Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları kişilerde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek cok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları rahatlıkla cozuluyor. “Guluş Tasarımı” işte burada cok onemli bir işlevi ustleniyor.
Guluş Tasarımı Nedir?
Guluş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size ozel ideal guluşunuzu yenilemektir. Sizin birtakım kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek estetik normlar cercevesinde sağlıklı bir guluşu planlamaktır.
Guluş Tasarımına Nereden Başlanır?
Size yakışan estetik guluş ifadesini belirlerken diğer faktorler:
· Yuz Hatlarınız
· Cinsiyetiniz
· Yaşınız
· Guluş simetrisi
· Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri
· Dudaklarınız
· Dişetleriniz
İdeal Guluş
İdeal bir gulumsemede coğu zaman, ust dudakların serbest kenarı altında, dişetleri gozukmeksizin, ust dişlerin gorunmesi; dişlerde simetri ve yatay duzleme paralellik, ust dişlerin kesici kenarlarının alt dudağın serbest kenarını takip eden ve harmonik olarak iniş-cıkışlar izlemesi gibi ozelliklerin yer alması istenir.
Diş Hekimi - İmplantolog Doc. Dr. Tosun Tosun cevaplıyor;
1. Guluş tasarımı icin kimler size başvuruyor?
Estetik algıları ve beğenisi, sosyo-kulturel kazanımları ile gelişmiş, mukemmeli yakalamanın peşinde olanlar. Dişlerinin goruntusunden veya dişetlerinin gorunmesinden rahatsız olan kişiler. Bu durumun duzeltilmesi icin bize başvurduklarında onlara ideal gulumsemenin, diş ve dişetlerinin uyumlu birlikteliğinin estetik sonuc vereceğini orneklerle gostererek “guluş tasarımı” adını verdiğimiz uygulamaları gercekleştiriyoruz. Bu tarz estetik gereksinimi olanlar her yaş gurubundan olabiliyor. Ortak ozellikleri ise estetik algılarının gelişmiş olması ve dış gorunumun kişilik ozelliklerini tamamladığının farkında olmaları.
2. Yaş konusunda sınırlama nedir?
Alt yaş kısıtlaması olarak buyume cağının bitimi esas alınır. Bu donem kişiden kişiye değişmekle birlikte, 18 yaş bir kıstas olarak değerlendirilebilir. Alt yaş sınırlamasının sebebi buyume cağındaki bireylerde dokularda hacimsel değişikliklerin devam etmekte olmasıdır. Ust yaş icin ise bir sınırlama yoktur. İleri yaş gurubunda daha ziyade herhangi bir uygulama oncesi genel sağlık durumunun elverişliliği denetlenir.
3. Hangi şikayeti olan kişiler sizden "guluş tasarımı" uygulamasını istiyor?
Kişiler genellikle “guluş tasarımı” adını verdiğimiz uygulamayı ağız ve dudaklar bolgesinde goruntu bozuklukları, orantısızlıklar, dişetlerinin normalden fazla gorunmesi, dişlerde capraşıklık, dişlerde renk bozuklukları gibi sorunları nedeniyle kliniğimize başvuruyor. Ağız bolgesindeki butunsel yaklaşımı fark edemeyen ve sadece sorunun ufak bir parcasını tanımlayarak bize başvuranlara estetiği butunsel olarak sağlamanın yontemini tavsiye edip ornekler ile gosteriyoruz.
4. Gunumuzde sağlıkla ilgili konularda bilincli hasta oranı yukseldi. "Guluş Tasarımı" icin gelen hastalar direkt bu taleple mi size başvuruyorlar? Ya da şikayetlerini sayıyorlar, siz mi oneri de bulunuyorsunuz?
Estetik duzenlemelerle ilgili talebi olan kişiler, dişleri veya ağız gorunumleri ile ilgili olarak yolunda gitmediğini fark ettikleri bir bulgu ile bize başvuruyorlar. Ama genelde bu fark ettikleri olumsuzluk sorunun sadece bir parcasını oluşturuyor. Biz ise yaptığımız inceleme neticesinde ağız-diş ve dudakları kapsayan ve bunun diğer yuz dokuları ile uyumunu da sağlayacak şekilde bir tasarım yaparak, kişiye ozel yeni bir guluş yaratıyoruz.
5. "Guluş Tasarımı"nın doğru adresi estetisyenler mi? Diş Hekimleri mi?
Guluş tasarımının en onemli parcası dişler, dolayısı ile diş hekimi bu işlemin ayrılmaz bir parcası. Son yıllarda İtalya ve İngiltere’den başlayan bir akımla diş hekimleri de medikal estetisyenler, dermatolog ve plastik cerrahların uyguladıkları botoks ve dermal fillerleri kullanmaya başladılar. Hatta ulkemizde 2011 ocak ayında diş hekimlerinin gorev alanını tarif eden kanundaki değişiklikle bu alanda diş hekimleri de yetkili kılındılar. Ozetle guluş tasarımı bir ekip calışması olarak yapılabileceği gibi bu konuda yeterli eğitimi almış bir diş hekimi tek başına da yapabilir.
6. Peki nasıl bir uygulama yapıyorsunuz?
Uygulama yapılmadan once kişilere “fasiyal analiz” yapıyoruz. Yuzunu bir butun olarak değerlendirip, “guluşunu” bu hesaplamalar doğrultusunda tasarlıyoruz.
7. Nedir bu “fasiyal analiz”?
“Fasiyal Analiz” ile yuzunuze yakışan ve en uygun “guluş”u tasarlıyoruz. İlk olarak kişinin yuz ozellikleri belirliyoruz. Yapılacak tum uygulamalar planlayıp, yuz karakteristiğine uygun diş morfolojisini saptanıyoruz. En onemli detay artık ”guluş tasarımı” uygularken sadece ağzın ic bolgesindeki calışma değil, dişeti – dudak bolgesi ve yuzu bir butun gorup hesaplayarak uygulamaların yapılması. Kişinin portre, oblik ve profil fotoğraflarından yararlanıyoruz.
8. “Fasiyal Analiz” yonteminden once nasıl bir uygulama yapılıyordu?
Daha once “guluş tasarımı” icin sadece ağzın ic bolgesinde uygulamalar yapılıyordu. Teknolojinin gelişmesi ve Dermal filler, BTX, peeling, IPL (Intensive Pulse Light) gibi yontemlerin diş hekimliğinde de uygulanmaya başlanması ile birlikte yontemler gelişti. Artık “guluş tasarımı” yuz ile birlikte butun olarak değerlendiriliyor.
9. İlginc taleplerle gelen hastalar oluyor mu?
Evet… Hayranlık duydukları kişilerin fotoğrafları ile bize gelip, aynı guluşu istiyorlar. Herkesin yuz yapısının farklı olduğunu, eğer kendisine elinde fotoğraftaki guluşu uygularsak nasıl bir sonucla karşı karşıya gelebileceğini anlatıyoruz. Fotoğraflarla gosteriyoruz.
10. "Mesleğe gore guluş tasarlamak" ne demek?
Orneğin yonetici kadrosundaki kişilerin diş estetiğini planlarken, keser dişlerinde daha koşeli dişleri, kopek dişlerinde ise daha sivri dişleri tercih ediyoruz. Bu sayede kişilerin daha otoriter bir gorunume sahip olmasını sağlamış oluyoruz. Yuvarlak hatlı veya bombeli dişlere sahip olan kişilerin ya da konuşma sırasında dişleri gorunmeyen kişilerin otorite kurmaları biraz daha zor oluyor. Satış temsilcileri ve hizmet sektorunde calışan kişilerde ise genellikle yuvarlak hatlı ve geniş dişler seciyoruz. Bu kişilerde diş rengi olarak da beyaz tonları tercih ediyoruz.
11. Guluş Tasarımında Kullanılan Yardımcı Teknikler Nelerdir?
Porselen laminat venerler : Dişlerin ust yuzeylerine yapıştırılan ince poselen yapraklar, estetik diş hekimliğinde en cok kullanılan tekniktir. Dişten cok az madde kaldırarak ya da hic madde kaldırmadan restorasyon uygulanmaktadır. Bu sayede mevcut diş dokusu korunur, sistem ışığı ideal yansıtabildiği icin goruntuyu doğal dişten ayırmak mumkun değildir.

Beyazlatma sistemleri : Kişinin doğal diş renginin daha beyaz ve ışıltılı olmasını sağlar. Travma, yaşlılık ve ceşitli ilaclarla meydana gelen kalıcı renklenmeleri ortadan kaldırabilir.

Estetik restorasyonlar : Curuk dişlerin doldurulması ve eskimiş renkleşmiş dolguların yenilenmesi, mineye uyumlu ve aynı renkte gelişmiş kompozit ve seramik (porselen) materyaller ile sağlanır.

Metal desteksiz tam porselen venerler: Dış gorunumu ve diş sağlığını geliştirmek amacıyla cok hasarlı ya da daha onceden kesilmiş dişlere uygunlanmaktadır.

Kozmetik duzenleme: Mine plastisisi olarak da adlandırılan işlemde, diş yapısından kaynaklanan şekil bozuklukları, dişlerin mine dokusunda yapılan minimal ve ozel aşındırmalarla duzenlenir.
12. Kadın ve erkek farkı neler?
Kadınlarda: Dişlerin koşeleri daha yumuşak doner, Gulme hattı yukarı doğru kavislidir, Ortadaki iki diş yandaki dişlerden biraz daha uzundur,Komşu dişlerin koşeleri arasında minik aralıklar vardır. Erkeklerde : Komşu dişler daha duz bir hatta birleşirler, Dişlerin hatları daha belirgindir, Gulme hattı daha duzdur.
13. Kac tur guluş ifadesi vardır?
Genel olarak guluş ifadeleri uc ana başlıkta toplanır. Bu temel kategoriler de kendi iclerinde değişik varyasyonlara sahiptir. Cekici Guluş (Sexy Smile), Entellektuel Guluş (Sophisticated Smile) ve Sportif Gulumseme (Sporty Smile)


[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]