Bitcoin Madenciliğine insanları ceken ilk olarak Bitcoin ’in devamlı artan değeri ve insanların zengin olma tutkusu. Bu iki değer birleşince bu sorunun cevabını arayanlarda coğalıyor. Aslında Bitcoin Madenciliği şu an icin cokta iyi bir secim değil. Cunku sistemdeki zorluk seviyesi yuzunden kazandığınız ile harcadığınız arasında cok ufak bir fark size kalacaktır. Ben yine de bu işi yapmak istiyorum, en azından nasıl yapıldığını bilmek istiyorum diyenler icin konuyu yazıyorum.
Bitcoin nasıl uretilir? Nasıl kazanılır?

Bitcoin uretim aşaması icin Bitcoin mining yani Bitcoin madenciliği adı verilmektedir. Bitcoin cıkartmak, yani madencilik yaparak bir miktar Bitcoin elde etmek, madenciliğin tek amacı değildir. Burada Madencilik dense de madenciler, hesaplama yetkisiyle işlemi gercekleştirme, sisteme ait ağı koruma ve sistemdeki her kullanıcıyı senkronize hale getirme işlemidir.
Bitcoin sistemi merkezsiz bir yapı olduğu icin sistemi calıştırmak, onayları vermek ve işlemleri kaydını yapmak icin birilerinin olması gerekiyor. Bu birileri yaptıkları işlemler karşılığında bir bedel alıyorlar. İşte bu işi yapanlara Madenci deniyor.

Bitcoin madenciliği ilk başladığında bilgisayarlardaki işlemci (CPU)'lerle yapılmaya başlanmıştı. Daha sonra bunlardaki hızlar yetmedi ve yerine Ekran Kartlarının (GPU) işlemcileri aldı. Bunlardan sonra da Bitcoin Madenciliği icin ozel olarak hazırlanmış Ciplere sahip ASIC adı verilen sistemler kullanmaya başlandı. Şu an icin ASIC sistemlerden kurulmuş Pool‘larda (Havuz) Bitcoin Madenciliği yapılmaya devam ediliyor.
Eğer bu konuda acemiyseniz (Ki bu konuyu okuyorsanız acemi olmanız muhtemel) en iyi yol Bitcoin Madenci havuzlarına dahil olarak (Mining Pool) Mining (Madencilik) yapmanızdır.

Madencilik icin Donanım Satın Alın

CPUve GPU ile yaptığınız Bitcoin Madenciliğinden pek bir şey kazanamayacağınızı anlamışsınızdır. Bitcoin madenciliği yapabilmek icin uretilen ozel donanımlar (ASIC gibi) almanız gerekmektedir. Bu urunler size en az elektrik harcatarak en cok işlem yapmayı sağlar. Buna imkan veren bu donanımların fiyatları kazanca oranla birkac yuz dolardan binlerce dolara kadar cıkabilmektedir.

Tek Başınıza mı? Havuzla mı Bitcoin Cıkaracaksınız?

Bu aşamaya geldiğinizde en onemli kararınız bu olacaktır. Sahip olduğunuz Bitcoin Madenciliği donanımızın ozelliklerine ve Bitcoin madenciliğinden beklentilerinize gore bu tercihi yapmalısınız.

Madencilik Donanımlarınızın Aşırı Isınmamasına Dikkat Edin

Madencilik uygulamaları cihazlarınızı yuksek hızlarda kullanacağı icin donanımınız aşırı ısınabilir, bu ısıyı azaltmaya ozen gosterin. Yoksa sonucları kotu olan yangın gibi şeylerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Gelir-Gider Hesabı Yapın

Sonucta Bitcoin Madenciliği yaparken cihazlar belli oranda elektrik harcayacak, bu da gider anlamına geliyor. Bu yuzden Bitcoin ’den kazandığınızla Aylık veya Haftalık Giderlerinizi karşılaştırın. Karlılığı olmayan bir madenciliğin yapılması anlamsızdır.

Kaynak: Senhesapla.com