Yukarıdakine benzer bir bisikletim var. yokuş aşağı inerken iyi ama yokuş cıkılmıyor yuruyerek cıkmam gerekiyor. Bunun icin elektrikli yapmak istiyorum. Kit fiyatlarına baktığımızda en dandiği 5.000TL. Durum boyle olunca kendi imkanlarımla elektrikliye cevirmeye karar verdim. Ama kafanda cok fazla soru işareti var:
-Motor Secimi: fırcasız dc motorlar guzel ancak fiyatları ve suruculeri cok pahalı. Piyasada cok bulunan camaşır makinesi motorlarına baktım. Avantajları ucuz ve gucluler uzun sureli kullanım icinde uygun fakat coğu AC ile calışıyor ve 220volt vermemiz gerekiyor. Bir diğer secenek ise avuc ici taşlama alıp besleyebilirsem hem potansiyometresi var gucunu yonetmesi kolay DC ile calıştıkları icin beslemesi kolay olur diye duşunuyorum ama motoru kucuk ve yuksek devir olduğu icin bir hayli ısınacaktır motorun yanma ihtimali var. Bu sebeple camaşır makinası motoru benim icin iyi gibi geldi. Onerileriniz bekliyorum.
-Pil: Elimde bir suru 18650 notebook pilleri var. 2. el olduğu icin ortalama 3volt diyelim (sıfırları 3.7 volttur.) camaşır makinesi motoru 220 volt cekeceğinden yaklaşık 75 pil kullanmalıyım ama bu cok fazla yer kaplıyor ve ağır olur. voltajı yukseltmek icin inverter kullanabilirim. Hem elektriği AC'ye cevirmiş oluruz. boylece motor bulmak kolaylaşır. ve sanırsam 20 pil falan kullanmak yeterli olacaktır. Ve bu pilleri nasıl şarj edeceğimi bilmiyorum. (hesapta yanlış varsa yazın)
-Motor Surucusu (ESC): ben bu olayı anlamadım acıkcası. Neden ESC kullanıyoruz? Kullanmak zorunda mıyım? Kullanırsam artıları neler? Camaşır makinesi motoruna ESC takılır mı?
-İşin Mekanik Tarafı: Motoru on tekere bağlamak kolay fakat motor buyuk olacağından dengesizlik olur sonucta gidonu cevirirken onu da cevirmek gerekecek. Bu yuzden arka tekere bağlamalıyım. Motoru sele'nin altına (amortisorun hareket ekseni uzerinde olmayacak şekilde) kaynaklamayı duşunuyorum. Zincirle arka tekere bağlayacağım. Dişli oranlarını hesaplarız. Asıl olay ben pedal cevirirken motorun donmemesi (nasıl yapacağım hakkında pek bir fikrim yok). Pil inverter yerlerini bir şekilde ayarlarız zaten pilleri tek tek ben birleştireceğim, bisiklete uygun yaparım.
-Bisikletin Ekranı Ve Hız Kontrolu: hız gostergeleri internette hazır olarak var ama camaşır makinesi motorunun nasıl hızını yoneteceğimi bilmiyorum.
Yukarıya butun aklımda olanları yazdım. İnternette pek bir kaynak bulamadım. Yorum yazanlara şimdiden teşekkurler.