Jinekomasti nedir? Tedavisi nasıl olur ?Erkeklerdeki kadın tipi meme buyumesidir. Ozellkle meme başı altındaki az miktarda olan meme dokusunun artması veya meme icindeki yağ miktarının artması veya bu iki nedenin beraber olması sonucu oluşur. Bazı ilacların yan etkisi sonucu jinekomasti oluşurken bazen hormonal bozukluklar bazen de kilo alımına bağlı olarak da meme dokusu buyuyebilir. Erkeğin estetik gorunumunu bozup sosyal hayatta kıyafet kullanımında zorluklara ve psikolojik bozukluklara yol acabilir.
Jinekomasti Oluşumunda Cerrahi Tedaviye Nasıl Karar Verilmeli?
İnsan hayatında memelerin buyumesinin normal olarak kabul edildiği 3 donem vardır.
1. Donem yenidoğan donemi olup anne kanındaki kadınlık hormonun bebeğe gecmesi sonucu oluşur ve bir sure sonra kendiliğinden duzelir.
2. Donem ergenlik cağı olup buyume esnasındaki hormonal dalgalanmalar sonucu oluşur ve birkac yıl icinde yine kendiğilinden duzelir.
3. Donem yaşlılık donemi olup erkeklik hormonunun seviyesinin azalması sonucu memelerin buyumesi ile karakterizedir. Meme dokusunun buyumesine yol acan neden bez dokusunun artması ise glanduler tip, yağ dokusu artığı ise adipoz tip, her ikisi beraber ise kombine tip jinekomasti adını almakta ve bu ozelliklere gore tedavi planı şekillenmektedir. Meme dokusunun buyukluğune gore de beraberinde deri fazlalığı olabilmektedir.
Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılmakta? Size Hangi Tip Operasyon Uygun Olur?
Bu karar Estetik cerrahinin neredeyse tum operasynolarında olduğu gibi jinekomastide de hastayla hekimin beraberce alacağı tedavi planı kararına gore olmalıdır. Hastanın meme dokusunun buyukluğu, icerik olarak yağ mı bez dokusunun mu daha fazla olduğu ve beraberinde deri cıkarılmasına gerek olacak deri fazlalılığının olup olmadığı, goğusler arası asimetrinin olup olmadığına gore cerrahi tedavi planlanır.
Cerrahi tedavide 3 ana gruba ayrılmaktadır. Birincisinde yağ komponentinin fazla olduğu vakalar icin vakumla yağ alma işlemi olan liposuction en sık kullanılan yontemdir. Ozellikle gunumuzde sadece goğusleri değil vucudun coğu yenin şekillendirilmesinde kullanılan VASER liposuction yontemi ile hem daha iyi sonuclar alınabilmekte hemde icerikte glanduler komponentin de var olduğu vakalara bile bir miktar etki ederek goğus dokusunun şekillendirilmesinde etkili olabilmektedir. Bu yontemle her bir goğus icin 1-2 kucuk giriş deliği aracılığı ile goğus altındaki yağ dokusu alınabilmektedir.
İşlem meme dokusunun buyukluğune gore genellikle genel anestezi altında 1-2 saat surer. İşlem sonrası goğus derisinin tabana daha rahat oturup şekillenebilmesi icin bir korse giydirilir. Bu korsenin 2-4 hafta arası kullanılması tavsiye edilir.
İkinci yontemde goğus icinden doku cıkarılması işlemidir. Bu yontem genellikle liposuctiona ek olarak ozellikle meme başının (areola) arkasındaki bez dokusunun cok sert ve geniş olduğu durumlarda kullanılır. Meme başının etrafından yarım ay şeklinde yapılan kesi ile meme dokusundan parca cıkarma işlemi de diyebiliriz. Bu işlem sonrası kesi yeri genellikle estetik dikişle kapatılır ve meme başının etrafında belli belirsiz bir iz şeklinde iyileşir. Ameliyat suresini genellikle 30-45 dakika arası artıran yontem olup. Genellikle iyileşme doneminde kanama ve seroma (ameliyat bolgesi altında su birikmesi) gibi komplikasyonları engellemek amacıyla dren kullanımı gerekebilir. Bu dren birkac gun ameliyat bolgesinde kalır.
Ucuncu yontem ise deri fazlalığının cıkarılması gerektiği durumlarda kullanılır ve az once anlattığımız yontemlerle beraber olarak memenin buyukluğune gore deri planlandığı şekilde cıkarılır. Burada en onemli şey cerrahınız ile goruşmenizde eğer bu işem yapılacaksa bunun nasıl bir izle sonuclanacağının onceden belirlenmesidir. Deri cıkarma işlemi o kadar geniş bir yelpazedir ki cok basit meme başının etrafından cepecevre deri cıkarıp meme başının etrafından neredeyse ileriki donemde belli belirsiz iz kalacak şekilde estetik olarak kapatılabileceği gibi sanki buyuk bir kadın goğusunun kucultulmesi icin kullanılan yontemler de gerekebilir. Bunun icin ameliyat oncesi planlama ve goruşmede neye ihtiyacınız olduğunun belirlenmesi cok onemlidir. Ozellikle cağımızın hastalığı olan obezitenin tedavisinden biri olan bariatrik cerrahi geciren hastaların ameliyat sonrası kilo vermeleri esnasında oluşabilen deri sarkmalarının giderilmesinde jinekomasti tedavisinde coğunlukla deri fazlalığının giderilmesi gerekmektedir.
Ameliyat Oncesinde Dikkat Etmem Gereken Hususlar Var Mı?
Hastanın doktoruna varsa kronik hastalıklarını bildirmesi ( kalp akciğer guatr anemi (kansızlık) ) varsa hangi tedavilerin uygulandığını soylemesi ve ozellikle karın bolgesinde daha once gecirmiş olduğu operasyonlardan detaylı bir şekilde bahsetmesi onem arz etmektedir. Eğer hastada akciğer kalp ve bağırsak sistemlerini ilgilendiren ozel hastalıklar varsa bunlar ameliyattan
belirli bir sure once kontrol altına alınmalıdır.
Kontrol altına alınamamış şeker hastalığının (diabetes mellitus) ameliyat sonrası iyileşme doneminde komplikasyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Ozellikle aspirin gibi kan sulandırıcı ilacların ameliyattan iki hafta oncesinden iki hafta sonrasına kadar kullanılmaması onerilmektedir. Her turlu vitamin veya bitkisel ilacların yine ameliyattan iki hafta oncesindekesilmesi uygundur.
Ozellikle sigara kullanımının ameliyattan 1 ay once bırakılması gerek yara iyileşmesi gerekse ameliyat sonrası diğer istenmeyen komplikasyonların onlenmesi bakımından cok onemlidir.
Ameliyattan Sonra Dikkat Etmem Gereken Noktalar Nelerdir?
Ameliyattan sonra genellikle ilk 1 hafta istirahat ve pansuman donemi olarak gecmekte bu surec icinde size yapacağımız uyarıları dikkate alarak size yazılan gerekli ilacları kullanıp pansumanlarınızı yaptırmanız gerekmektedir.
Genelde 2. haftadan sonra gunluk işlerinizi daha rahat yapabilmektesiniz.İzlerinizin guzel iyileşebilmesi icin size ozel verecek kremler veya bantları 3.haftadan sonra kullanabilirsiniz.
Ameliyattan sonra size giydireceğimiz ozel korseyi tavsiyemize 3-4 hafta daha kullanmanız gerekecektir.Genellikle 3. haftadan sonra basit yuruyuşleri tavsiye etmekteyiz ancak ağır sporların başlaması 2 aydan once olmamalıdır. Doğal yara iyileşmesi icin izlerinizin iyileşmesi belirli bir sure almaktadır. Bu sure 6-12 aydan once olmamaktadır.
Jinekomasti Ameliyatının Risk ve Komplikasyonları Nelerdir?
Aşağıda sayacağımız risk ve komplikasyonlar hastalarda tek tek konuşulmalı,bu risk ve komplikasyonları artıran nedenler ozellikle belirtilmelidir.
1. Kanama hematom Ekimoz
2. Seroma (sıvı toplanması) ve kronik yalancı kistler
3. Enfeksiyon ve Sepsis
4. Duyu kaybı
5. Cilt nekrozu gecikmiş iyileşme
6. Yara hattının acılmasıyla gecikmiş iyileşme
7. Skar genişlemesi hipertrofik skar veya keloid oluşumu
8. Asimetri
9. Direncli odem
10. Meme başının kaybı ( nekroz) veya simetrik olmaması
12. Tromboembolik bozukluklar veya yağ embolisi
13. Anesteziye bağlı riskler ilac reaksiyonları kalp kardiyak problemler akciğer
problemleri
14. Yeniden ameliyat riski

[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]