Jinekomasti ve erkeklerde meme cerrahisiMeme ameliyatı duşunen her kişinin atması gereken ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır. Arzulanan sonucun mukemmeliyet değil, duzeltme olduğunu akılda tutarak goğuslerinizin ameliyat sonrası buyukluğu ve gorunumu ile ilgili beklentilerinizi acık yureklilikle tartışmalısınız
Herhangi bir estetik ameliyat uygulanmadan once sağlanması gereken en onemli etkenlerden biri duygusal kararlılıktır. Jinekomasti ameliyatı goğuslerinizi şekillendirir fakat hayatınızı şekillendirmez.
Estetik cerrahi gorunumunuzu duzeltir ve kendinize olan guveninizi tazeler fakat gerisi size kalmaktadır.
Normal erkek memesi
Normal erkek goğsu duzdur ve sadece meme başı etrafında hafif bir kabarıklık vardır. Erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi meme dokusu vardır. Bu meme dokusu goğus kası (pektoral kas) uzerinde yerleşmiştir ve meme başına acılan kanallar icerir. Meme dokusu kadınlara oranla cok daha az miktardadır ve genellikle elle hissedilmez.
Meme başının etrafındaki halkanın capı 2–4 cm arasındadır ve meme başı 4. kaburga boşluğu seviyesindedir. Meme başının boyun alt noktasına uzaklığı 20 cm civarındadır.
Yeni doğan doneminde anneden bebeğe gecen ostrojen hormonunun etkisiyle erkek bebeklerde fizyolojik olarak jinekomasti ortaya cıkar. Bu durum birkac ay icinde normale doner. Tedavi gerektiren bir durum oluşturmaz.
Ergenlik donemine giren erkek cocukların %65'inde memelerde buyume meydana gelir. Fizyolojik olarak kabul edilen bu donemden de yine ostrojen suclanmaktadır. Bu durum birkac ayda gecebileceği gibi bazı insanlarda bir iki yıl surmektedir. Tedavi gerektirmez.
65 yaş uzerinde kanda dolaşan testosteronun seviyesinin azalması, testosteronun kanda ostrojene donuşmesi (periferik aromatizasyon) gibi nedenlerle memelerde buyume meydana gelmektedir. Bu durumda fizyolojik olarak kabul edilmektedir ve tedavi planlanmamalıdır.
Jinekomasti nedenleri
Erkek meme dokusunun aşırı buyumesi olarak tanımlanan jinekomasti; multifaktoriel bir rahatsızlıktır ve bircok yazar tarafından kanda ostrojen artışı veya ostrojen benzeri yapıların artışını suclu bulmaktadır. Ancak jinekomastinin oluşum nedeni idiopatiktir. Yani sebebi acıklanamayan jinekomastidir.
Testosteron azlığı ile seyreden rahatsızlıklar (Klinefelter's Sendromu, Testislerin alınması, vs),
Ostrojen artışı ile seyreden rahatsızlıklar (Testis tumorleri, bobrek ustu bezi tumorleri, vs),
Şişmanlık,
Bobrek yetmezliği,
Hemodiyaliz,
Hipertroidi,
Hipotroidi,
Karaciğer tumorleri,
Hermefroditizm gibi rahatsızlıklara ilaveten
Uzun sureli ilac kullanımları (alkol, amfetamin, simetidin, marihuana, trisiklik antidepresanlar, vucut geliştirmede kullanılan anabolik steroidler, vs) jinekomastinin bilinen nedenlerindendir.
Ameliyat oncesi
Jinekomastinin uc şekli vardır.
Glanduler tip jinekomasti (Meme dokusunun aşırı buyumuş olduğu tiptir. Yağ dokudan fakirdir)
Bileşik tip jinekomasti (Meme dokusu ile birlikte yağ dokusunun artışı vardır)
Basit jinekomasti (Sadece yağ dokudan zengindir. Meme dokusu normal buyukluktedir)
Hastanın rahatsızlığının tipinin tespit edilmesi icin Mammografi veya Ultrason gibi tetkikler gerekebilir.
Kendi iradenizle ameliyata karar verdikten sonra sıra ameliyat gununun tespiti ve o gun yapılması gerekenlere gelir.
Ameliyat ile ilgili kafanızda hala sorular varsa doktorunuzdan bu cevapları alabilmek icin az bir zamanınız kalmıştır. Onerim kafanızdaki soruları cozmeden ameliyata girmemenizdir.
Ameliyat olacağınız gun ameliyat saatinden onceki 6 saat boyunca hicbir şey yememeniz, icmemeniz kısaca oruc olmanız doktorunuz tarafından size soylenmiştir. Ameliyatın olacağı yer ve anestezi şekli hakkında gerekli bilgileri doktorunuzdan almış olmanızda diğer onemli bir konudur.
Jinekomasti genel anestezi altında yapılabileceği gibi lokal anestezi + sedo-analjezi ile de uygulanabilen bir cerrahi işlemdir.
Ameliyat teknikleri
Secilecek tekniğin belirlenmesinde jinekomastinin tipi, meme başının yeri (sarkma olup olmadığı), cilt fazlalığı, meme dokusunda kitle veya nodul varlığı onemli rol oynamaktadır.
Cerrahi secenekler
Cerrahi olarak meme dokusunun fazla kısmının cıkarılması,
bu işleme liposuction işleminin ilave edilmesi,
bu işleme fazla olan cilt dokusu cıkarma işleminin ilave edilmesi ve
Tek başına sadece liposuction uygulamasıdır.
Cerrahi detaylar
Meme dokusunun fazla kısmının cıkarılması icin meme başı etrafındaki halkanın alt yarısı ile cilt arasından yukarı bakan yarım daire şeklinde bir kesi yapılarak ameliyata başlanır. Meme başı altında bir miktar meme dokusu bırakılarak fazla olan meme dokusu cıkarılır, beraberinde liposuction da yapılabilir bu secimi hastanın durumu belirleyecektir.
Aşırı sarkma olan ve meme başının cok aşağılara indiği durumlarda cildin cıkarılması da gerekebilmektedir.
Meme başının yerinin normal olduğu, buyumenin yağ dokudan zengin olduğu, aşırı sarkma olmayan hastalarda tek başına liposuction işlemi yeterli olacaktır. Bu işlem icin meme katlantı cizginizde, meme başında veya koltuk altına yakın bir yerde 1 cm.yi aşmayan kucuk kesileriniz olacaktır. Liposuction negatif basınc ureten bir ortama bağlanmış ince kanullerle istenilen bolgelerden yağın emilmesi işlemidir. Bu işlem vucudun hemen her bolgesine uygulanmaktadır. En onemli ozelliği uygulandığı bolgede yapışıklıklarla iyileşmesi sayesinde aynı yerde yeniden yağ depolanmasının olmamasıdır.
Ameliyat sonrası
Hangi cerrahi işlem uygulanırsa uygulansın ameliyattan sıkı bir bandaj ile cıkarsınız. Bu bandaj ameliyat sonrası birinci ayın sonuna kadar kullanılmalıdır. Cerrahi cıkarma işlemi yapılmışsa her iki goğsunuzun icinde biriken kanı dışarı tahliye etmek icin dren dediğimiz sızıntı toplayıcı kucuk plastik rezervuarlarla da cıkabilirsiniz. Bu drenler 2–3 gunde cekilecektir. Doktorunuz sizi ameliyat sonrası 2. ve 4. gunlerde pansumana cağırır. 7–10 gunde de dikişleriniz alınır.
Normal hayatınıza genellikle 3–5 gun icinde donersiniz. Yuzme ve benzeri kolların aşırı kullanıldığı sporları birinci ayın sonunda yapmanız onerilecektir.
Genel anestezi almışsanız ameliyatınızın yapıldığı hastanede 1 gece kalmanız onerilecektir. Lokal anestezi + sedo-analjezi ile ameliyatınız gercekleştirilmişse ameliyat sonrası 1–2 saatte evinize gidebileceğiniz soylenecektir.
Onerilen ilacları almanız ve kontrollerinizi aksatmamanız operasyonun başarısını olumlu yonde etkileyecektir.
Komplikasyonlar: Cerrahi olarak meme dokusunun cıkarıldığı vakalarda, liposuction işlemine oranla daha fazla komplikasyon gorulmektedir.
Meme başının duyu kaybı : Her iki secenekte de meydana gelebilen genellikle gecici bir komplikasyondur. Duyunun geri donmesi bazı hastalarda 6 aya kadar uzayabilmektedir.
Hematom : Her iki secenek icinde olması muhtemel erken komplikasyonlardan biridir. Hematom ile karşılaşmamak icin ameliyat sonrası baskılı bandaj kullanılması şarttır. Asimetri, aşırı ağrı, şişlik belirtileri verir. Mutlaka mudahale edilip biriken kanın boşaltılması gerekmektedir.
Seroma : Her iki secenek icinde olması muhtemel gec komplikasyonlardandır. Kanama değil doku sıvısı birikmesidir. Cok nadir ortaya cıkar. Biriken sıvı mutlaka boşaltılmadır.
Enfeksiyon : Tum cerrahi işlemler sonrasında erken veya gec ortaya cıkabilen bir komplikasyondur. Yara yerinde akıntıyla, ağrıyla ve ısı artışı ile başlayıp devam eder. Damardan antibiyotik tedavisi ile kontrol edilmeye calışılır ancak kontrol edilemezse bolgenin cerrahi olarak cok iyi bir şekilde temizlenmesi gerekebilmektedir.
Aşırı meme dokusu cıkarılması : Cerrahi cıkarma işleminin kontrolsuz yapılası sonrasında, meme başı altında bırakılması gereken meme dokusunun bırakılmamasından kaynaklanmaktadır. Tedavisinde bu bolgeye yağ enjeksiyonu ile yumuşak doku hacmi artırılmaya calışılır. Liposuction ile boyle bir komplikasyon gorulmez.
Az meme dokusu cıkarılması : Her iki işlemde de yetersiz mudahale yapıldığında ortaya cıkabilen bir sorundur. Tedavi cerrahi olarak veya bazen liposuction ile fazla dokunun alınma işlemidir.
Kotu iz : Tum cerrahi işlemler izle iyileşir. İzsiz bir cerrahi işlem yoktur. İyi iz kalması icin doktorunuz gerekli tedbirleri alacak ve size de bazı onlemlerden bahsedecektir. Tum bunlara rağmen kotu iz oluşabilir. Veya cerrahi cıkarma işleminde kesi hattının meme başı halkasını aşıp cilde taşması gereken durumlarda iz mutlaka daha belirgin olacaktır.
SSS (Sık sorulan sorular)
Jinekomasti meme kanseri riskini artırır mı?
Tum meme kanserlerinin sadece %1'i erkeklerde gorulmektedir. Meme kanseri gelişmesi icin jinekomasti olması riski artırmaz. Sadece Klinefelter's sendromunda meme kanseri riski 60 kat artmaktadır. Sonuc olarak jinekomasti meme kanseri riskini artırmaz.
Jinekomasti ilaclarla tedavi edilebilir mi?
Cerrahi jinekomasti tedavisinde altın standarttır. Cerrahiye tamamen karşı olan bazı hastalarda testosteron, clomifen ve tamoksifen gibi ostrojen karşıtı ilaclar ve danazol ile sınırlı bir başarı elde edilebilmiştir. Ancak bu ilacların cok fazla yan etkileri olduğu unutulmamalıdır.

[h=2]Ankara Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]