‘John ve Julie Gottman tarafından uzun yıllar devam eden araştırmalar sonucu ortaya konulmuş olan Guclu İlişki Evi Teorisi, mutlu birlikteliklerden yola cıkılarak hazırlanmıştır. Bu teorideki evin kolonlarını Guven ve Bağlılık oluştururken; en temel basamaktan yola cıkılarak ciftlere guclu oldukları, desteklemeleri gereken ve zaman icinde guncel tutmaları gereken alanlar hakkında bilgi vermek ve yardımcı olmak amaclanmıştır.’
Sevgi Haritaları Oluşturmak: Evin temelidir. Partnerlerin birbirlerinin psikolojik dunyası ile ilgili bilgiye sahip olmalarıdır. Ciftin birbirini tanıması ve zaman icinde bu bilgileri guncellemesi ile oluşturulur.
İlgi ve Beğeniyi Paylaşmak: Aşağılamanın panzehiridir. Beğeni, takdir, şefkat ve saygı kulturunu oluşturmak ve bunu partner ile paylaşmayı icerir. Romantizm ve cinselliğin kalitesi bu alan ile yakından ilgilidir.
Birbirine Yonelme: Partnerler arasında duygusal bağ kurma girişimleridir. Bu alanda duygulardan oluşan bir banka hesabı olduğu duşunulerek, partnerlerin bu hesaba yatırım yaptıkları varsayılır. Temel surec; partnerin bağ kurmaya calıştığı ve duygusal ihtiyaclarını ifade ettiği girişimlere dair farkındalık geliştirmek ve bu girişimlere nasıl yonelme ile karşılık verilebileceğini keşfetmektir.
Olumlu Bakış Acısı: İlk 3 aşama ile oluşur. Cift birbirini iyi tanıyorsa, ilgi ve beğeni varsa ve partnerler birbirlerine yoneliyorsa aralarında sohbet vardır ve olumlu bakış acısı beslenir. Olumlu bakış acısı ne kadar yuksekse, partnerler birbirlerinin davranış ve tutumlarını ilk once pozitif değerlendirme eğiliminde olurlar.
Catışmayı Yonetme: 2 tip catışma vardır; 1.Tip; cozulebilir olan cift sorunları, 2.Tip; cozulemeyen, surekli tekrar eden (kaotik) sorunlar. Ciftler arasındaki soeunların %69 u cozulemeyen konulardan oluşmaktadır. Tip 1 catışmalarda yumuşak başlangıc, etkiyi kabul etme, onarma, sakinleşme ve uzlaşma olmak uzere etkin sorun cozumunun 4 kısmını kullanırız. Tip 2 catışmalarda ise; tıkanıklıktan kacınmak icin ciftin diyalog sureci oluşturması şarttır. Bu noktada etkin catışma yonetme becerileri kazanmak oldukca onemlidir.
Hayata Dair Hayalleri ve İstekleri Gercekleştirmek: Guclu ilişkilerde partnerler birbirlerinin hayallerini, gecmişlerini iyi bilirler ve bunlar icin caba gosterirler. Partnerlerin hayalleri her zaman cok acık olmayabilir. Hayaller olmasa da anılardan bahsedilmesi, partnerleri mutlu edecek ipucları taşır. Kişinin, partnerinin onemli yaşam hayallerinin farkına varmasına yardımcı olmakla ilgilidir.
Ortak Anlam Uretilmesi: Evin catısıdır. Partnerlerin bilincli olarak yarattığı ya da kendiliğinden oluşan, yaşamlarında paylaştıkları bir anlamın olduğu alandır. Ciftin birlikte hareket etmesi, vakitlerini, kaynaklarını, hikayelerini, kulturlerini, yaşamlarında sahip olmalarına karar verdikleri şeyler ve olaylar acısından paylaşılan anlam sistemini oluşturmaktır. (Ne kadar ortaklar? Ne kadar ‘biz’ler? Rituelleri var mı?)
Guven: Partnerde ‘Ben partnerim icin oncelikliyim.’ ‘Partnerim beni kollar, her zaman benim yanımdadır.’ Duşuncesine sahip olmaktır. Guclu ilişki evinin kolonlarından birisidir.
Bağlılık: Kişinin yaşadığı ilişkinin uzun bir yolculuk olduğuna inanması, iyi gunde kotu gunde yaşam boyu surecek olduğunu duşunmesi ve buna uygun olarak davranmasıdır. Partnerinin olumlu ozelliklerini vurgulaması, ona sahip olduğu icin memnuniyet duyması, partnerinin varlığından muteşekkir olması durumudur. Guclu ilişki evinin diğer kolonudur. (Boşanma tehdidi bağlılığı tehdit eder.)

[h=2]Mersin Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]