Van ’da yaşayan ve gectiğimiz gunlerde kalp ağrısı şikayetiyle Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ’nin acil servisine giden 57 yaşındaki Abdulmenaf Oner, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi sonuclarından şuphelenilmesi uzerine uzman doktora yonlendirildi. Hastayı muayene eden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gurkan İmre, kalbin sol tarafını besleyen damarda kasılma kusuru tespit ederek, hastaya acil olarak anjiyo yapılmasını onerdi. Ancak hasta uzman doktorun onerisini reddetti. Hastaneden ayrılmak icin giriş kapısına yonelen hasta, bu sırada kalp krizi gecirerek yere yığıldı. Doktorların kalp masajı ve elektroşok mudahalesinin ardından kalbi yeniden calışan hastaya daha sonra anjiyo yapıldı. Sol kalp damarının tamamen kapalı olmasından dolayı stent takılan hasta, 3 gunun ardından sağlığına kavuşarak hastanede taburcu edildi.

İHA muhabirine konuşan Başhekim Doc. Dr. Remzi Sarıkaya, kalp krizi durumunun kendileri icin zamanla yarış olduğunu belirtti. Her gecen dakikanın hasta icin hayati bir oneme sahip olduğunun altını cizen Sarıkaya,
“Kalp krizi şuphesiyle hastaneye gelen hastaya doktorlar anjiyografi onerdiğinde hızlı bir şekilde karar verilmelidir. Bir saatlik gecikme omrunuzden belki 10 yıl eksiltebilir. Bolgemizde bazen aile buyukleri veya cocuklar bekleniyor. Bu tur durumlarda hızlı karar vermek gerekiyor. Kalp merkezimizde 7 gun 24 saat esasına dayalı olarak kalp krizi ve acil hastalara mudahale edilmektedir.” dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gurkan İmre ise kalbi besleyen damarda tespit edilen rahatsızlıktan dolayı hastaya anjiyo onerdiğini ancak hastanın bunu kabul etmeyerek daha sonra geleceği yonunde kendisine donuş yapıldığını soyledi. İmre,
“Ben bu hastalığın dakikalar icerisinde kotuleşebileceğini ve kapıdan cıkar cıkmaz kalbinin durabileceğini soyledim. Ancak hastayı ikna edemedik. Hasta yanımdan ayrıldı. Acilde kan sulandırıcı iğnesi yapıldıktan sonra hastane cıkış kapısına yonelirken kalbi durmuş ve oracıkta yığılmış. Haber gelmesi uzerine ben de aşağı indim. Kalp masajı ve elektroşok tedavisi uyguladık. Sonrasında ise hastanın kalbi tekrar calıştı. Acilden tekrar hastayı yukarı cıkardık ve anjiyosunu yaptık. Kalbin sol tarafındaki damar yuzde 100 kapalı cıktı ve oraya stent taktık. 10 dakika icinde hastanın stendini bitirmiş olduk. Hasta sağlıklı bir şekilde yoğun bakımdan cıktı. 3 gun sonra ise hastamızı taburcu ettik.” diye konuştu.

Goğus ağrısı ve kalp krizi şuphesiyle acile başvuran hastalara bir cağrıda bulunan İmre, sozlerini şoyle surdurdu:
“Acil veya kardiyoloji uzmanı, hastaya anjiyografi onerildiğinde doktorumuzu dinlememiz lazım. Bu hastamız cok kısmetliydi. Bu hastamız eve gitseydi ya da minibusteyken kalbi durması durumunda geri donmesi imkansızdı. Cunku orada elektroşok cihazı yok ama hastane ortamında kalbi durduğu icin bu hastamız cok şanslıydı. Gecmişte bu tip acı tecrubemiz oldu. Anjiyo onerdiğimiz halde kabul etmeyip evde veya yolda vefat eden hastalarımız oldu. Doktorumuz anjiyo oneriyorsa, anjiyomuzu olalım.” 
Hasta Abdulmenaf Oner de,
“Doktorumuzu cekinerek reddettik. Cunku daha once boyle bir olay başımıza gelmemişti. Doktorumuz saatlerin ve dakikaların cok onemli olduğunu soyledi. Ancak bizler de 1-2 gun sonra gelelim dedik. O sırada hastane kapısında kalbim durmuş ve duşmuşum. Kalp masajı ve elektroşokla beni hayata dondurmuşler. Doktorlarımız bir şey onerdiği zaman mutlaka uygulamamız lazım. Herkes benim kadar şanslı olmayabilir. Verilmiş bir sadakam varmış. Doktorlarımıza ve sağlık calışanlarına minnet borcum var.” şeklinde konuştu.