Teknolojik urunlerin uretildiği, rekabet gucu yuksek, surdurulebilir bir yapı oluşturulması amacıyla "Sanayinin Geliştirilmesi, Uretim ve Yatırımların Desteklenmesi Programı" uygulamaya konuldu. Destekleme programı icin 2023 butcesinden yaklaşık 35,3 milyar lira odenek kullanılacak.
2023 yılı Merkezi Yonetim Butce Kanun Teklifi'nden derlenen bilgilere gore, sanayinin geliştirilmesi, uretim ve yatırımların desteklenmesi kapsamında program hedefleri belirlendi.

İmalat sanayisinin gayrisafi yurt ici hasıla (GSYH) icindeki payı, imalat sanayi ihracatı, orta-yuksek teknolojili urunlerin imalat sanayi ihracatı icindeki payı, uluslararası doğrudan yatırım girişi, yuksek teknolojilerin imalat sanayi ihracatı icindeki payı gibi alanlarda hedefler acıklandı.

Belirlenen hedeflere ulaşılması icin butceden 35 milyar 259 milyon lira kaynak ayrıldı.

Bu cercevede, imalat sanayisinin GSYH icindeki payının gelecek yıl yuzde 24,1 ve imalat sanayi ihracatının da 250 milyar dolar olması bekleniyor.

Orta-yuksek teknolojili urunlerin imalat sanayi ihracatı icindeki payının 2023'te yuzde 36 ve yuksek teknolojili urunlerin imalat sanayi ihracatı icindeki payının da yuzde 3,5 seviyesinde gercekleşmesi hedefleniyor.

Bu donemde, Turkiye'ye 16 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım girişinin olması amaclanıyor.
PATENTTE DUNYADA İLK 10 HEDEFİ

Sınai mulkiyet bilincini toplumun butun kesimlerinde artırarak, sınai mulkiyet haklarının korunması ve ticarileştirilmesine hizmet ederek teknolojik ilerlemeye ve yenilik faaliyetlerinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla da butceden yaklaşık 248 milyon lira ayrılması ongoruldu.

Bu kapsamda, 2023'te yerli patent başvurularında Turkiye'nin dunya sıralamasında 10'uncu basamakta yer alması hedefleniyor.

Yıl sonu gercekleşme tahmini yuzde 50 olan yerli patent başvurularının toplam başvurular icindeki payının gelecek yıl yuzde 53'e yukselmesi amaclanıyor.
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala