Tamam da WPS duğmesine basınca ne olur diyorsanız cevabımız, Wi-Fi ağınız cok daha guvenli olur, olacaktır. Cunku WPS ozelliği ile ağ icinde ağ oluşturur ve boylece internet bağlantınızı cok daha guvenli hale getirmiş olursunuz. Bu ozellik o kadar gelişti ki artık bazı uyumlu modem ve cihazlar NFC ile birbirine bağlanabiliyor. Gelin WPS nedir, ne işe yarar, nasıl acılır gibi merak ettiğiniz soruları tum detaylarıyla inceleyelim.
WPS nasıl kullanılır? Yontem #1: PIN girerek WPS bağlantısı Yontem #2: Duğmeye basarak WPS bağlantısı Yontem #3: NFC ile WPS bağlantısı

Temelden başlayalım, WPS nedir? Wi-Fi Simple Config, kısaca WPS, Turkcesi ile Wi-Fi Korumalı Kurulum; ilk kez 2006 yılında tanıtılan bir kablosuz ağ guvenlik protokolu ya da diğer bir deyişle ağ guvenlik standardıdır. Bugun neredeyse tum Wi-Fi kablosuz ağ modemlerinde olan bu sistem, teknik detaylara hakim olmayan kullanıcıların bile guvenli bir kablosuz ev ağı oluşturmalarını sağlar.
Peki WPS ne işe yarar? Muhtemelen evinizde kullandığınız Wi-Fi kablosuz ağ modeminde hala modemin ustune bulunan şifreyi ya da kendi oluşturduğunuz şifreyi kullanıyorsunuz. Hatta bazı kullanıcılar işlerini kolaylaştırmak icin bu şifreyi tamamen kaldırıyor. İyi ama Wi-Fi kapsamına giren herkesin bu ağa bağlanmaması icin basit bir şifre yeterli mi?
Modem şifreleri genel olarak en kolay kırılan şifrelerdir. Cunku pek cok kullanıcı modem şifresini umursamaz. Halbuki sanal gizliliğinizin ilk anahtarı bu şifrelerdir. İşte bu noktada devreye WPS girer. Modeminizin WPS ozelliğini aktif hale getirdikten sonra modem şifrenizi bilen birinin bile ağınıza bağlanmadan once WPS protokolunun onayına ihtiyacı olur. Yani WPS icin bir nevi Wi-Fi kablosuz ağ modemlerinin iki faktorlu kimlik doğrulaması diyebiliriz.

WPS duğmesine basınca ne olur, modemde WPS acık olmalı mı? Birazdan detaylarıyla anlatacağımız WPS acma yontemlerinden bir tanesi modem uzerinde bulunan WPS duğmesine basmak ya da bir sure basılı tutmaktır. Yani modem uzerindeki WPS duğmesine basınca bu guvenlik protokolunu aktif hale getirmiş olursunuz. WPS duğmesinin ışığı bağlantı sağlanınca ya da belirli bir sure gectikten sonra sonecektir.
Modemde WPS acık olmalı mı sorusunun yanıtı ise kullanıcı alışkanlıklarına bağlı bir durum. Eğer Wi-Fi kablosuz ağ modeminizin cok daha guvenli olmasını istiyorsanız WPS acık olsa hic fena olmaz. Fakat diyorsanız benim şifrem bana yeter, kim benim ağıma bağlanacak; tamam, WPS kapalı olsa da olur.
WPS nasıl kullanılır ve nasıl acılır? WPS ile bağlanma yontemleri:

Yontem #1: PIN girerek WPS bağlantısı: Modem şifresi ile WPS PIN ’i birbirinden farklıdır. WPS PIN ’i, tıpkı modem şifresi gibi modemin arkasında yazabilir ancak coğu zaman modem arayuzune girdiğiniz zaman gorursunuz. Zaten genel olarak modem uzerinde WPS duğmesi yoksa bu guvenlik protokolunu aktif hale getirmek icin de modem arayuzune girmek gerekir.
Modem markasına ve internet servis sağlayıcınıza gore değişen bir yontemle modem arayuzunuze girin. Ayarlar sayfasından WPS ozelliğini aktif hale getirin ve ağ alanındayken WPS PIN ’ini girerek ağa bağlanın. Eski modem modellerinde WPS ozelliğini elle yapılandırmanız gerekebilir ancak pek cok yeni modelde bu protokol varsayılan ozelliklerle geliyor.
Yontem #2: Duğmeye basarak WPS bağlantısı: Biliyoruz modem uzerinde bulunan ışıklar ve duğmeler bazen kafa karıştırıcı olabiliyor ama dikkatli bakarsanız eğer varsa WPS duğmesi hemen gozunuze carpacaktır. WPS guvenlik protokolunu etkinleştirmenin en kolay ve etkili yontemi modem uzerinde bulunan WPS duğmesini kullanmaktır.
Modem markanıza gore WPS duğmesine bir kez basmalı ya da bir sure basılır tutmalısınız. Işık yanıp sonmeye başladığı zaman cihazınızı WPS guvenlik protokolu uzerinden ağa bağlamış olursunuz. Bağlantı sağlandığı zaman ya da herhangi bağlantı yapılmayıp belirli bir sure gectiği zaman WPS duğmesi ışığı kendi kendine sonecektir. Bazı modellerde bağlantı sırasında ışık yanabilir.
Yontem #3: NFC ile WPS bağlantısı: Ne PIN ’i ne duğmesi yok mu şoyle teknolojik bir şey diyorsanız buyrun sizi yakın alan iletişim yontemi yani NFC ile tanıştıralım. NFC aslında geleceğin değil bugunun teknolojisi ama maalesef internet servis sağlayıcınız tarafından size verilen modem modellerin buyuk bir bolumunde boyle bir ozellik yok.
NFC yontemini kullanarak WPS bağlantısı sağlamak icin NFC ozelliğine sahip bir modeme ve cihaza ihtiyacınız var. Her ikisinde de bu ozellik varsa yapmanız gereken tek şey cihazı modeme yaklaştırmak. Bu yaklaştırma ile saniyeler icerisinde WPS guvenlik protokolu uzerinden Wi-Fi kablosuz ağ modeminize bağlanmış olursunuz.

Artık kullanımda olmadığı icin ayrı bir başlık acmadığımız bir WPS bağlantı yontemi daha var, USB ile WPS bağlantısı. Tıpkı eskiden Wi-Fi ozelliği olmayan bilgisayarlarda kullandığımıza benzeyen bir USB aygıtını bilgisayarınıza takıyor ve bu aygıt ile WPS protokolu uzerinden ağınıza bağlanıyordunuz. Fakat dediğimiz gibi artık kullanılan bir yontem değil.
Merak edilen WPS sorularına kısa yanıtlar: WPS acık olursa ne olur? WPS acık olursa ağınıza WPS guvenlik protokolu uzerinden bağlanmış olursunuz. Ancak her zaman acık olmasın cunku bu durumda guvenli olmaz.
WPS nasıl kapatılır? PIN kodu ile bağlandıysanız modem arayuzunden, duğme ile bağlandıysanız aynı duğme ile , NFC ile bağlandıysanız yine modem arayuzunden WPS protokolunu kapatabilirsiniz. Modemi kapatıp acmak da bir secenek.
Neden WPS ışığı yanmıyor? WPS bağlantısı sağlandığı zaman ya da bağlantı olmadan belirli bir sure gectiği zaman WPS soner. Modemin kullanıcı kılavuzuna bakarak ya da uretici firma ile iletişime gecerek modem modeliniz hakkındaki en doğru bilgiyi alabilirsiniz.
Wi-Fi kablosuz ağ modeminizi cok daha guvenli hale getiren WPS nedir, ne işe yarar, nasıl acılır gibi merak edilen soruları yanıtlayarak bu guvenlik protokolu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. WPS ozelliği farklı marka ve model modemlerde farklı şekillerde kullanıldığı icin en iyisi uretici firmadan bilgi almanız olacaktır.