amasya elması, ozellikleri, guzelliği, cinsi, resimleri, ile ilgili bilgiler burada melekler

Bir Amasyalı olarak memleketimin elmasını tanıtmak ta bana duşerdi elbet melekler

Amasya elması (tur adı: Misket elması), Turkiye sınırları icinde Amasya yoresinde meşhur olan bir elma turudur.

Ozellikleri :

Amasya elması: Turkiye'nin neresinde olursanız olun, eğer mevsimiyse, mutlaka Misket elması "Amasya Elması" olarak karşınıza cıkar. Kışın yenilen onemli bir ceşittir. Meyvesi orta irilikte, sap tarafı biraz genişcedir. Sapı uzunca ve kahverengidir. Kabuğu yapışkan, ince, yeşil uzerine acık kırmızıdır. Etli kısmı tatlı, sulu, guzel kokulu ve gevrektir. Cekirdekleri parlak kahverengi ve dolgundur. Ortalama ağırlığı 90 gramdır.Amasya adıyla butunleşen Misket, ozelliğini yine Amasya'nın coğrafi yapısında alır. Soylendiğine gore Amasya vadisi, misketin yetişmek icin tam aradığı ortammış. Boğazın esintisi elmaya ayrı bir tat verir. Kokusu da burada gizlidir.

Amasya Misket'inin en buyuk ozelliği bir yıl meyve verirse diğer yıl vermemesidir. Bir yuzu kırmızı, diğer yuzu ise sarı ila yeşilimsi bir renk taşır. İnce kabuklu, hoş kokuludur. Sert ve dayanıklıdır. Uzun sure saklanmaya elverişlidir. Amasya elmasının iki turu vardır. Daha kucuk ve tatlı olanına Misket elması denir. Daha iri ve aşılı olanına ise KABAK elması adı verilir. Amasya elması meyveye gec yatar ve 8-10 yaşından once urun vermez.
Elma, Amasya turkulerinde sık rastlanan bir temadır. Ornek olarak:

AMASYA'NIN ELMASI

Amasya'nın elması
Elmaların en hası
Sen dururken neyleyim
Pırlantayı elması

Elmalıkta buluşak
Ak elleri yumuşak
Gorunme gel annene
Gizli gizli konuşak

Elmaları soyarım
Ben gonlune kayarım