[h=3]Gulme ve Estetik Analizi Bolum 2[/h]Gulmenin değerlendirilmesinde hastanın yuz on fotoğrafları alınmaktadır. Bu amacla hastanın dudaklarını kapatması istenir bu şekilde fotoğraflanır daha sonra ağız cevresi kaslarının serbest konuma gecmesi istenerek normal dudak konumu fotoğraflanır. Bu konumda ust ve alt dudak arasında hafif bir aralık gelişmektedir. Bu aralıkta sadece ust on kesiciler gorunmelidir. Bunların gornme olculeri 2-4 mm dir. Burun tıkanıklıklarına bağlı olarak ağızdan nefes alınması surekli bu konuma neden olabilmektedir.
Başlıca iki tip gulme vardır; sosyal amaclı gulme ve duygusal-zevk amaclı gulme . Bu iki tip gulme esnasında gulme alanında yer alan anatomik yapılar faklıdır. Sosyal amaclı gulme , coğunlukla selamlama amaclı , zorlamadan, ihtiyari yapılan statik bir yuz ifadesidir. Ust dudak hafif kasılarak yukarı doğru yer değiştirir ve bazende cok az bir miktar dişeti gozlenebilir. Duygusal gulme ise; daha guclu bazen kahkaha şeklinde , komik bir durum veya mutluluk karşısında gosterilen ifade şeklidir, bilincli olarak yapılır. Bu esnada ust dudak ve alt dudak fazla cekildiği icin ust ve alt dişer hatta diş etleri gorunur olabilmektedir.
Hastanın sosyal gulmesi sırasında tekrar fotoğraflanır. bu gulmede on kesicilerin tamamı ve ust diş etlerinin 1-2 mm gorunur hale gelmektedir.
Sosyal gulme sırasında on kesicilerin tamamı gorunur olmakta ayrıca ust diş etleri 1-2 mm gorunur hale gelmektedir.
Duygusal gulmede sırasında sosyal gulmeye ek olarak ust diş etleri daha gorunur hale gelmektedir.
Gulme sırasında her iki ağız koşesinden gecen hat ile her iki goz pupillasından gecen hat birbirlerine paralel olmalıdır.
Gulme stilleri
Hepimizin farklı gulme stili bulunmaktadır. Bunu belirleyen gulme sırasında yumuşak dokuların belirleyici ozellikleridir. Dudakların ve ağız koşesinin belirlenmesinde hakim olan kas grupları bunu belirlemektedir.
Belirlenmiş uc gulme stili vardır
1. Kuspid gulme;
Kuspid yada ağız koşeleri ile gulme % 67 oranı ile toplumda en cok gorulen gulme tipidir. Ağız koşeleri oncelikle yukarı kalkar , dışarı acılırve ust dudak kasları kasılıp yukarı hareket etmekte ve ust dişlerin gorunumu ile devam etmektedir.



2. Kompleks gulme; % 2 oranı ile en az gorulen gulme stilidir. Ust ve alt dudak ile ağız koşesi kasları eş zamanlı kasılır ve uyumlu olarak alt ve ust dişlerin tamamı gorulur.
3. Mona Lisa stili gulme; toplumda %31 oranı ile ikinci sıklıkla gorulen gulme stilidir. Dudak şekilleri baklava dilimi gibi gorulur. Oncelikle ust dudak yukarı ceken kaslar calışır ve on ust kesici dişler gorunur daha sonra ağız koşeleri dudakları yukarı ve dışarıya dogru taşır ancak bu gulmede ağız koşeleri kuspid gulme kadar dış yukarı doğru hareket etmez.
Gulme tiplerinden bahsederken son olarak dişeti guluşune (gummy smile) de değinmek gerekir. Dişeti guluşu adından da anlaşılacağı uzere gulme cizgisinin dişeti uzerinde yer almasıdır. Yani gulme esnasında dişeti dokusu olması gerekenden bir hayli fazla gorunmektedir.
Kadınlarda Etkileyici ve cekici gulmenin ozellikleri
1. On ust dişler gorunmelidir.
2. Ust dudak gulme sırasında yukarı doğru hareket etmektedir.
3. Gulme sırasında alt dişler gorunmez yada hafif gorunur.
4. Gulme sırasında dudakların sınırladığı alana gulme alanı denilmektedir ve bu alanın genişliği yuksekliğinden fazla olmalıdır.
5. Ust diş etleri hafif gorunmektedir. Bunun oranı yaşla birlikte değişmektedir.
6. Gulme sırasında ağız koşelerinde “Buccal koridor” olarak tanımlanan hafif bir boşluk gorunmelidir.
7. On ust dişlerin gulme sırasında alt sınırları bir ark oluşturmaktadır. Buna gulme arkı denilmektedir. Bu ark gulme sırasında estetik olarak gorulmeli ve alt dudağa paralel olmalıdır.
1. resimde ideal bir gulme ile diş diş etleri ilişkisi gorulmektedir. 2. resimde gulme ile ust on dişlerin ve diş etlerinin gorunurluğu fazladır. 3 resimde ise ust on dişler hic gorunmemektedir.
Gulme estetiği ve burunun etkisi
Gulme sırasında burun ucu aşağı ve geriye doğru hareket etmektedir. Bu hastanın normal ve gulerken cekilecek fotoğrafları ile değerlendirilebilmektedir.
Bunun dışında ister burun ustunde olsun, isterse yuzde olsun bircok kasların kasılmaları ile burun şeklinde değişmelere neden olmaktadır. Orneğin, gulerken burun ucu belirgin olarak aşağıya rotasyon gostermekte, burun ucu ust kısmı yuvarlaklaşmakta ve burunun gecici olarak uzun gorunmesine yol acmaktadır. Gulerken burun ucunun hareketi ve deformitesi depressor septi nasi kasına bağlıdır. Ayrıca gulme sırasında ağız cevresi kası Orbicularis oris ust dudağı kısaltır, mimik hareketlerle burun ucunun projeksiyonunu azaltabilir.
Gulme ifadesi olmayan hastalar
Sık olmamakla birlikte ciddi bir yuz deformitesidir. Ve bu hastalar gulme sırasında normalde gozlenen ağız cevresi değişimi bu hastalarda gozlenmemektedir. Bu hastalarda gulme sırasında ust dudaklar yukarı az hareket etmekte ve ust on dişler az yada hic gorunmemektedir. Bunun ortaya cıkması ust dudak, on ust kesiciler ve ust cene anatomisinden, yumuşak dokulardan kaynaklanmaktadır.

[h=2]İstanbul Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]