E-ticaret sitesi kurarak kişilerin sanal mağaza acarak internetten urun satmaya başladığı e-ticaret sektoru ile ilgili bu yazımızda sizlere bilgiler vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve e-ticaret ile ilgili bilgi alabilir, internetten urun satarken dikkat edilmesi gereken konuları oğretebilir ve kendi işinizi kurabilirsiniz.
[h=2]E-ticaret Nasıl Yapılır?[/h] E-ticaret ile internetten urun satışı yapacak olan kişiler sosyal medya platformları, e-ticaret siteleri ve e-ticaret pazaryeri platformları uzerinden satış yapabiliyor. Genellikle kendi markalarını yaratmak isteyenler coğu zaman bir e-ticaret sitesi acmak ve kendi mağazaları uzerinden satış yapmak ister.
Cunku sosyal medya platformları markaların muşterilerine guven vermelerini E-ticaret pazaryerleri de işletmelerin markalarını on plana cıkarmalarını zorlaştırır. Bu nedenle gunumuzde e-ticaret yapacak olan kişi ve işletmeler e-ticaret sitesi kurmak ister. Peki, e-ticaret sitesi nasıl kurulur?
[h=2]Dropshipping[/h] E-ticaret sitesi kurmak icin kişilerin tercih edeceği satış yontemleri arasında dropshipping de yer alır. Genellikle e-ticaret icin butcesi duşuk olan kişiler tarafından tercih edilen dropshippingde kişi ve işletmeler anlaştığı tedarikcilerin urun ve hizmetlerini satar.

[h=2]Şirket Kuruluşu[/h] Sanal mağazanızı acmadan once e-ticaret yapabilmek icin bir şirket kurmanız gerekiyor. Cunku Turk Ticaret Kanunu ’na gore bir iş yapan ve bu işten gelir elde eden kişilerin fatura kesmesi ve elde ettiği gelirler uzerinden devlete vergi odemesi gerekiyor.
Şahıs şirketi Limited şirket Anonim şirket Turleri de e-ticaret yapacakların en cok kurmayı tercih ettiği şirket turleri olarak on plana cıkıyor.
[h=2]İş Modeli ve Yapısını Belirleyin[/h] E-ticaret sektorunde faaliyet gosterirken tercih edebileceğiniz bircok iş modeli ve yapısı bulunmaktadır.
B2B – Business to Busines – İşletmeden İşletmeye Satış B2C – Business to Consumer – İşletmeden Tuketiciye Satış C2C – Consumer to Consumer – Tuketiciden Tuketiciye Satış E-ticaret iş modelleri arasında yer almaktadır. E-ticaret ’e başlamadan once bu iş modellerini araştırabilir ve sizler de tercih edeceğiniz iş modelinin avantajlarını ve dezavantajlarını goz onunde bulundurabilirsiniz.
[h=2]İş Fikrinizi Geliştirin[/h] İş modelinizi belirledikten sonra iş fikrinizi geliştirmek icin birtakım calışmalar yapmanız gerekir. Bu noktada markaların satacakları urun ve hizmetleri doğru bir şekilde secmesi icin belirli araştırmalar yapması onemlidir. Cunku bu araştırmalar sayesinde işletmeler e-ticaretteki risklerini azaltabilmektedir. Bu nedenle şirket kuruluşunun ardından satılacak urunleri bulurken markalar belirli araştırmalar yapmaktadır.
E-ticaretin Sektorlere Gore Buyukluğu E-ticarette Trend Olan Urunler E-ticarette En Cok Satılan Urunler E-ihracat ile Yurtdışına En Cok Satılan Urunler Markaların araştırma yaptığı belli başlı alanlardır. Bu konularda araştırmalarını tamamlayan işletmeler, doğru urun ve hizmet secimi yapabilmekte ve boylece internetten satacakları urunlere karar verebilmektedir. Ardından işletmeler satacakları urunleri temin etmek icin tedarikciler ile goruşmekte ve satış yontemlerine gore tedarikci secimi yapmaktadır.
[h=2]Domain ve Marka Adınızı Secin[/h] E-ticaret ile internetten satacağınız urun ve hizmetleri belirledikten sonra yeni bir marka yaratmak icin domain ve marka adınızı secmelisiniz. Domain ve marka adınızı secerken de tuketicilere guven vermek icin belirli şeyleri goz onunde bulundurarak hareket etmeniz gerekmektedir.
Akılda kalıcılık Ozgunluk Kolay Telaffuz Edilebilen Urun ve Hizmetler ile Uyumlu Olan Bir marka adı secmeniz gerekir. Marka adınızı sectikten sonra e-ticaret sitenizi kurmanız icin de bir domain satın almanız onemlidir. Domaininizi de satın alırken kurumsal kimliğinize uyumlu ve kısa domainler satın almaya ozen gostermelisiniz.
[h=2]E-ticaret Paketlerini Araştırma[/h] İnternetten satılacak urunler bulunduktan, satış yontemine karar verildikten ve tedarikci anlaşmaları yapıldıktan sonra firmalar e-ticaret sitesi kurmak icin site kurma yontemlerini araştırmaya başlar. Bu noktada site yazdırma, acık kaynak kodlu altyapılar ve hazır e-ticaret paketleri ile karşılaşırlar. Bu yontemler markaların e-ticaret sitesi kurmak icin tercih edebileceği yontemlerdir.
E-ticaret Sitesi Yazdırma: Markaların bir yazılım firması ile anlaşarak sıfırdan bir e-ticaret sitesi yazdırdığı yontemdir. Acık Kaynak Kodlu Altyapılar: Markaların demo ozellikler ile satışa sunulan e-ticaret altyapılarını aldığı ve kendi geliştirmelerini yaptığı site kurma yontemidir. Hazır e-ticaret Altyapıları: E-ticaret firmalarına ozel hizmetler sunan bilişim firmalarının e-ticaret firmaları icin hazırladığı ozel site kurma yontemidir. E-ticaretteki tum sureclerin yonetimi hazır e-ticaret altyapılarında daha kolay yurutulmektedir. Hazır e-ticaret altyapıları genellikle paketler halinde satışa sunulmaktadır. E-ticaret sektorunde başarılı olmak isteyen, sureclerini profesyonelce yurutmeye onem veren markalar Ticimax gibi bilişim firmaları tarafından piyasaya surulen hazır e-ticaret paketlerini tercih etmekte ve sitelerini hayata gecirmektedir.
[h=2]E-ticaret Sitesi Tasarımı Yapın[/h] E-ticaret sitesi kurmak icin paket secimi yapıldıktan sonra markaların sitelerine urun ve hizmetlerini yuklemesi ve internetten satış yapabilmek icin site tasarımı yapması gerekir. E-ticaret sitesi tasarımı yaparken de markaların belirli konuları goz onunde bulundurarak hareket etmesi gerekmektedir.
E-ticarette dikkat edilmesi gereken en onemli unsur site tasarımının responsive olmasıdır. Cunku gunumuzde internetten yapılan alışverişlerin buyuk bolumu mobil cihazlar uzerinden yapılmaktadır. E-ticaret sitesi tasarımında markaların iyi bir tema secimi yapması gerekir. Sitenin kategorizasyon yapısı ve alt kategorileri site tasarımı esnasında oluşturulmalıdır. E-ticaret sitesi tasarımı yaparken işletmelerin logolarına uyumlu ve kurumsal kimliğini yansıtan renkleri tercih etmesi onemlidir. E-ticaret sitelerinde kullanılacak urun fotoğraflarının profesyonel olması gerekir. Markalar bu unsurlara dikkat ederek e-ticaret sitesi tasarımı yapabilmektedir. Site tasarımını tamamlayan kişilerin bu surecin ardından sanal pos ve kargo anlaşması yapması ve boylece e-ticaret sitelerini satışa hazır hale getirmesi gerekir.
[h=2]Kargo, Odeme ve Lojistik Sureclerinizi Yonetin[/h] E-ticaret sitenizden sattığınız urun ve hizmetlerin tahsilatını yapmak ve satışını gercekleştirdiğiniz urunleri muşterilerinize gondermek icin belirli anlaşmalara ihtiyacınız vardır. Sanal pos anlaşması e-ticaret siteniz uzerinden kredi ve banka kartı ile tahsilat gercekleştirmenizi sağlayan anlaşmalarken kargo anlaşmaları ise sattığınız urun ve hizmetleri uygun fiyatlar ile gonderebilmenize olanak tanıyan anlaşamalardır.
E-ticaret sitenizi kurduktan sonra satışa hazır hale getirmek icin sizler de sanal pos ve kargo firmaları ile goruşun. Aldığınız teklifleri, calışma bicimlerini goz onunde bulundurarak her iki anlaşmayı da yapın ve boylece sitenizi internetten satışa hazır hale getirin.
[h=2]Satış Stratejinizi Geliştirin[/h] İnternetten alışveriş yapan kişiler genellikle guvenilir e-ticaret firmaları uzerinden alışveriş yapmaktadır. Bu nedenle e-ticaret sitesi kuran kişilerin marka bilinirliğini artırmaya yonelik calışmalar yapması gerekir.
Bu noktada da PR calışmaları ve reklam calışmaları markaların en cok tercih ettiği satış stratejileri olarak on olana cıkar. Bunun yanı sıra urun ve hizmet satışlarını artırmak isteyen e-ticaret firmaları dijital pazarlama calışmalarına da onem verir.
Sosyal Medya Pazarlaması Influencer Marketing Calışmaları Arama Motoru Optimizasyonu Google Reklamları Affiliate Marketing Calışmaları e-ticaret firmalarının en cok tercih ettiği dijital pazarlama yontemleri olarak bilinir. E-ticarette yeterli bir muşteri kitlesine ulaşan markalar da e-mail marketing ve sms pazarlaması gibi yontemler ile bu kitleye yonelik calışmalar yurutur. Bu tur reklam ve pazarlama calışmaları yaparak sizler de satış stratejinizi geliştirebilir ve internetten kolayca urun satabilirsiniz.
[h=2]Pazaryerlerinde Satış Yapın[/h] E-ticaret ’e başlamak isteyen kişi ve işletmelerin satış yapabileceği bir diğer platform turu de Trendyol, N11, Hepsiburada ve Cicek Sepeti gibi pazaryeri platformlarıdır. Pazaryeri platformları uzerinden satış yapan kişiler bir komisyon mantığı ile calışsa da hedef kitlelerinde yer alan kişilere kolayca ulaşabilmekte ve satışlarını artırma fırsatı yakalamaktadır.
Sizler de e-ticarete başlamak istiyorsanız e-ticaret siteniz uzerinden satış yaparken pazaryeri platformlarında da bir mağaza acabilir ve boylece e-ticaret pazaryeri entegrasyonlarından faydalanarak her iki platform uzerinden de satış yapabilirsiniz.
[h=2]E-ihracat ile Yurtdışına Satış Yapın[/h] E-ticaret siteniz uzerinden satış yaparken sitenizi cok dilli bir şekilde de tasarlayabilirsiniz. Cok dilli e-ticaret siteniz sayesinde urun ve hizmetlerinizi yurt dışı pazarında satabilir ve boylece doviz geliri elde edebilirsiniz.
[h=2]E-ticarette Dikkat Edilmesi Gerekenler[/h] E-ticaret nedir, e-ticaret nasıl yapılır ve e-ticaret sitesi kurmak ile ilgili sizlere bircok bilgi verdik. Bu bolumde de e-ticaret yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.
E-ticaret firmaları muşterilerine guven vermelidir. E-ticarette satışları artırmak icin kampanyalar duzenlemelidir. E-ticarette urun, sipariş ve teslimat yonetimini profesyonel bir şekilde yurutun. Boylece kesintisiz bir hizmet verebilirsiniz. E-ticaret firmanızın sadık muşteri oranını artırmak icin muşteri memnuniyetine onem verin. Bu konulara onem vererek sizler de e-ticaret firmanızın başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.
[h=2]Ticimax ile E-ticaret Sitenizi Kurun[/h] Ticimax, aralarında Turkiye ’nin en buyuk e-ticaret sitelerinin de yer aldığı 15.000 ’in uzerinde firmaya e-ticaret altyapı hizmeti sağlıyor. Geliştirilen guclu altyapısı ile kullanıcılarına yalnızca Turkiye ’de değil, dunya genelinde satış yapma imkÂnı sunuyor.
E-ticaret sektorunde başarılı olmak istiyorsanız kalitesi ISO belgeleri ile onaylanmış Ticimax e-ticaret altyapısı ile sitenizi acabilirsiniz. Ticimax ’ın sunduğu avantajlar ve guclu ozellikler ile işinizi e-ticarete taşıyarak kolayca satışlarınızı yapabilirsiniz.