Kişisel ekran kartımla gecen yıl 26 Mayıs'ta arkadaşla sohbet arasında bir merakla araştırayım bizde yapalım diye başlamıştım. Tabi 2 gun gecmeden RX 5700 karta XT BIOS'u yukleyeceğim diye kartı elime aldım. Kart tamamen calışıyordu, ufak bir sıkıntısı vardı goruntu vermiyordu. Ust komşunun bilgisayarındaki ekran kartını odunc aldım bilgisayar guncelleştirmeden ya da elektrik gitmesinden kapanırsa acıp programı başlatıp cıkıyordum. İlk vakitler gunluk 3.5-4 dolar kazandırıyordu, zamanla duşmeye başladı gecen aya kadar 2 dolardı şu an durum 1 doların bile altında.

Yani gunluk 16 TL. Bilgisayarın harcadığı gunluk elektrik ise kabaca 6-7 TL civarında. Kısaca 1 yıllık seruvenin sonuna gelerek son yatan 18 doları da cekip kralı dinlenmeye alıyorum. Aylık 300-330 TL havadan para gelecek ama o paranın bir kıymeti yok. 2-3 parca eşyayı zor alıyor. Bu kadar az para icin bir parca bozulsa kat kat fazlasını verip geri alacağım icin bırakıyorum.

Sizde durumlar ne? Bu ortamda 1-2 kart ile yapmak mantıksız geliyor eğer 3 ya da daha fazla kartınız varsa oluru var gibi. Cunku anakart, işlemci, SSD vs. diğer parcaların harcadığı elektriği kart fazla olduğu icin dengeliyor.

Bu arada elime para gecince bu kartı bugun sipariş ettim. Elimdekini garantiye yollayıp para lazım oluncaya kadar bekleteceğim. Aslında fotoğraftaki karta pek ihtiyacım yoktu ama ulkenin ekonomik seyri bu fiyatlara son ekran kartlarımızı alabileceğimizi gosteriyor. Bir ust modelini beklesem mi dedim ama kafadan 15 binin ustunde cıkacaklar. Diğer seceneğim 12 bin TL'ye MSI Suprim X 3070 ti'ydi yurt dışından alınmış sarı sitede satılıyordu. Garanti sureci ve 8 GB belleği arada bıraktı. Oyundaki ufacık bir goruntuyu değiştirip 50 FPS yiyen bir ayar varsa bile acma hastası olduğumdan yanaşmadım. Şu an yeni bilgisayar almış gibi mutluyum kardeşimin 2 sekme acınca donan dizustunu kullanıyordum.

RX 5700, 11 Eylul 2020 Tarihinde Vatan'dan 3534 TL'ye alındı. 1 yıl icinde cektiğim toplam para 11.890 TL. Gorev başarılı asker usse geri don o7.

Duzenleme: eskiden ETH duşunce siteler kazandığın miktarı arttırıp parayı yerinde bırakıyordu yani duşup cıkmasından pek etkilenmiyordunuz. Şimdi kazanılan miktar bile yerlerde.