Cerrahi prosedur cercevesinde ilk olarak kişinin memeleri ve ic genital organları ilk ameliyat sırasında alınır. Memelerini alırken sadece meme başı cevresinden tum memeyi cıkardığımızdan hastanın goğus bolgesinde ameliyat izleri kalmamakta meme başı cevresindeki izde koyu renkli dokunun icinde belli olmamaktadır. Kadın Doğum uzmanları aynı seansta hastanın rahmini, yumurtalıklarını ve yumurtalık kanallarını almakta ayrıca vajen cıkartılmaktadır. Burada onemli olan vajenin tume yakının cıkartılmasıdır ki buda deneyimli bir kadın doğum cerrahisine ihtiyac duymaktadır.
Yaklaşık olarak 6-8 ay sonra ikinci ameliyat icin kişi hazır olacaktır. Bu ameliyatta skrotum ve penis rekonstruksuyonu kişiye yapılır. Skrotum kişinin dış genital organının buyuk, kucuk dudaklar ve klitoris uzerindeki pubik bolge kullanılır. Bu şekilde skrotumun cilt rengi normal rengine yakın olmaktadır. Ayrıca bu yağlı ve kalın bolge dokusu kullanarak testis protezlerine gerek kalmadan skrotum rekonstruksiyonu yapılmış olunur. Penis rekonstruksiyonu icin kolun on ve yan cilt yuzlerinin kullanıldığı ‘radiyal on kol flebi’ fibular ve kaval kemiği ve bacak dış yuzeyini kaplayan cildi iceren ‘fubular kemik-cilt flebi’ kullanıyoruz.
Bu ameliyatlarda mikrocerrahi teknikleri kullanılmak zorundadır. Mikrocerrahi mikroskop veya cerrahi loop denen buyutme altında yapılan işlemlerdir. Bu cerrahilerde anlatığım bolgelerden hazırlanan penis damarları ile birlikte alınarak yeni yapılmış skrotumun ust kısmına yerleştirilir ve dokunun dolaşımı o bolgede hazırlanmış damarlarla yeni penis dokusunun damarlarının mikroskop altında birleştirilmesi ile sağlanır. Eğer fibular kemik ve derisi kullanılarak penis rekonstruksuyonu sağlanmışsa sertlik bu kemikle sağlanacağından ikinci bir ameliyata ihtiyac duyulmamaktadır. Ancak radiyal onkol flebi kullanılırsa penise sertlik sağlamak icin daha sonra şişirilebilir veya kırılabilir penis protezleri kullanılmalıdır.
Her iki tekniğin de birbirine gore ustunlukleri ve dezavantajları vardır. Doğru olan hasta ve cerrah karşılıklı goruşerek hangi ameliyatı tercih edeceğine karar vermesidir.

[h=2]Ankara Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]