Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Dunya Ciftci Kadınlar Gunu dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Kulliyesi'nde duzenlenen "Toprağa İz Bırakan Kadınlar Programı"na katıldı.
Kirişci, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Orgutune gore, dunyada toplam tarım işletmelerinin yuzde 98'ini kucuk olcekli aile işletmelerinin oluşturduğunu ve bu işletmelerin sayısının 500 milyonu aştığını aktararak, Turkiye'de ise ciftci ailelerinin, toplam ciftcilere oranının yuzde 90 civarında olduğunu vurguladı.
Kirişci, ozelikle kadınları destekleyeceklerine işaret ederek, Bakanlık olarak tum kurumların destek programlarında kadınları on planda tuttuklarını kaydetti.
Kadın ve genc ciftcilere "Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı" kapsamında, proje başvurularında ilave puan verdiklerine dikkati ceken Kirişci, şunları kaydetti:
"Boylece ozellikle kadınlarımızın yer aldığı projelerin bir adım daha one cıkmasını gercekleştiriyoruz. Bugune kadar tarımsal destek olarak 5 bin 837 kadın yatırımcımıza 3 milyar 55 milyon lira hibe odenmiştir. Bu rakam, toplam odenen hibenin yuzde 35'ini oluşturmaktadır. Kırsal kalkınma ve kredilendirme programlarımız kapsamında ise 280 bin 643 kadın ciftcimize yaklaşık 10 milyar liralık destek sağladık."
"3,5 MİLYONDAN FAZLA KADIN CİFTCİYE EĞİTİM VERİLDİ"
Kirişci, kadın ciftcilerin, Bakanlık tarafından tarım sigortaları policelerinde yuzde 5 prim indirimiyle desteklendiğini belirterek, "Bu kapsamda uygulamanın başladığı 2018'den bugune kadar 232 bin 546 kadın ciftcimize, 668 bin 474 police icin 58 milyon lira prim indirimi sağlandı. 2023 yılından itibaren kadın ciftcilerimize prim indiriminin artırılmasına yonelik calışmalarımız da devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Kadın ciftcilerin tarım icin cok onemli bir aktor olduğunun altını cizen Kirişci, "Bakanlığımız tarafından 'Kadın Ciftciler Tarımsal Yayım Projesi' kapsamında, son 19 yılda 3,5 milyondan fazla kadın ciftciye tarımsal konularda eğitim verilmiştir" dedi.
Kirişci, Bakanlık bunyesinde, ortaklarının coğu kadınlardan oluşan 140 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunduğuna dikkati cekerek, bugune kadar 91 bin 952 kadın ciftcinin, kooperatifcilik konusunda eğitim aldığını soyledi.
- Paylaş