KIRILAN DİŞLERİMİN TEDAVİSİ İCİN NE YAPILABİLİR?
On dişlerimiz darbe ve travmaya acıktırlar ve bazen şansızlık eseri kırılabilirler. Bu durumda acilen diş hekiminize başvurmalı ve cekilecek film yardımıyla dişin kok ve kemik sağlığı değerlendirilmeli olası bir kok kırığı icin onlem alınmalıdır.
Bu durumlarda bazen dişe kok kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Kırık dişin onarılması ise estetik cam seramik uygulaması veya poliseramik bonding uygulamaları ile kısa surede ve cok başarılı olarak yapılabilmektedir.
İMPLANT TEDAVİSİNDE DİŞİMİN TAKILMASI İCİN 3 AY BEKLEMELİ MİYİM?
İmplantınız yerleştirildikten sonra implantın kemikle birleşmesi sureci olan osteointegrasyon suresi yaklaşık 3 aydır. Bu sure kemiğin kalitesi ve durumuna ayrıca genel sağlık durumuna bağlı olarak 6 aya kadar uzayabilir.
Son zamanlarda uretilmeye başlanan aktif yuzeyli implantlarla bekleme suresi 3 haftaya kadar inmiştir. Eğer uygun kemik yapısına sahipseniz doktorunuz size aktif yuzeyli bir implant onerebilir bu durumda protezinize daha kısa surede kavuşabilirsiniz.
AMALGAM DOLGULAR SAĞLIĞA ZARARLI MIDIR?
Amalgam dolgular yapısında bulunan civa nedeniyle hem genel sağlık, hem de cevreye zararları acısından en cok tartışılan dolgu maddesidir. Diş restorasyonunda kullanılan amalgamın sağlığa zararlı olmadığı Dunya Diş Hekimleri Birliği (FDI),Uluslararası Diş Hekimliği Araştırmaları Birliği ( IADR),Amerika Diş Hekimleri Birliği ( ADA),Amerika Gıda ve İlac Dairesi ( FDA) gibi guvenilir kuruluşların tumu tarafından kabul edilmiştir. Ancak civanın cevre icin zararlı etkileri bilindiğinden diş hekimlerinin uygulamaları esnasında atıklar konusunda gerekli onlemleri almaları gerekmektedir. Gunumuzde amalgam kullanımı bazı ulkelerde kısıtlansa da, ozellikle maliyetinin duşuk olması nedeniyle dunyada hala en yaygın olarak kullanılan dolgu materyallerinden birisi olma ozelliğini korumaktadır. Amalgam dolgular ağız ortamında duşuk duzeyde civa buharı salar. Bu nedenle sut dişleri, gebeler, bobrek hastaları ile civa ve metal allerjisi olanlar tarafından kullanılması onerilmemektedir. Ağızda mevcut olan amalgam restorasyonların sokulmesi esnasında acığa cıkan civa buharı hem hasta hem de diş hekimi icin cok daha zararlıdır. Ayrıca cıkarılan her dolgu diş yapısından madde kaybına yol acar. Diş kayıplarının en onemli nedenlerinden birisi tekrarlanan restorasyonlardır. Bu nedenle ağızda mevcut olan sağlam amalgam dolgular dişte yeni bir curuk oluşumu ,buyuk bir kırık veya endodontik tedavi gereksinimi gibi gecerli bir gerekce soz konusu olmadıkca hastanın israrı ile değiştirilmemelidir. Yıpranan dolgular tamamen sokulmemeli, tamir edilmelidir.
Gunumuzde curuyen dişlerin restorasyonunda kullanılabilecek tek secenek amalgam değildir. Amalgama alternatif olarak uygulanabilecek cok daha estetik restoratif materyaller geliştirilmiştir. Bu materyallerin ustun estetik ozelliklerinin yanı sıra diş dokularına bağlanabilme/ tutunabilme ozellikleri de bulunmaktadır. Estetik dolgu materyallerinin bu ozelliği diş dokularına sadece curuk lezyonlarını kaldıracak şekilde, amalgama oranla daha kucuk kaviteler acılarak tutunabilme şansı verir.Bu nedenle diş yapısında minimal zarar oluşturarak uygulanırlar. Gunumuzde yeni bir restorasyon yapılması gerektiğinde diş hekiminin amalgam yerine estetik restoratif materyalleri tercih etmesi daha doğru bir yaklaşımdır.

[h=2]Ankara Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]