GUCLU COCUKLAR YETİŞTİRMEK
Burada bahsedeceğim elbette fiziksel olarak guclu bir cocuk yetiştirmek değil …
Cocuğunuzun yaşamında karşılaştığı veya karşılaşacağı bircok zorluğun ustesinden gelmesini sağlayacak icsel gucu.
Bu gucu oluşturabilmenin temeli bebeklik doneminde atılmaya başlar. Anne ilgisini ve sevgisini dokunuşlarla, seslerle, mimiklerle ve davranışlarla yeterli duzeyde hisseden cocuk değer gorme, guvende olma ve onemsenme duyguları ile bu gucu kendisinde bulmaya başlar.
Anneden gelen bu ilgiye ek olarak zamanla baba ve yakın cevreden gelen sıcak iletişimlerle bu duygu pekişir ve okul oncesi donemdeki yakın/ ilgili oğretmen desteği ile gelişmeye devam eder.
Guclu bir cocuk yetiştirebilmeniz icin oncelikle ; cocuğun kendi ihtiyaclarını giderebilme becerilerini kazanmasını sağlamalısınız. Kendi ihtiyaclarını giderebilen yani; yemeğini yiyen, yatağında kendi başına uyuyan, ayakkabılarını, montunu kendisi giyip cıkarabilen , ellerini yıkayan, tuvalete gittiğinde neler yapması gerektiğini sırasıyla bilen, oyuncaklarını toplayan bir cocuk kendine guven duygusuna daha cok sahiptir.
Anaokuluna başladığında siz yanında olmadan da gunluk aktivitelerini rahatlıkla yerine getirebilir, başarabildiği duygusunu hisseder ve mutlu olur. Başarabildiğini gormek onun kendini guclu hissetmesi icin gerekli zemini hazırlar.
Uygun yaşa geldiğinde cocuk yavaş yavaş sorumluluk almanın ne demek olduğunu oğrenmelidir. Cunku ilerleyen yaşamında onu bekleyen cok şey var biliyorsunuz ki… Sizler de yaşayıp gordunuz yaşam cocukluğumuzda hayal ettiğimiz gibi cok da kolay değil..
Ona bu sorumluluk bilincini kazandırmak sizin sorumluluğunuzda.
Yaşına uygun sorumluluklar vermelisiniz. Oyuncaklarını toplamak genellikle ilk basit sorumluluklardır. Buyudukce masa kurmaya yardımcı olmak, oyunla camaşırları sizinle birlikte toplamak, renklerine uygun ayırmak, mandalları asmak , yatağını toplamak , odasını duzenlemek, tabağını masadan kaldırmak, bulaşık makinesine yerleştirmek, banyosunu yapmak, birlikte salata hazırlamak gibi bircok aktivite ona cok şey oğretir. Gelişiminin desteklenmesine yardımcı olur. Yıllar sonra siz yanında yokken universitede, evlenince, iş hayatında, cocuklarına bakarken zorlanmaması icin şimdiden kazandıracağınız ufak becerilerle onun gelecekteki işlerini kolaylaştırabilirsiniz.
İlk okula başladığında diğer cocuklar dersin bitme zili ile montunu giymek icin askılara koşarken bazı cocukların hala annelerini beklediğini izleyebiliyoruz.. Veya hayata ilk kez sizden uzakta hic tanımadığı, birbirinden farklı insanlarla kocaman şehirlerde universiteye başlayan genclerin uzun bir sure yalnızlık hissetmesi ve uyum sağlamakta uzun sure zorlanması da sıklıkla karşılaştığımız durumlar.
Bu cocuklar kişilik yapısı ile daha duygusal , hassas veya daha gucsuz cocuklar olabiliyor. Karşılaştığı sorunlar karşısında bu sorunlarla nasıl baş edilebileceğini yeterli duzeyde bilmediği icin yetersiz kalıyor ve zamanla mutsuz oluyorlar. Cevresindeki arkadaşlarının daha becerikli, başarılı ve mutlu olduğunu izlemek cocuğun / gencin kendine olan guvenine zarar verebilir.
Bu nedenle sizin sıcak, guvenli kollarınızdayken ona bu becerileri oğretmelisiniz. Sorumluluklarını alabilen ,ne yapması gerektiğini bilip bunu uygulayan veya uygulayabileceğine inanan, yeteneklerinin , becerilerinin, eksik ve guclu yanlarının bilincinde olan ,duygularını, duşuncelerini rahatlıkla ifade edebilen cocuklar ve gencler yaşamda daha guclu olarak var olabilir.
Sağlıklı , mutlu ve guclu olmaları dileği ile..
Psikolog Eda Gokduman


[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]