Buyume cağındaki erkeklerde hormonal sebeplerle goğus bolgesinde dolgunluk, buyume ve hassasiyet olması beklenen normal bir durumdur. Bu coğunlukla 13–15 yaş arası ergenlik cağındaki erkek cocuklarda sıkca gorulur. Coğunlukla cift taraflı, bazen de tek taraflı olabilir ve vakaların %95’inde birkac yıl icinde kendiliğinden gecer. Gecici olması gereken bu durum, ceşitli nedenlerle kalıcı hale gelirse ‘Jinekomasti’ olarak isimlendirilir. Jinekomasti, kişinin sosyal hayatını, giyim tarzını etkileyebilecek sosyal bir problem haline donuşebilir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler tişort gibi ince kumaşlı giysileri giymekte, denize girmekte ve başkalarının yanında soyunmakta sıkıntı yaşayabilirler.
Jinekomastinin cok ceşitli nedenleri olabilir;
Jinekomasti, bazen hormonal(erkekteki ostrojen miktarının artmasına veya testesteron miktarının duşmesine bağlı), tumoral nedenler ve kullanılan ilaclara bağlı olarak ortaya cıkabilir. Orneğin, hormon salgılanmasına neden olan tumorler meme dokusunda buyumeye yol acabilir.
Orta yaşlarda aniden meme dokusunda buyume olan bir kişide, hormon duzeylerine ve tumor gostergelerine bakılmalı, vucutta hormon salgılayan bir tumor olasılığına karşı araştırma yapılmalıdır. Bunun dışında hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, testis hastalıkları, eroin ve benzeri uyuşturucu madde kullanımı, kilo alımı ve kas kitlesini arttırmak icin anabolizan ilac kullanımı da jinekomastiye neden olabilir. Bazı vakalarda ise, jinekomastiye neden olan etken bulunamaz.
Genc erkeklerde meme yapısı daha cok bağ dokusu ve meme dokusundan oluşurken, yetişkinlikte ise yağ dokusundan oluşur. Klasik jinekomasti, ergenlik doneminde başlayıp devam ederken, diğer nedenlerle oluşan jinekomastiler daha ileri yaşlarda ortaya cıkabilir ve tek taraflı gorulme sıklığı daha fazladır. Yine de vakaların coğunluğunun nedeni bilinmemektedir.
Jinekomasti buyukluğu ve deride yarattığı bolluğa gore uc grupta değerlendirilebilir;
1’nci derece jinekomasti – goğuste cok az miktarda bir buyume vardır, deri fazlası yoktur.
2’nci derece jinekomasti – goğuste orta derecede bir buyume vardır, deri fazlası olabilir veya olmayabilir.
3’nci derece jinekomasti – goğuste olağan ustu bir buyume vardır ve deri fazlası vardır.
Jinekomasti belirtileri diğer hastalıklarla da ilişkili olabilir. Sağlıklı ve kesin bir teşhis icin mutlaka doktorunuza danışınız.
Jinekomastinin nedeni tespit edildikten sonra tedavi planlamasına gecilir. Jinekomastinin tedavisinin nasıl yapılacağına cerrah aşağıdaki değerlendirmeleri yaparak karar verir;
• Yaş, genel sağlık durumu ve medikal oyku
• Jinekomastinin derecesi
• Goruntunun duzelmesi ile ilgili hastanın beklentileri
• Hastanın istekleri veya tercihleri
Ameliyat, estetik olmayan gorunum veren fazla dokunun cıkarılması icin bir secenek olabilir. Ancak eğer jinekomasti belirtileri ilk defa ergenlik cağında başladıysa, kendi kendine gecmesini beklemek, iki yıl sonra gecmediği durumda da ameliyatı duşunmek uygun ve bilimsel olanıdır.
Hastanın jinekomasti ameliyatı icin uygun aday olup olmadığına karar verme surecinde, cerrah yonlendirici olacaktır.
JİNEKOMASTİNİN TEDAVİSİ
Jinekomastinin tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi dışında herhangi bir hormonal tedavi ile giderilmesi genellikle mumkun değildir.
Jinekomasti Ameliyatı Teknikleri;
Jinekomasti problemini cozmek icin, jinekomastinin evresine ve fazla dokunun meme dokusu, yağ dokusu, ya da her ikisinin birlikte olmasına gore, uygulanacak yonteme karar verilir. Jinekomasti ameliyatı yontemleri bazen kombine edilir (birden fazla yontem birlikte kullanılır). Bu tekniklerden hangisinin ve ya hangilerinin kullanılacağına, muayene bulguları sonucu cerrah karar verir.
Liposuction
Bu yontem meme dokusunun daha cok yağdan oluştuğu, birinci veya ikinci derece jinekomastilerde uygulanır. Jinekomasti hastalarının buyuk bir oranı bu gruptandır. Doku fazlası sadece yağdan oluşuyorsa, liposuction yonteminin uygulanması yeterli olur. Ancak yağ dokusu ile birlikte, meme dokusu fazlalığı da soz konusu ise endoskopik teknik ile kombine edilir.
Endoskopik Teknik
Yağ dokusu ile beraber memenin kendi dokusundan da cıkarmak gerekirse, liposuction endoskopik teknik ile kombine edilerek, yara izi ve diğer riskler daha duşuk seviyeye cekilir.(Endoskopik teknik, halk arasında kapalı ameliyat olarak bilenen ve ışıklı kameralarla 1 cm.lik kesilerden girilerek uygulanan bir tekniktir.) Jinekomastide bu teknik, memenin dokusundan, doku cıkararak memeyi kucultmek gerektiğinde kullanılır. Bu teknik buyuk kesiler yapmadan doku cıkarmaya izin verir. En buyuk avantajı da ameliyat izlerinin 1 cm boyunda olmasıdır. Ancak hedeflenen estetik gorunume ulaşmak icin sadece meme dokusu cıkarmanın yetmediği, deri fazlalığının da cıkarılması gerektiği durumlarda acık ameliyat tekniği kullanılır.
Acık ameliyat
Ucuncu evredeki jinekomastilerde cilt daha cok esnemiş olacağından ve kendi kendine toparlanması daha duşuk ihtimal olacağından, diğer prosedurlere ek olarakfazla derinin de cıkarılması gerekebilir. Bu durumda acık teknik kullanılır. Cerrah, deri cıkarılıp cıkarılmayacağına, derinin elastikiyetini değerlendirip karar verir. Bu durumda cıkarılacak deri fazlalığının derecesine gore iz kalabilir.
AMELİYATA HAZIRLIK
Tum ameliyatlara hazırlıkta olduğu gibi, ameliyat oncesi donemde on gun sureyle aspirin alınmamalıdır. Surekli kullanılan ilaclar ve onemli rahatsızlıklar doktora bildirilmelidir. Ayrıca ameliyattan 8 saat once su dahil, gıda alımı tamamen kesilmelidir.
AMELİYAT SONRASI VE İYİLEŞME SURECİ
Jinekomasti ameliyatı hastane ortamında ve genel anestezi altında yapılır. Ameliyat 0,5–2 saat surer, ameliyat bolgesinin baskı altına almak icin ozel bir korse giydirilir. Eğer meme dokusu da cıkarıldıysa sızıntıların dışarıya alınması icin drenler olabilir. Drenlerden gelen sıvı miktarına gore drenler 1–2 gun sonra cıkarılır. Ameliyat bolgesindeki dikişlerin alınmasına gerek yoktur.
Ameliyat gunu ya da ertesi gun hastaneden taburcu olabilir, 1–2 gun sonra ise normal hayata başlanabilir. Korse bir hafta boyunca surekli giyilmelidir. Birinci haftadan sonra ozellikle gunduzleri ağır aktiviteler yapılıyorsa uc hafta boyunca korsenin giyilmesinde fayda vardır.
Ameliyat bolgenizde ilk gunlerde odem, hassasiyet, morluk ya da kol hareketleriyle ağrı olabilir. Bunlar beklenilen durumlardır ve ucuncu gunun sonunda hızla iyileşmeye başlarlar. Ağrı olursa ağızdan alınacak hafif ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Hassasiyet bazen daha uzun surebilir. Bazen uyuşma, batma ve yanma hissi de olabilir, ancak bunlar gunluk yaşantıyı etkileyecek boyutlarda olmaz.
İkinci haftada havuza veya denize girilebilir, ama altı hafta sureyle guneş koruyucu krem kullanılmalıdır. Ayrıca yine bu sure icinde buhar banyosu, solaryum ve saunadan kacınmalı, ağır sporlara sınırlama getirilmelidir.
JİNEKOMASTİ AMELİYATININ RİSKLERİ
Butun cerrahi işlemler gibi jinekomasti ameliyatı da belli riskler icerir;
Erken Donemde Olası Komplikasyonlar: Kanama; dren kullanımı ile en aza indirebilir, aşırı kanamaya eğilimi olanlarda ya da aspirin kullananlarda bu risk daha fazladır. ,
Enfeksiyon: Genellikle pek rastlanan bir komplikasyon değildir.
Gec Donemde Olası Komplikasyonlar; Duzensizliklerle nadiren karşılaşılabilir, kotu iz, uzun suren uyuşukluk, karıncalanmalar ve renk değişiklikleri olabilir ki bunlar genellikle zamanla duzelir.

[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]