Pul biber ihracatı gun gectikce artmaya devam ediyor. Pul biber ihracatı, gecen yılın aynı donemine gore ise toplamda yuzde 3 artış gosterdi. Guneydoğu Anadolu İhracatcı Birlikleri (GAİB) verilerine bilgiye gore, Turkiye'den 2021'de 9 milyon 222 bin dolarlık pul biber ihracatı yapıldı. Gecen yılın ocak-eylul doneminde 2 bin 601 ton urun karşılığında 6 milyon 602 bin dolar gelir elde edilirken, bu senenin aynı doneminde ise 2 bin 954 ton pul biber ihracatından 6 milyon 817 bin dolar girdi sağlandı. Bu donemde Almanya, Hollanda, İngiltere, Irak, ABD, Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cekya, Danimarka, Malta, Tacikistan, Ekvator Ginesi, Kuba, Togo, Fas, Nijer, Japonya ve Gana'nın da aralarında bulunduğu 101 ulkeye pul biber satıldı. Pul biber ihracatında ilk sırayı 1 milyon 519 bin dolar ile Almanya aldı. Bu ulkeyi, 908 bin dolarla Hollanda ve 885 bin dolarla İngiltere izledi. Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, pul biber ihracatının 2022 yılı icerisinde surekli artış gostererek devam etmesinin sevindirici olduğunu belirtti. Tarımsal uretimin tum dunyada her gecen gun stratejik bir urun haline geldiğini aktaran Kızıldemir, Şanlıurfa'daki ureticilerin toprağına sahip cıkarak tarımsal uretime devam ettiğini soyledi. Bu urunlerin başında da kentle ozdeşleşmiş biber olduğunu aktaran Kızıldemir, şoyle konuştu: "Tum Turkiye'de acı denince akıllara gelen ilk isim Şanlıurfa oluyor. Pul biber uretiminin onemli bir kısmı da kentimizde yapılıyor. İhracat rakamlarımızın 2022 yılında artarak devam etmesi ureticilerimiz ve ihracatcılarımız acısından sevindirici. Yeni sezon isot uretiminin onemli bir kısmı yapıldı, uretimler devam ediyor. Bolgede bu yıl biber uretim alanlarında duşuş yaşandı, diğer tarımsal urunlerde olduğu gibi biber eken ciftcilerimiz de desteklenirse bu uretim miktarları istenilen seviyelere gelir. Bu sayede uretim fazla olduğu icin ihracat rakamlarımız da daha yukarıya taşınabilir. Yıl sonuna kadar ihracatın daha da yukarı rakamlara ulaşacağına inanıyoruz. Bircok ihracatcı firma, Şanlıurfa'dan ve Guneydoğu'da uretilen bu pul biberleri ihrac ediyor, her gecen yıl artan taleplerle onumuzdeki yıllarda pul biberimizin daha fazla ulkeye gonderilmesini bekliyoruz."