Malware pc guvenliğini tehdit eden bir bilgisayar yazılımıdır.Malware işletim sisteminizdeki guvenlik acıklarından bilgisayarınıza bulaşır.Ve bilgisayarınızın işletim sistemine zarar verir.İlk once Malware Nedir?Tanımından başlayalım.Daha sonra da zararları nelerdir?Konusunu ele alalım.
Malware Nedir?
Malware kotu amaclı yazılım tabanlı programlardır.Malware turlerini teker teker acıklayayım arkadaşlar.Truva atı,solucan,trojan bunlar birer malware yani kotu amaclarla oluşturulmuş yazılım tabanlı programlardır.Ve bunların bilgisayarınıza bulaşması sizin icin guvenlik bakımından risk yaşatabilir.Ozellikle bu tip virusler internet uzerinde sorf yaptığınız sitelerden bulaşır.Site uzerindeki reklamlar genellikle viruslerin en baş kaynağıdır.Reklama bir kez tıklamanız virusun hemen bilgisayarınıza girmesine neden olur.Birde harddiske bulaşan virusler vardır.Bunların en tehlikesi dosyaları kısayol halinde kısayol haline getirir.Her ne kadar kısayolları silsenizde bu virus bilgisayarınızda kısayol oluşturmaya devam eder.Bircok antivirus programı bu virusu silemez.Benim onerceğim antivirus program AVG Free Edition ben bu sayede bu virusu sildim.Malware yani kotu amaclı yazılımlar ayrıca mail yoluyla da bulaşabilir.Maillerinizi acarken ilk once kimden geldiğine kontrol edin.Eğer tanımadığınız biriyse icindeki dosyaları sakın bilgisayarınıza indirmeyin.Ozellikle keylogger malware yazılımları bilgisayarınıza girer.Ve sizin internet uzerinden yaptığınız butun girişleri virusu kim yollamışsa ona iletir.Buna cok dikkat edelim arkadaşlar.Daha başka virus turleri tabiki vardır.Şimdi bu malware zararlarını ayrıntılı bir şekilde anlatıyım.
Malware Zararları Nelerdir?
1-Bilgisayarınızın işletim sisteminin yavaşlamasına neden olabilir.
2-Kotu amaclı kişiler bilgisayarınızdaki dosyalara erişebilir.Hatta dosyaları bile silebilir arkadaşlar.Boylece butun emeğiniz boşa gitmiş olur.
3-Bazı virusler işletim sistemindeki dosyalara bulaşarak işletim sisteminizin cokmesine neden olur.
4-Bazı programların calışmamasına neden olabilir.En onemlisi exe virusu
5-Autorun inf virusu genellikle usb harddisklerimize girerek usb harddiskte girişte sıkıntı yaratabilir.Hatta bazı durumlarda hard diski bicimlendirmemiz gerekebilir.
6-Windows işletim sisteminde bulunan denetim masasındaki uygulamaları kullanılamaz hale getirir.Siz ne kadar elle duzeltsenizde virus devreye girerek ayarları istediği duruma cevirir.
7-İnternet tarayıcılarınıza zarar verebilir.Her acılışta farklı bir sitenin sayfası acılır.Boylece bilgisayarınıza bu siteler tarafından virus bulaşmış olur.
8-Bilgisayarınız icindeki dosyaları birbirleri icine kopyalarak bilgisayar hız performasını duşurur.
9- Temel sistem bileşenlerini kırmak ve bir cihazı calıştırılamaz hale getirmek
10-Bilgisayarda mavi ekran hatalarına sebep olabilir.
11-Ozel bilgilerinizin başkasının eline gecmesine neden olabilir.
12-Coğu zaman işletim sistemine format atmak zorunda kalabilirsiniz.Viruslu olan dosyaları kontrol etmeyip yedek harddiske kopyalarsanız bu sefer virus harddiskinize de girmesine neden olabilir.
Malware Nedir?Zararları Nelerdir?