Kadında guzelliğin, kendine guvenin ve ilginin merkezi olan meme dokusu erkekte aynı anlamı bulmaz. Jinekomasti erkekte kadınsı meme buyumesini işaret eder. Erkeksi karakteristiklerle ortuşmeyen bu durum -kısaca- sıkıntı vericidir. Giyim kuşamdan, sosyal ilişkilere, spor aktivitelerine, okul ve iş hayatına buyuk bir baskı unsurudur. Cok yeni bir calışmada jinekomastinin erkekte gerginlik, utanc, erkeksi karakterlerin kaybı ve hatta depresyon kaynağı olabileceği gosterilmiştir. Bir diğer calışmada, ergen yaş grubunda, kendine guven ve cinsel kimliğin belirlenmesine psikolojik bir tehdit unsuru olarak tanımlanmıştır.
ADAYLAR ?
Genellikle cocukluk yıllarını takiben, ergenlik donemlerinde goğuslerin belirginleşmesi ile ortaya cıkar. Ergenlerin yarısında gorulen bu durum 6-18 ay icerisinde normale doner. Ancak, bir grup hastada, goğus buyukluğu gerilemez ve artan yaşla beraber sıkıntılar da artar. Pek cok kişi olayı spor yaparak duzeltmeye calışır - durum, sıklıkla, daha da kotuleşir. Goğuslerinin buyuk olduğunu ve bunun gunluk yaşantıda hayatını kısıtladığını duşunen erkekler operasyona adaydır.
AMELİYAT ONCESİ
Hastaların pek coğunda altta yatan belirgin bir neden yoktur. Ote yandan, cok nadir olsa bile, hormonal veya kitleye bağlı sebepler olabilir. Kan testleri ve ultrason bu teşhise yonelik kullanılır. Yine sistemik hastalıklar, kanamayı arttırabilecek ilac veya gıda takviyesi kullanımı bu donemde sorgulanır. Yapılacak muayenede goğuslerin buyukluğu doğrultusunda uygun teknik tartışılacaktır. Liposuction/endoskopi teknikleri ileri derecede buyuk goğuslu hastalarda uygun olmayabilir.
AMELİYAT
Jinekomastinin şiddeti goğuslerde hafif bir belirginlikten kadınsı gorunum arasında değişkenlik gosterir. Bu değişkenlik cerrahi yaklaşımda farklılıklara sebep olur.
Jinekomasti 3 tipe ayrılabilir :
Tip 1: Hafif derecede buyume- deri fazlası yok
Tip 2: Orta derecede buyume. Deri fazlalığı olabilirde olmayabilir de.
Tip 3: İleri derecede buyume - deri fazlalığı vardır.
[h=2]Ameliyat[/h]Cilt fazlalığıının olmadığı veya az olduğu kucuk veya orta dereceli buyumelerde (Tip 1 ve Tip 2 ) tercih oncelikle liposuctiondan yanadır. 2-3 mm lik kucuk kesilerden girilerek dokular cıkartılır. İnce kanuller kullanılarak dokular cıkartılır. Yeterli miktarda doku cıkartılamadığı durumlarda- ozellikle de yağdan cok meme dokusu fazlalığı olan kişilerde- endoskopik teknikler yardımı ile dokunun tamamı cıkartılır. Endoskopik cihazların kullanımı icin fazladan kesiye gerek yoktur. Liposuction kanulu delikleri yeterlidir.
İz bırakmamasının yanında dren de kullanılmaması hızlı bir toparlanma surecine olanak tanır.
TİP 1
TİP 2
TİP 3
Cilt sarkıklığının da olduğu ileri vakalarda doku ve cilt cıkartılan teknikler kullanılır. Sıklıkla izler meme başının renkli dokusunun (areola) etrafında sınırlı kalır. İleri derecede buyumesi olan Tip 3 hastalarda goğus uzerine taşan izler gerekli olabilir. Bu hastalarda yaklaşım kadın hastalardaki meme kucultme ameliyatlarından farklı değildir. Cilt ve meme/yağ dokusunun cıkartıldığı kişilerde dren kullanımı gerekebilir.
Yandaki resimde mavi ile işaretli kucuk cizgiler liposuction icin gerekli kesileri, kırmızı cizgi ile işaretli kesiler ise cilt cıkartılması gerekli olgularda kullanılır.
Kullanılan tekniğe ve jinekomastinin derecesine bağlı olarak ameliyat suresi 1- 3 saat arasında değişir.
AMELİYAT SONRASI
Hastanede kalış suresi 1 gunu aşmaz. Coğu hasta ameliyat akşamında taburcu edilir. Dren kullanılan vakalarda 24-28 saat icerisinde drenler cekilir. Drenler taburculuğa engel değildir. Drenlerin cekilmesi sırasında ağrı soz konusu değildir. Ameliyat sonrası ağrı şiddetli değildir, yaygın kulanılan ağrı kesicilerle kontrol edilir. Ameliyat sonrasında 3 hafta sureyle goğuslerin uzerine elastik bandaj sarılması veya ozel bası giysileri kullanılması gerekir. Bu şekilde dokuların zemine oturması ve şişliklerin toparlanması hızlanır. Gundelik hayata donuş cok hızlıdır, ama kollar ve goğus kasları ile yapılan egzersizler 6 hafta sureyle kısıtlanacaktır. Yuruyuş tarzı hafif egzersiz, drenler olmadığı surece serbesttir. Ağır fiziksel aktivite gerektirmediği sure normal iş hayatına donuş ilk hafta icinde mumkundur. Ozellikle kol ve goğus kaslarının kullanımını da iceren spor aktiviteleri 6 hafta sureyle kısıtlanır.

[h=2]Ankara Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]