Bircok erkek memelerinin normalden buyuk olası nedeniyle ciddi derecede rahatsız ve onemli psikolojik sıkıntılar yaşıyorlar. Tıp dilinde jinekomasti denilen yani erkek memelerinin normalden fazla aşırı derecede buyumesi ve kadınsı bir vucut gorunumune neden olan durumdur.Erkeklerde ve kadınlarda meme dokusunun hormonlara yanıtı bakımından bir farklılık yoktur. Bununla birlikte meme dokusundaki gelişme cinsel farklılaşmanın bir belirtisidir. Bu nedenle kadınlarda meme dokusunun gorunur hale gelmesi ergenliğin bir bulgusu olarak kabul edilirken, erkeklerde bir "bozukluk" olarak kabul edilmektedir. Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun iyi huylu buyumesi olarak tanımlanabilir.
Neden olur? Meme dokusu, genetik olarak belirlenen ceşitli hormonlar ve biyolojik etmenlerin etkisiyle gelişmektedir. Başta ostrojen ve progesteron olmak uzere hormonlar meme dokusunun karmaşık biyolojik denetimini yonetmektedirler. Erkeklik hormonları ise ostrojenin meme dokusu uzerindeki etkilerini engellemektedir. Ergenlik jinekomastisinin temelinde bu hormonların meme dokusuna etkisi arasındaki dengesizlik yatmaktadır. Cocukluk ve ergenlik donemindeki jinekomasti, ceşitli tumorler, hipertiroidizm, ilaclar gibi nedenlere bağlı olabilir. Bununla birlikte erişkin jinekomastinin buyuk coğunluğunda belirli bir neden yoktur. Erişkin erkeklerde, meme kanseri olasılığı hatırlanmalıdır. Ayrıca, jinekomastiye yol acan bazı ozel durumlar da vardır. Bunlar arasında: Hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları, testis hastalıkları, uyuşturucu kullanımı, kilo almak veya kas yapmak icin steroid kullanımı, gibi sebepler sayılabilir.
Cerrahi Tedavi: Erişkin erkelerde ise tedavi sadece cerrahidir. Plastik cerrahın veya hastanın secimine bağlı olarak genel veya lokal anestezi altında gunluk cerrahi ameliyat olarak uygulanan basit bir girişimdir. Hastanede kalmayı gerektirmez. Ameliyatta "Liposuction" denilen yağları azaltma ve konturları duzeltme uygulandıktan sonra meme ucundan yapılan 1-2 cm lik kesiden girilerek aşırı derecede buyumuş meme dokusu cıkarılır. Bazı zayıf hastalarda liposuction uygulanmaz sadece meme dokusu cıkarılır. Gereken hastalarda deri de toplanarak fazlası cıkarılır. İşlem 20-60 dakika kadar surer.
Hastanede kalmayı gerektirmez. Gecici morluklar ve ağrı, şişlik, ameliyat bolgesinde uyuşukluk ameliyattan sonra hemen her hastada gorulen rahatsızlıklardır. Buyuk bir kısmı ilaclarla hemen kontrol altına alınır, bir kısmı da zaman icinde kendiliğinden gecer. Hasta 1-2 gun icinde normal hayatına donebilir. Ameliyattan sonra goğusler tekrar buyumez.
Meme dokusunun alınmasının hicbir zararı veya yan etkisi yoktur. Tam tersine erkekte de gorulebilen kadından daha habis seyreden meme kanserinin de oluşması engellenmiş olur.



[h=2]Bursa Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]