Cok genc yaşlardan ileri yaşa kadar her kadın jinekoljİk muayeneye gereksinim duyar. Coğu kez bu muayene kadınlar icin korkutucu, tedirginlik verici olsa da aslında kadın sağlığı icin olmazsa olmaz muayenelerden biridir.
Erkek fizyolojisinden cok daha karmaşık olan hormonal dongu, doğurganlık sureci, menopoz ve meme hastalıkları kadınların bu konuda bir kontrol takvimi oluşturmalarına ve planlarında ilk sıraya almalarına ihtiyac doğuruyor.
Peki jinekolojik muayeme sadece smear almadan mı ibaret? Tabii ki hayır. Hatta son yıllarda normal kontrollerde smear sıklığının arası acılırken yıllık muayene yine de olmazsa olmazlar arasında takvime ekleniyor. Cunku amac sadece rahim ağzı kanseri tarması değil ceşitli yaş guruplarına gore yumurtalıkların, rahimin, rahim ici endometrium katmanınının, vajenin ve pelvik kasların muayenesinin de yapılmasıdır.
Tum bu bilgiler doğrultusunda yaşlara gore jinekoljik muayenenin kapsamı değişebilmekte, adolesan yaş gurubundan menopozal doneme kadar kimlere nasıl bir muayene sunulması gerektiğifarklılıklar gostermektedir.
İşte yaş guruplarına gore jinekoljik muayenenin nasıl olması gerektiği;
1) ADOLESAN YAŞ GURUBU
21 yaşından gec kadınlar jinekolojik muayeneye başvurduklarında oncelikli olarak adet donguleri acısından incelenirler. Adetin ilk başlangıc yaşı, kanama dongusunun duzeni, her iki adet arası sure, kanama miktarı ve suresi mutlaka sorgulanacaktır. Hastalardan son adet donmelerini belirtmeleri istenecektir. Henuz yeni adet gormeye başlayan genc kızlar bu dongunun normal değerleri hakkında bilgilendirilirken ozellikle son adet tarihini kayıt etmelerini alışkanlık haline getirmeleri konusunda bilinclendirilirler.
Bu yaşlar cinsel hayatında başladığı yada başlayacağı yaşlar olduğundan gerek cinsellik oncesi danışmanlık , yaşanan cinsel deneyimle ilgili sorunlar yanlış bilgilendirmenin ileri ki hayatında doğurabileceği sorunları onleyecektir. Cinsel hayatla bilrlikte aile planlaması yontemleri hakkında ilk bilgiler de bu muayenede alınır. Bu yaş hastalar genellikle aile bireyleri ile doktora başvurduğundan mutlaka doktor ve hastanın başbaşa kaldığı bir ortam yaratılıp sormaya veya soylemeye tedirgin olduğu şeyleri bu anda soylebilmesi sağlanmalıdır. Bu yaş gurubu HPV aşılanması icin de en uygun yaş gurubudur. Hastalar ve aileleri aşılamanın onemi ve aşılama planı ile ilgili bilgilendirilmelidir.
2) DOĞURGANLIK DONEMİ (21-40 yaş arası)
Bu yaş gurubu jinekoljik muayenede pap smear alınımının başladığı bir donem olmakla birlikte hastaların bilgilendirildiği bir konu da gebelik, gebeliğin oluşumu, gebe kalmayı onleyebilecek faktorler olmaktadır. Yakın bir zamanda gebelik planı olmayan hasta ile doğum kontrol yontemleri secenekleri konuşulur ve birini secmesi sağlanır. Ote taraftan bu hastaya fertilitesi hakkında bilgi verilir gelecekte ki gebelik planlarını onleyecek sorunlar varsa aydınlatılır ve mumkunse sorunların giderilmesi icin yol gosterilir. Gebelik planı varsa oncesinde yapılması gereken tetkikler planlanır ve gerekli vitamin takviyeleri (folik asit) başlanır. Eğer bir suredir gebelik planlıyor ama başarılı olamıyorsa infertiliteye yonelik incelemeler yapılır.
Polikistik over hastalığı, endometriozis gibi doğurganlığı olumsuz etkileyecek sorunları olan hastalara durumları hakkında detaylı bilgi verilir, gelecekte ki karşılaşabilecekleri sorunlar anlatılır. Bu yaş da ozellikle henuz cocuk sahibi olmamış, ileri gelecekte ise bu şansını korumak isteyen kadınlara "YUMURTA DONDURMA" bilgilendirmesi yapılır.
3) PERİMENOPOZ, MENOPOZ VE OTESİ
40-50 yaş arası bir cok kadın icin menopoza geciş donemidir. Henuz menopoza girmemiş bile olsalar vucudunda bir takım değişiklikleri hissetmeye başlandığı bu donemde adet dongusunde ki farklılıaşmalar, hormonal değişikliklerin psikolojik etkileri ve cinsellikle ilgili yonlendirme ve bilgilendirmelere ihtiyac vardır. Gundeme getirmekten cekindikleri libido azalması, vajinal kururluk bu donemin tartışılması gereken sık karşılaşılan sorunlarıdır.
Yumurtalık kistleri, rahim miyomları,rahimi ici polipler, rahim ici kalınlık artışları bu yaş gurubunun patolojik bulguları olup pelvik kas zayıflığına paralel rahim ve idrar torbası sarkmalarıidrar kacırmalar bu yaşlarda belirti vermeye başlar.
Sadece genital organlarını sorunları ve muayenesi değil meme muayenesi ve mamografi taramalarının da başladığı yaş olduğu icin jinekolojk muayene bu yaş gurubunda mutlaka meme muayenesi ile tamamlanmalı hastalara kendi kendine muayene hakkında da eğitim verilmesi faydalı olmaktadır.
Menopoza girmiş kadınlarda kemik erimesinin hızlanabileceği goz onunde bulundurularak kemik yoğunluğunun olculmesi de ileri yaşda kemik kaybına bağrı ağrı ve deformitelerin oluşmasına izin vermeden erimenin durdurulmasını sağlayacaktır.
Tum yaş guruplarında jinekoloğun muayene odası bir kadının her turlu ozel sorununun paylaşıldığı, gizliliğin onem taşıdığı kadar yargılamalarında olmadığı guvenli bir alandır. En gizli bilgilerinizi paylaşabileceğiniz ve buna paralele olarak verilen bilgilendirmelerle icinizde buyuttuğunuz sorunları paylaşmanın rahatlığının yanı sıra onerilen cozum yolları ile sıknıtılarınızdan kurtulmanızı sağlayabilecek kapının aralandığı bir yerdir jinekolog ofisi. Jinekolojik muayenede her turlu tedirginlik bir yana bırakılarak sorunların ve soruların ozgurce paylaşıldığı bir ortam hem hastanın hem de doktorun ust duzey tatminii sağlayacaktır.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Jinekolojik muayene hangi yaşta nasıl yapılmalı?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Jinekolojik muayene hangi yaşta nasıl yapılmalı?