Evet, ehliyete yazıldığım bu zamanlarda aklıma cok takılan bir sorunun konusunu acmak istedim. Lafı cok uzatmadan ve daha iyi anlamanız icin direkt kendimden ornek vermek istiyorum.

Ben kurs arabası olan 2015 model Hyundai i20'yi kullanırken topuğum yere hic basmadan, tamamen ayak kas kuvvetini kullanarak debriyaja basıyorum. Fakat aynı suruşu bizim kendi arabamız olan 2003 model Renault Clio ile denediğimde pek olumlu sonuc alamıyorum. Cunku i20'nin debriyajı oldukca yumuşak ve stabil iken bizim arabanın debriyajı cok sert ve sacma bir şekilde kademelerden oluşuyor. Yani debriyaj stabil sertlikte değil. Ben her ne kadar ayağımı sabit kuvvetle geri ceksem de debriyajın ayarsızlığı yuzunden kademe kademe bırakıyorum ve bu da debriyajı istediğim gibi kontrol etmeme engel oluyor. Bizim arabada yarım debriyaj olayını i20'de ki kadar rahat yapamıyorum.

Bu olaydan yola cıkarak acaba debriyajı mı yanlış kullanıyorum diye sorgularken başkaları nasıl kullanıyor diye konu acmak istedim. Evet, siz debriyajı nasıl kullanıyorsunuz? Benim gibi topuk yere değmeden mi, topuk surekli sabit bir yerde mi, yoksa topuk yere değerek ama paspasa surterek mi kullanıyorsunuz? Veya arabaya gore bu durum değişiyor mu? Gelin birlikte tartışalım.

Not: Normalde anket acacaktım fakat otomobil kategorisinde anket mevcut değilmiş. Uzun uzun yazmak istemeyenler icin manuel anket oluşturayım, duruma gore sadece 1, 2, yada 3 yazabilirsiniz.
1-) Topuk sabit şekilde kullanıyorum.
2-) Topuk paspasa surterek kullanıyorum.
3-) Topuk havada kullanıyorum.