nevşehirin tarihi.Benim guzel memeleketim cok ozledim tam 13 yıl oldu gitmeyeli gormeyeli hasretimi boyle gidermeye calışıyorum fotoğraflardan ve yayınlanan videolardan cocukluğumun bir kısmı orda gecti su taşıdığımız ceşmeleri sıcak ekmek yediğimiz fırınları buğday tarları uzum bağları yazları gozlacı renkelriyle gune bakanlarıyla ooooooooofffff ooofffffff cocukluğum geldi birden aklıma ben cok ozledim memleketimi meleklerim

Nevşehir ili doğuda Kayseri, batıda Aksaray, guneyde Niğde, kuzeyde Yozgat ile cevrilidir. Bolgede yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen malzemeler neticesinde Nevşehir’in tarihi M.O. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Asurlular bu bolgeye Katpatuka adını verirken, İranlılar Kapadokya ismini vermişlerdir. Kapadokya ismi Pers dilinde “Cins Atlar Diyarı” anlamındadır. Nevşehir ilinin ilk ismi ise Nissa (NYSSA) ’dır. Texier’e gore Nissa ismini Rumlar muhafaza etmişlerdir. Turklerin bolgeye yerleşmesinden sonra Muşkara adı kullanılmıştır. Osmanlı Devleti zamanında ise Muşkaralı Damat İbrahim Paşa yerleşkenin ismini Nevşehir olarak değiştirmiştir.

Yore hakkındaki ilk bilgileri Asur Ticaret Kolonileri Cağı’ndan kalma tabletlerden oğrenmekteyiz Asur devletinin geliştiği sırada Kapadokya’daki halk kucuk topluluklar halinde Mezopotamya’dan goc etmişlerdi. Texier’e gore buraya yerleşenlerin kimler olduğunu kesin olarak tespit etmek guctur. Ona gore yore halkı Sami topluluklarından olan Aramiler’den oluşmaktadır. Medeniyetten uzak olan bu dağ kavimleri Asurluların bolgeye gelmesinden sonra gelişme imkÂnı bulmuşlardır.

Bolgede tarihi Hititler’e kadar uzanan yeraltı şehirleri inşa edilmiştir. Hititler bu yer altı şehirlerini duşmandan gelebilecek saldırılara karşı kendileri korumak amacıyla kullanmışlardır. Ancak elde edilen verilerden bu şehirlerin daha cok Bizans doneminde kullanıldığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Romalılar doneminde Ermeni ve Suriyeliler’den oluşan yore halkı ilk zamanlar ateşperest iken Roma hÂkimiyetinden sonra putperest inancı benimsemişlerdir. Hristiyanlığın ilk yıllarında yasak olması nedeniyle Hıristiyan olanlar işkence edilerek olduruluyordu. Bu zulumden kurtulmak icin kacan kişiler Goreme yoresindeki peribacalarının icine oydukları evlerde yaşıyorlar ve yaptıkları kiliselerle de yorede dinlerini yamaya calışıyorlardı. Hıristiyanlığın serbest bırakılmasından sonra da bolgedeki kiliseler okul gibi hizmet vererek papaz yetiştirmişlerdir.
1071 yılında Malazgirt muharebesinden sonra Anadolu’ya gelen Turkler Rum koyleri yanında Turk koyleri de kurmuşlardır. Anadolu Selcuklu Devleti zamanında Nevşehir’in bulunduğu bolge Muşkara adında bir koydu ve Urgup’e bağlıydı. Osmanlı devleti zamanında Muşkara koyunde doğan Sadrazam İbrahim Paşa Muşkara’nın adını Nevşehir olarak değiştirdi. Cevre bolgelerdeki konargocer aşiretlere Nevşehir’e yerleşmeleri durumunda onlardan vergi alınmayacağını bildirerek yorenin nufusunun artmasını sağlamıştır. Yenilik yanlısı olan İbrahim Paşa icinde cami, medrese, kutuphane, han, hamam, imarethane, bulunan bir de kulliye yaptırmıştır. Ancak yenilik karşıtı olan kişiler isyan cıkararak 1730 yılında İbrahim Paşayı oldurmuşlerdir. Paşanın olumunden sonra onemini yitiren Nevşehir 1870 yılında Kırşehir’e, 1902’de Ankara’ya, Cumhuriyet doneminde de Niğde’ye bağlandıktan sonra 1954 yılında il olmuştur.
.