Jinekolojik muayene hakkında merak edilenlerJinekolojik muayene (vajinal muayene) kadınların hicbir problemi olmasa bile yılda bir sefer olmaları gereken genital muayene yontemidir. Bu muayene 2-3 dakika civarında surmektedir. Muayene esnasında ic ce dış genital organlar değerlendirilir. Jinekolojik muayene esnasında smear testi yada kultur testi gibi sadece muayene sırasında alınabilen testler de gercekleştirilir.
Jinekolojik muayene ne zaman yapılır?
Jinekolojik muayene herhangi bir donemde yapılabilir. Ancak adetli donemde jinekolojik muayene tercih edilmez. Adetli donemde hastalar tarafından da muayene olmak hoş karşılanmamaktadır. Tıbbi acıdan adetli donemde yeterli değerlendirme yapmak mumkun değildir. Rahim ağzı net izlenemeyebilir. Kultur yada smear testi sağlıklı olmaz. Aynı zamanda adetli donemde yapılacak muayenenin endometriozis dediğimiz hastalık riskini arttırabileceği de soylenmektedir.
Jinekolojik muayene oncesinde tum muayenelerde olduğu gibi hastanın şikayetleri sorgulanır. Şikayetlerin detayları ve aile anemnezi alınır. Daha sonra bir hemşire tarafından hasta muayene odasına alınır ve muayene icin hazırlanmaya başlar.
Jinekolojik muayene nasıl yapılır?
Jinekolojik muayenekadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılır. Oncelikle hasta bir hemşire tarafından jinekolojik muayene masasına hazırlanır ve ustu ortulur. Muayene sırasında hastanın mahremiyetine en ust duzende ozen gostermek gerekmektedir. Jinekolojik masada hasta hazırlandıktan sonra kadın doğum uzmanına haber verilir.
Kadın doğum uzmanı tarafından spekulum dediğimiz bir alet yardımıyla, jinekolojik muayene pozisyonu olan litotomi pozisyonunda hazırlanan hastanın rahim ağzı ve vaginası değerlendirilir. Smear testi ve gerekiyorsa kultur testleri alınabilir. Aynı muayene sırasında 30 yaş ustu hastalardan HPV testi de alınabilmektedir.
Spekulum muayenesinden sonra elle muayene yapılır. Bu muayenede ic organlardaki miyom yada yumurtalık kistleri gibi kitleler, yapışıklıklar, muayene sırasındaki hassasiyet gibi bulgular değerlendirilir.
Daha sonra karından ve/veya vaginal ultrasonla yardımıyla rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir. Muayene sırasında ve sonrasında hastaya muayene bulguları konusunda kısa ve acıklayıcı bilgiler verilir, gerekiyorsa recete yazılır.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]