JİNEKOMASTİ (ERKEKTE KADIN TİPİ MEME) TEDAVİSİ

Erkekte meme dokusunun normalden fazla gelişmesi ve kadın memesine benzer hal alması olarak tanımlayabileceğimiz jinekomastinin pek cok nedeni bulunmaktadır. Yaşamın belirli donemlerindeki hormonal değişimlere bağlı olarak karşımıza cıkan jinekomasti, fizyolojik jinekomasti olarak adlandırılır ve yenidoğan donemi, ergenliğe geciş ve genelde 60 yaş sonrası yaşlılıkta karşımıza cıkar. Bunun yanı sıra bazı hormonal hastalıklar, testis tumorleri, meme tumorleri, karaciğer rahatsızlıkları, marihuana kullanımı, cimetidine gibi ilacların kullanımına bağlı olarak karşımıza cıkan jinekomastiye ise patolojik (hastalığa bağlı) jinekomasti diyoruz. Bu iki grubun dışında bizim en sık karşılaştığımız bir grup daha var ki o da nedeni tam olarak bilinemeyen ancak hormon mekanizmasındaki bazı değişimlere bağlı olarak geliştiği duşunulen iatrojenik (sebebi bilinmeyen) jinekomastidir.

Jinekomasti sadece fiziksel bir problem midir?

Jinekomasti sebebi ne olursa olsun, doğal olarak bir erkeğin psikolojisini olumsuz yonde etkileyen, devamlı kafasını kurcalayıp rahatsız eden bir durumdur. Bu problemden dolayı yazın plajlara gidemeyen, spor salonlarında rahat hareket edemeyen, sosyal hayatında, arkadaş cevresinde sıkıntı yaşayan, hatta cinsel hayatıyla ilgili cekinceleri olan birey sayısı cok fazladır. Bu kimseler coğu zaman kıyafet secimlerinde ozgurce hareket edememekten, cevrelerinde alay konusu olmaktan yakınırlar. Maalesef bu bireylerin pek coğu bu durumun estetik plastik cerrahi tarafından kolaylıkla duzeltilebileceğinden habersizdirler.

Hangi tetkikler tanı icin gereklidir?

Goğuslerinde buyume şikÂyeti ile bizlere başvuran bir jinekomasti hastasında ayrıntılı bir hikaye alınıp fizik muayene yapıldıktan sonra, hastanın yukarıda belirttiğimiz hangi gruba girdiği buyuk oranda tespit edilmiş olur. Bundan sonraki aşamada ise goğuslerin bir ultarsonografik incelemesi ve altta yatan bir patoloji olduğu duşunuluyor ise buna yonelik kan tetkikleri ve goruntuleme yontemlerine başvurularak durum netleştirilir. Ancak vakaların cok buyuk bir kısmında sebebin iatrojenik jinekomasti olması nedeniyle ultrasonografi ve operasyona yonelik kan tetkikleri dışında bir tarama programına gerek kalmamaktadır.

Jinekomasti gunumuzde nasıl tedavi edilir?

Sebebe yonelik bu incelemelerden sonra tedavi aşamasına gecilirki, bugun icin jinekomastinin cerrahi yontemler dışında bilinen etkin bir tedavisi yoktur. Yani sebep ne olursa olsun jinekomasti cerrahi yontemlerle tedavi edilir. Kullanılacak olan cerrahi tedavi yontemi jinekomastinin derecesine ve tipine gore farklılık gosterir. Burada sıkılıkla kullanılan 3 tedavi yonteminden bahsedebiliriz.

1-Eksizyonel (doku cıkarılması) yontemler:

Bu yontemde meme başının etrafındaki koyu bolge sınırından yapılacak yarım ay şeklindeki bir kesiden girilerek fazlalık olan meme dokusu alınmakta, gerektiğinde deri parcasıda cıkarılabilmektedir. Ozellikle meme dokusundan zengin olan sert doku tipindeki jinekomastilerde tercih edilen bir yontemdir. En onemli dezavantajı, meme başının etrafında belirsiz bir iz bırakmasıdır ve iyileşme surecinin uzun olmasıdır.

2-Liposuction (yağ emme):

Bu yontemde fazlalık olan meme dokusu sadece 1-2mm lik kesilerden doku icine sokulan ince borular yardımıyla boşaltılır. Daha cok yağ dokusundan zengin tipteki memelerde etkin bir yontemdir ancak gunumuzde ultrasonik ve lazer liposuction yontemleri ile, her turlu meme dokusunda bu yontemi rahatlıkla ve cok yuksek başarı oranları ile kullanmaktayız. Yontemin en onemli avantajı sadece milimetrik boyutta kimsenin fark edemeyeceği iz bırakması ve fazla cilt dokusunun kendini toplamasını sağlamasıdır. İşlem lokal anestezi altında gercekleştirilir ve hastanede yatış gerektirmez, iyileşme sureci cok daha konforlu ve kısadır. Benim jinekomasti operasyonlarında %90 ın uzerinde vakada tercih ettiğim yontem liposuction dır.

3-Liposuction ve eksizyonel yontemin birlikte kullanılması:

Bazen sınırlı sayıda hastada heriki yontemi birlikte kullanmamız gerekmektedir.

İşlem sonrası iyileşme sureci nasıldır?

Yukarıda belirttiğim uzere, jinekomasti operasyonlarında genelde liposuction yontemini tercih ediyorum. Dolayısıyla liposuction sonrası iyileşme surecinden bahsetmek yerinde olacaktır. İşlemden birkac saat sonra goğus bolgenizde bir korse ile birlikte sizi evinize gonderiyoruz, normal gunluk yaşantınıza dair herhangibir kısıtlama getirmiyoruz. İşlem sonrası 3. gunde sizi kontrole cağırıyoruz ve pansumanlarınızı gozden gecirerek, 3-4 hafta daha korse veya elastiki bir atlet kullanmanızı oneriyoruz. Bu donemde sauna ve buhar banyolarından, yuzme, barfiks gibi egzersizleri uzak durmanızı istiyoruz. Bu 1 aylık sure icerisinde şişlikleriniz buyuk olcude ortadan kalkmış olacak, ancak sonucun tam olarak ortaya cıkması icin yaklaşık 6 aylık bir surec gerekecektir, bu donemde tum şişlikler inecek, deri kendini toplayacak ve goğusleriniz normal bir erkek memesi gorunumune kavuşacaktır.

Bu aşamadan sonra artık kıyafet secimindeki problemler, arkadaşlar arasında alay konusu olmak veya cinsel hayatla ilgili kaygı duymak gibi sıkıntıların tamamından kurtulmuş olacaksınız hemde neredeyse geride hicbir iz bırakmadan.

[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]