynı şeyleri soyleyemem. Ozellikle elektrik tuketimi Raven'de 320-330 Watt aralığında, Ergoda ise 250-300 aralığındaydı. Raven ve Ergo arasındaki diğer bir fark ise tabii ki odeme sıklığı ve kazanclar, kazanclar arasında 0.30 Cent gibi duşuk farklar varken, odeme sıklığında Ergo'da 3 gunde bir odeme alıyorum, Raven'de ise gunluk. Ergo kazmak her ne kadar olumlu gibi dursada ileriye donuk bir madencilikte Ergo cok da iyi bir yatırım değil 1 Ergoya ulaşmak 3 gunumu alıyor, Raven'de ise 60 Raven'i bir gunde kazabiliyordum. Genel hatlarıyla bu iki coin aslında RTX 3000 serisi kartlar icin ozellikle LHR versiyonları icin pek mantıklı ve karlı gelmedi bana. Bu yuzden Cortex'i araştırmaya başladım.

Cortex madenciliği nasıl yapılır, neden Cortex'i tercih ettim, uzun vadede mantıklı mıdır?

İlk olarak Cortex(CTXC) madenciliği yapabilmeniz icin bir AMD veya NVIDIA karta sahip olmanız gerekiyor. Cortex madenciliği icin gereken minimum GPU belleği, Windows 10 icin 11 GB ve Windows 7 veya Linux icin 8 GB'dir. Bu algoritma kartın belleklerini kullanmaya ihtiyac duymayan bir algoritmadır, bu yuzden diğer kripto madenciliklerinden ayrılır. Bu da yuksek enerji tuketen RTX 3000 serisi kartlar icin buyuk bir avantaj. Cortex belleklerden ziyade cekirdek hızlarını kullanır, bu şekilde kart daha serin calışır. Guc tuketimini azalttığınızda performans kaybınız cok yuksek olmayacaktır. Kendim 3080 Ti'da kullandığım PL 81 Core Clock +150 ve Memory Clock 0 Fan Speed 70 ve guc tuketimi 282 Watt, kartımın 58 derecede ve belleklerimin ise 70-74 arasında calışmasını sağlıyor. Cortex'in bu sıcaklık yonu tatmin edici, ayrıca kazanclara gelecek olursam. Kendi kartım yaklaşık olarak 6.3 GPS gibi bir değer vermekte bu ayarlarda eğer havuzda bir kazım yaparsam bugun icin yaklaşık olarak 29.77 CTXC kazandırmakta, yaklaşık piyasa değeri 6, 05$. Ergo ve Raven'e gore 0,30 centlik bir kayıp var. Ancak bellek sıcaklığı ve GPU sıcaklığı optimal değerler arasında olduğu icin ve miktarlar da tatmin edici olduğu icin bunu tercih ediyorum. Uzun vade yatırımı olarak duşunduğum icin Ergo ve Raven'den daha mantıklı olduğunu duşunuyorum, internette Cortex icin cok fazla kaynak bulamadığım icin boyle bir yazı yazmak istedim.

Peki Solo mu yoksa Havuz mu?

Acıkcası bu biraz da kazım gucunuze bağlı ve tabii ki şansınıza bağlı. Şanslı olduğunuzu veya yuksek bir kazım gucune sahipseniz kesinlikle Solo mining yapmayı tavsiye ederim. Ancak GPS hızınız 3 veya altındaysa Solo'yu tavsiye etmiyorum, bulacağınız blok sizi tatmin etmeyebilir. Dediğim gibi bu biraz şans ve kazım gucune bağlı bir şey, Havuz ise garanti ucret demek. Kendi kazım hızım 6.3 GPS ve ilk 10 dakikada bir blok buldum, bir blok ucreti yaklaşık 1.40$. Gun icerisindeki şansıma bağlı olarak bulduğum blok sayısı artabilir, bazen 8-9 bazen ise 2-3 blok bulabilirsiniz, bunu goz onune alarak Solo yapmanızı tavsiye ediyorum, dediğim gibi uzun vade değil her gun garanti ucret almak isterseniz havuza girmeniz mantıklı. Şu an icin blok bulma zorluğu nispeten duşuk olduğundan Solo madenciliğe gectim. Kart ısım ve enerji tuketimim iyi bir noktada olduğu icin Cortex'in diğer coinlere gore avantajı daha yuksek.

Hangi havuzda kazım yapıyorum?

Ben pool olarak 2Miners'ı tercih ettim, Cortex icin en iyi ağın bu olduğu duşuncesindeyim, havuz olarak da solo olarak da daha avantajlı olduğunu duşunuyorum. Madenciliğe başladığımdan kısa bir sure sonra ilk bloğumu buldum ancak madenciliğin 15. Dakikasında bir internet kesintisi yaşadığım icin şu an tekrar başlattım. Cuzdan adresim Madenci İstatistikleri - Solo Cortex CTXC Madencilik Havuzu - 2Miners. Buradan da kontrol edebilirsiniz. Uygulama olarak Gminer kullanıyorum, uzun vadede kararlı bir şekilde daha iyi ucretler kazanacağımı duşunuyorum.

Sonuc olarak, Cortex daha az sıcaklık değerlerinde, nispeten daha duşuk elektrik tuketiminde daha yuksek kazanclar sağlayacağı icin, kartımın da sıcaklılardan dolayı bozulmasını engellemek icin yaptığım bir yatırım. Burada herhangi bir yatırım tavsiyesi vermiyorum, tecrubelerimi ve Cortex madenciliğini merak eden kişiler sadece oğrendiğim bilgileri paylaşıyorum. Benim atladığım ya da merak ettiğiniz şeyleri sorabilirsiniz.