Yıl başında şirket icinde paylaşılan belgeler, şirket ici araştırmaları, slaytları ve elektronik tabloları iceriyordu. Belgelerdeki bilgiler, Amazon ’un calışanları elinde tutma yeteneği hakkında karamsar gostergelere yer veriyor, mevcut stratejinin de kuruluş icin buyuk bir finansal zarara yol actığı belirtiliyordu.
2021'de işe alınan her 3 calışandan 2'si uc ay bile dayanamadı:

Ocak 2022 tarihli bir belgeye gore şirket icindeki “pişmanlık sonucu yıpranma (uretkenliğin azalması)”, “pişmanlık duyulmayan yıpranmadan” iki kat daha fazla goruluyordu. Ustelik bu, sadece depo calışanlarında değil, tum duzeylerdeki calışanlarda ve bolumlerde yaşanan bir durumdu.
Oyle ki aynı belgeye gore 2021 yılında en alttan en ust tabakaya kadar tum seviyelerdeki calışanlarda pişmanlık sonucu yıpranma en duşuk %69,5, en yuksek ise %81,3 oranında goruluyordu. Bu son derece yuksek yuzdeler de raporda şu ifadelere yol actı:
“2021 ’de işe alınan uc yeni kişiden yalnızca biri şirkette 90 gun veya daha fazla kaldı.”
Calışanlarda yaşanan bu durum, Amazon'u da finansal olarak derinden etkiliyordu. Oyle ki aynı rapora gore calışanlarda gorulen bu yuksek yıpranma oranı, şirkete her yıl tahmini 8 milyar dolara patlıyordu. Bu sayının buyukluğunu, Amazon'un 2021 genelinde toplam 33,36 milyar dolar gelir elde ettiğini soylersek anlayabilirsiniz.
Amazon ’dan acıklama geldi: Amazon ’a ulaşan Engadget, şirketin belgeler hakkındaki soruları yanıtlamayı defalarca reddettiğini paylaştı. Ote yandan yorum icin ulaşan bir sozcu, şu ifadeleri kullandı:
“Şirket olarak, başarımıza her gun katkıda bulunanların calışanlarımız olduğunun farkındayız ve bu yuzden her zaman nasıl yaptığımızı ve nasıl iyileştirebileceğimizi değerlendiriyoruz. Yıpranma, tum işverenlerin karşılaştığı bir durumdur, ancak Amazon'u tercih edilen bir işveren yapmak icin elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz. Bu, iyi bir ucret, kapsamlı yan haklar, guvenli bir iş yeri ve etkili, ancak her zaman gelişen sağlam eğitim ve oğretim fırsatları sunarak gercekleştirilir.”
Bunların yanı sıra Amazon, belgelerde yer alan sayısal verileri doğrulamadı veya yalanlamadı. Sozcu, bunun yerine şirket ici belgelerin zaman zaman “guvenilir veri eksikliği nedeniyle reddedildiğini veya duzeltilmiş bilgilerle değiştirildiğini” belirtti. Bu belgede soz konusu durumun yaşanıp yaşanmadığını ise paylaşmadı.