Bisiklette acil durum fren tekniği benim kucuk yaşlarda bir arkadaştan oğrendiğin bir teknik. Şimdiye kadar hic ciddi anlamda kullanma fırsatım olmamıştı. Gecen gun başıma gelen bir fren arızası yuzunden kullanmak zorunda kalınca bunu paylaşmak istedim ve bilmeyen birileri varsa bu sayede kaza yapmaktan kurtulabilir diye duşunuyorum.

Not: Bisiklette arka camurluk varsa bu teknik işe yaramayabilir.

Gecen gun her zamanki gibi gunluk turumu atıyordum. Bisiklet surerken ben genelde yavaşlamak icin her 2 frene de azar azar basıyorum. Bu sefer bir yokuştan inerken on fren aniden bir arıza yaptı. Arka fren ise hızlıca yavaşlamak icin yeterince sağlam değildi. Bu yuzden benim acil durum olarak adlandırdığım bu tekniği ilk defa kullanmak zorunda kaldım. Sağ ayağı arkaya doğru kıvırıp tam sele borusunun aşağıdaki bağlantı yerinin hizasına denk gelen tekerlek kısmına doğru ayakkabının altı ile baskı uygulayınca surtunmeden dolayı bisiklet frenleniyor. Bu teknik sayesinde belki de olumcul olabilecek bir kazadan kurtuldum cunku yokuş biraz dardı ve aşağıda kırmızıda bekleyen araclar vardı. Bu olayın ertesi gunu bisikleti tamirciye goturdum ve mekanik disk frenin kaliper kısmının ic mekanizmasının kırıldığını oğrendim.

Aslında boyle bir şey icin daha onceden pratik yapmıştım. Cunku sık sık aklıma geliyordu eğer bir gun fren bozulursa bisikleti durdurabilir miyim diye. Yalnız sadece acil durumlarda kullanılmalıdır. Cunku surtunmeden dolayı oluşan ısı yuzunden ayakkabının altına ciddi şekilde hasar veriyor. 1-2 seferde bir şey olmasa bile sık sık yapılırsa ayakkabı parcalanmaya başlayabilir.