

[h=2]Manisa Alaybeyi Ferhat Ağa'nın eşi Dilşikar Hatun tarafından 432 yıl once yaptırılan Dilşikar Hatun Hamamı, Manisa Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tedavi goren hastalara şifa oluyor.
[/h]
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ahmet Ayer, yaptığı acıklamada, 2006 yılında Vakıflar Genel Mudurluğu tarafından onarılan Dilşikar Hatun Hamamı'nın, Rehabilitasyon ve Toplum Sağlığı Merkezi haline donuşturulduğunu ve hasta kabulune başladıklarını bildirdi.Hastanede tedavi goren şizofreni ve psikotik bozukluğu bulunan hastaların, kendilerine verilen bir heyet raporuyla Dilşikar Hatun Hamamı Rehabilitasyon ve Toplum Sağlığı Merkezi'nden ucretsiz olarak yararlanmaya başladıklarını anlatan Ayer, şu bilgileri verdi:
''Tarihi hamam 432 yıl once Manisa Alaybeyi Ferhat Ağa'nın eşi Dilşikar Hatun tarafından yaptırılmış. Vakıflar Genel Mudurluğune ait olan bu hamam, 2006 yılında onarıldı ve hastanemize tahsis edildi. Hastalarımızı burada ağırlıyoruz. Bu hastalar daha once tedavilerinin ardından evlerine gidiyor ve toplum icine karışmıyorlardı, kısıtlılık icindeydiler. Ancak depresyon hastalarımız, panik atak hastalarımız, alkol ve madde bağımlısı hastalarımız ile cocuk hastalarımız, tedavilerinin ardından rahatca topluma karışabiliyorlardı. Okula gidebiliyor, her turlu toplumsal aktiviteye katılabiliyorlardı.
Şizofreni ve psikotik bozukluk grubunda olan hastalarımız ise hastalığın kendilerine getirdiği algı kaybı ve toplumsal ilişkilerin bozulması nedeniyle kendisine bir takım imkanlar oluşturamıyordu. Bu nedenle bakanlığımız, kendisine cevre oluşturmada yetersiz olan ve her vesileyle toplumun dışında kalan şizofreni ve psikotik bozukluğu olan hastalarımız icin boyle bir ortam oluşturduk.''
''TARİHİ MEKAN HASTALARA HUZUR VERİYOR''
Merkezde hastaların gunluk yaşamı oğrendiğini, normal gunluk aktivitelerini yerine getiren insanlardan farklarının kalmamasına calıştıklarını dile getiren Ayer, hastaların burada gazete okuduğunu, ailelerin hastalıkla ilgili eğitim aldığını ve hastalığın kişiye kaybettirdiklerini kazandırmaya calıştıklarını kaydetti.
Rehabilitasyon calışmalarıyla, el becerileriyle, okuma aktiviteleriyle, muzik dinletileriyle hatta bir takım uğraşı tedavileriyle bunları sağlamaya gayret ettiklerini bildiren Ayer, Manisa'da bu şekilde 560 aile bulunduğunu ve bunlardan 200'une ulaşabildiklerini ifade etti.
Merkezden yararlanan hastalar ve ailelerinden ucret alınmadığını, hem hastaya hem de ailesine her turlu destek ve eğitimin verildiğini belirten Ayer, sozlerine şoyle devam etti:
''Tarihi mekan hastalara huzur veriyor. Tarihi dokusu, bir kompleks halinde olması, şehirden uzakta ve sessizlik icinde bulunması bizim hoşumuza gitti. Bu doğal mekanların insanlarda bir tarihi dokuyla birlikte gecmişten bugune yolculukta bir butunluk oluşturucu, icten gelen sevgi oluşturucu, bir hayranlık oluşturucu etki etkileri her zaman oluyor. Bunu camilerimizde ve bir takım tarihi mekanlarda hep goruyoruz. Zaten toplumsal bağlantı bozukluğu olan hastalar icin burası alelade bir binadan daha yararlı.''
Hastanenin psikiyatri uzmanlarından Dr. Arzu Dalmış da hastaların burada hem sosyalleştiğini, hem huzur bulduğunu ifade etti.Hastane ortamında hastaların, hasta olduklarıyla surekli yuzleştiğini, tedavideki temel amacın, hastalıkla ilgili aktif bulguların yok edilmesi olduğunu sildiren Dalmış, ''Hastamız insan olduğunun, birey olduğunun farkına varmaya başlıyor'' dedi.