Kısaca konuya girmek isterim, 2020'nin son aylarında RX5700 XT ekran kartı ile bir sistem topladım. Kampanya donemine denk geldiğim icin Ekran kartının maliyeti bana cok uyguna geldi. Yaklaşık 3500 tl civarı. 2021 yılına girdiğimizde mining piyasası cok genişlediğinden midir ekran kartı stokları tukendiğinden mi bilinmez 2. el piyasalarda 10.000 tlye yakın satıldığını gordum bu kartın.
Cocukluktan beri bilgisayarla, oyunlarla cok haşır neşir durumdayım, hatta mesleğim de tasarım uzerine. Bu mantık uzerinden cıkarak yaklaşık 11.500 tlye topladım sistemimi. Yaklaşık 1 hafta once de bir arkadaşımın tavsiyesi uzerine mining yapma uzerine araştırma yaptım ve biraz da gaza gelerek Ethermine havuzundan ETH kazmaya başladım. Ama aklımda sorular var ve bilgili arkadaşların yardımına ihtiyac duyuyorum.
İlk olarak yaklaşık 4 gundur yaptığım kazım değerleri; Yaklaşık (22 USD)
lolMiner programıyla yaklaşık 48-50 mh/s değerlerinde - Ekran kartımın fan calışma hızı 70, ısı değerleri 56-60 derecelerde oynamakta.
AMD Software uzerindeki değerler:
Aklımdaki sorulara gelecek olursam;
1- Bazı forumlarda stok haliyle kazım yapmanın ekran kartına zarar vereceği yazmakta, bu bilgisayarı geleceğe yonelik toplamıştım, kendi masrafını cıkarana kadar veya yeni bir ekran kartı alana kadar kazım yapmam ekran kartına cok fazla zarar verir mi? Bir sorun ile karşılaştığımda garantiye gonderirsem, mining yapılmış gerekcesiyle garanti dışı kalma gibi bir durum soz konusu olur mu?
2- Bilgisayarla haşır neşir olmayı seviyorum, az cok araştırarak bilgi sahibi olmayı da seviyorum ama Muhendis'te değilim.
Bunu OC ve UV ile yapıyorlar sanırım, sizce benim de geliri arttırmak ve guc tuketimini azaltmak icin bunları yapmam mantıklı olur mu yoksa ekran kartını daha da fazla yorup omrunu kısaltmak gibi mi olur bu işlemler?
3- AMD Software uzerindeki değerlerde bir anormallik soz konusu mu? Guc tuketimi 189 W gordukce aklımı kurcalıyor ve değerlerdeki oynamaları takip etmek icin fan hızını duşuruyorum fakat değişiklik olmuyor pek. (Ben normal bir tuketim sanıyordum fakat bazı sitelerde 120W a kadar duşurulduğunu gorunce aklımı cok karıştırdı) Elektriği ben odemiyorum fakat 7/24 kullanımda tahmini 140TL civarında bir ucret faturaya eklenecek gibi. Elimdeki değerlerle faturaya binecek ucreti de cıkarttığımızda karım tatmin edicimidir yoksa ekran kartını yormaya değmez denilebilir mi?
4- lolMiner uzerinden Ethermine havuzunda ETH kazımı yapıyorum. 0,5 ETH biriktiğinde Binance cuzdanıma gececeği yazmakta sitede. Kullandığım lolMiner ve Ethermine havuzu en mantıklı secenek mi, yoksa Binance havuzunda kasıp anlık olarak cuzdanıma gecmesi, ya da belki de Ekran kartım icin daha sağlıklı olabilecek bir program vs. onerisinde bulunulabilir mi? (Komisyon ucretleri duşunulduğunde)
5- lolMiner uzerindeki değerler ile Ethermine havuzundaki gozuken değerler arasında fark var gibi. Yani bazen Ethermine uzerindeki hashrate değerlerini grafikte 61 mh/s olarak goruntuleyebiliyorum, bazende 38 lere kadar duşuyor. Bu dalgalanmanın sebebini tam olarak anlamış değilim. Sebebi sizce nedir?
Değerli goruş ve onerilerinizi bekliyorum,
Sevgiler, sağlıcakla kalın.