Jinekomasti!JİNEKOMASTİ : Erkek beden algılamasında giderek artan sayıda genc erkeğin sıkıntısı
Jinekomasti erkek memesinin olağandan buyuk olması halidir ve bir cok neden bu duruma yol acabilir. Ergenlik cağında ve yaşlılık hallerinde normal kabul edilir. Jinekomasti, hormonal değişikliklere bağlı olarak, en sık 13-15 yaşlarındaki (pubertedeki) erkek cocuklarında gorulur ve genc erkeklerin %90’ ında bu durum kendiliğinden bir yıl icinde gecer. Gerilemeyen durumlarda kalıcı jinekomasti olarak ergen erkeklerde devam eder.
Ayrıca, bazı organ kanserleri (akciğer, karaciğer, testis, bobrekustu), tiroid, akciğer, testis ve karaciğer (siroz, hepatit) hastalıkları, şişmanlık, uzun sureli ilac kullanımı (alkol, amfetamin, simetidin, trisiklik antidepresanlar, mariahuana, vucut geliştirmede kullanılan anabolik steroidler, vs) gibi sebepler jinekomasti oluşumunda rol oynayabilir. Ancak erişkin erkeklerde, meme kanseri olasılığı unutulmamalıdır.
Doku yapısı goz onune alındığında jinekomastinin uc ana tipi vardır: Glanduler (meme dokusu) , lipomatoz (yağ dokusu) ve mixt tip (hem glanduler hem lipomatoz). Glanduler tipte buyumeyi gercek meme dokusu, lipomatoz tipte ise yağ dokusu hucreleri oluşturur. Mixt tipte ise hem meme glandı hem de yağ dokusunda artış mevcuttur.
Mevcut meme buyukluğu hastayı rahatsız ediyor ise cozum cerrahi uygulamadır. Ameliyata karar vermeden once rutin kan tetkiklerinin yanında seks ve tiroid hormonları bakılmalı ve meme ultrasonografisi yapılmalıdır. Ameliyat lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Memenin buyukluğu ve doku yapısı ameliyat şeklini etkiler. Meme buyukluğune yol acan yağ dokusu ise (lipomatoz) tedavi liposuctiondır. Burada gercekten bir meme dokusu artışı yoktur ve yağ fazlalığı koltuk altına yakın bir bolgede bir ya da iki adet 0.5 cm kadar kesi yapılarak ince kanuller vasıtası ile ortadan kaldırılır. Kanullerin girdiği 0.5 cm lik yerde dikkati ceken bir iz kalmaz.
Glanduler jinekomastide coğu zaman meme dokusunun cerrahi olarak cıkartılması gerekmektedir. Bunun icin tercihen meme başının alt bolumunde meme başı/normal deri sınırında meme başı aleyhinde olacak şekilde yarım cember şeklinde bir kesi yapmak yeterlidir, genellikle dikkat ceken iz kalmaz.
Mixt jinekomastide genellikle acık cerrahi ve liposuction birlikte kullanılır. Once liposuction ile yağlı doku aspire edilir, glanduler yapı meme başına yapılan kısa bir kesi ile cerrahi olarak cıkartılır.
Aşırı buyuk /sarkık memelerde ,meme dokusu ile birlikte deri fazlalığının da cıkarılması gerekebilir. Bu tur ameliyatlarda meme başında dikkati cekmeyen kısa bir izden, tum meme başını cepecevre saran bir ize veya anahtar deliği şeklinde nedbeye kadar uzanan değişik boyutlarda kesi yapılabilir.
Ameliyat sonrası pansuman uzerine baskı amacıyla hemen korse takılır. Korse en az 2 hafta, tercihan 4 hafta takılmalıdır. Liposuction yapıldıysa oluşacak şişlikler ortalama 4 hafta icinde iyileşir. Meme derisi goğus duvarına yapışır. Dren kullanıldı ise 24-48 saat icinde drenler alınır. 7-10 gun sonra dikişler alınır. Hasta 3-4 gun icinde normal faaliyetlerine donebilir
Her ameliyatta olduğu gibi jinekomasti ameliyatının da erken ve gec donem riskleri vardır ve hasta bundan haberdar olmalıdır.Erken donemde;hematom (deri altında kan birikimi), seroma (deri altında sıvı birikimi), meme başı nekrozu (doku curumesi) ve infeksiyon oluşabilir. Ancak doku kaybı ve infeksiyon gorulme olasılığı cok cok azdır. Jinekomasti ameliyatı sonrasında koruyucu olarak antibiotik kullanılır. Goğus derisinin yapışması ve sıvı toplanmasının azaltılması amacıyla ameliyat sonrası goğus korsesi kullanılır, gereken durumlarda ameliyat bolgesine dren konabilir.
Gec donem riskleri asimetri (iki taraf arasında fark), meme başı altında cukurluk, goğus duvarı duzensizliği şeklinde sıralanabilir. Mevcut durum hastayı rahatsız edici duzeyde ise revizyon yapılması gerekecektir. Meme başında his kusuru coğu zaman gecicidir.
İz kalma riski ozellikle genc erkek hastalarda ve ailelerinde sıkıntı yaratmaktadır. Liposuction yapılan vakalarda herhangi bir iz –hastanın hipertrofik nedbe/keloid oluşumuna yatkınlığı yoksa - kalmaz. Doku cıkartılması gereken durumlarda, memenin kahverengi kısmının alt yarısından yarım cember şeklinde bir kesi yapılır ve bu kesi iyileştiğinde cok az iz kalır. Deri cıkartılması gereken nadir durumlarda ise, iz kalması kacınılmazdır. Her durumda kalan iz kişinin “yara iyileşmesi ozelliğine” bağlıdır.
Prof.Dr.Sıdıka Kurul
Genel Cerrahi, Plastik,Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Jinekomasti!
Sağlık0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Jinekomasti!