Tıp dilinde jinekomasti denilen yani erkek memelerinin normalden fazla aşırı derecede buyumesi ve kadınsı bir vucut gorunumune neden olan durumdur. Yaz aylarının gelmesiyle bu sıkıntı erkekler icin daha da gun yuzune cıkmaktadır.
Jinekomasti erkeklerin kendine yakıştıramadığı, layık gormediği, kabul edemediği bir sorundur. Sadece şişmanlamakla memelerin buyumesi soz konusu değildir. Genellikle gizlemeye calıştıkları rahat spor yapamadığı, rahat havuza denize giremediği, guneşlenemediği gorunum problemidir.
Erkeklerde ve kadınlarda meme dokusunun hormonlara yanıtı bakımından birfarklılık yoktur. Bununla birlikte meme dokusundaki gelişme cinsel farklılaşmanın bir belirtisidir. Bu nedenle kadınlarda meme dokusunun gorunur hale gelmesi ergenliğin bir bulgusu olarak kabul edilirken, erkeklerde bir "bozukluk" olarak kabul edilmektedir. Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun kadın tipi iyi huylu buyumesi olarak tanımlanabilir.
Sıklık...
Bebeklik ve ileri yaşlarda da gorulmekle birlikte en sık ergenlik doneminde gorulur . İki sınıfa ayırabiliriz. Ergenlik ve erişkin jinekomastisi. Ceşitli toplum calışmalarında ergenlik jinekomasti sıklığı %30-60 arasında bildirilmektedir. Ulkemizde 9-17 yaş arasında jinekomasti sıklığı %7 dir. Genellikle 10-12 yaşlar arasında başlamakta, en yuksek sıklığa 13-14 yaş arasında ulaşmakta; 16-17 yaş arasında ise sıklıkla tam olarak gerilemektedir. Bazılarında gerilemeyerek erişkin jinekomastisine neden olur. Erişkin her 10 erkekten birinde bu durum mevcuttur.
Neden olur?
Meme dokusu, genetik olarak belirlenen ceşitli hormonlar ve biyolojik etmenlerin etkisiyle gelişmektedir. Başta ostrojen ve progesteron olmak uzere hormonlar meme dokusunun karmaşık biyolojik denetimini yonetmektedirler. Erkeklik hormonları ise ostrojenin meme dokusu uzerindeki etkilerini engellemektedir. Ergenlik jinekomastisinin temelinde bu hormonların meme dokusuna etkisi arasındaki dengesizlik yatmaktadır. Cocukluk ve ergenlik donemindeki jinekomasti, ceşitli tumorler, hipertiroidizm, ilaclar gibi nedenlere bağlı olabilir. Bununla birlikte erişkin jinekomastinin buyuk coğunluğunda belirli bir neden yoktur. Erişkin erkeklerde, meme kanseri olasılığı hatırlanmalıdır. Ayrıca, jinekomastiye yol acan bazı ozel durumlar da vardır. Bunlar arasında: Hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları, testis hastalıkları, uyuşturucu kullanımı, kilo almak veya kas yapmak icin steroid kullanımı, gibi sebepler sayılabilir.
Değerlendirme...
Jinekomasti gelişiminin başlangıc doneminde (ilk 6 ay) meme dokusunda ağrı ve duyarlılık olmaktadır. Jinekomasti gelişiminden bir yıl sonra ise "fibrotik" donem olarak isimlendirilen gelişme olmaktadır. Hastaların yarısında başlangıcta tek taraflı meme buyumesi saptanmaktadır. Cocuk nedenleri bakımından incelenmeli, 6 ay ara ile takibe alınmalıdır. Jinekomasti suruyor ve kotuleşiyorsa serum hCG, estradiol, LH ve estrone gibi hormon duzeyleri olculerek diğer jinekomasti nedenleri bakımından incelenmelidir.
Tedavi...
Erkek cocukların buyuk coğunluğunda bu durum kendiliğinden bir yıl icinde gecer. Gecmeyen durumlarda en iyi tedavi erken tedavidir. Başlangıc doneminde ilaclar ile tedavi edilebilir. 4 yıldan daha fazla zaman gecmiş ise cerrahi tedavi tercih edilmelidir. İlaclar tatmin edici duzeyde olmasa da meme dokusunda kuculme sağlamakta, fakat tam duzelme sağlayamamaktadır.
Cerrahi Tedavi...
Erişkin erkelerde ise tedavi sadece cerrahidir. Plastik cerrahın veya hastanın secimine bağlı olarak genel veya lokal anestezi altında gunluk cerrahi ameliyat olarak uygulanan basit bir girişimdir. Hastanede kalmayı gerektirmez. Ameliyatta liposuction denilen yağları azaltma ve konturları duzeltme uygulandıktan sonra gereken hastalarda meme ucundan yapılan 1-2 cm lik kesiden girilerek aşırı derecede buyumuş meme dokusu cıkarılır. Bazı zayıf hastalarda liposuction uygulanmaz sadece meme dokusu cıkarılır. Gereken hastalarda deri de toplanarak fazlası cıkarılır. İşlem 20-60 dakika kadar surer. Hastanede kalmayı gerektirmez. Gecici morluklar ve ağrı, şişlik, ameliyat bolgesinde uyuşukluk ameliyattan sonra hemen her hastada gorulen rahatsızlıklardır. Buyuk bir kısmı ilaclarla hemen kontrol altına alınır, bir kısmı da zaman icinde kendiliğinden gecer. Hasta 1-2 gun icinde normal hayatına donebilir. Ameliyattan sonra goğusler tekrar buyumez.
Meme dokusunun alınmasının hicbir zararı veya yan etkisi yoktur. Tam tersine erkekte de gorulebilen kadından daha habis seyreden meme kanserinin de oluşması engellenmiş olur.
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Jinekomasti (erkekte kadın tipi goğus buyumesi)
Sağlık0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Jinekomasti (erkekte kadın tipi goğus buyumesi)