Evet selamlar. Airbag korur kemer gereksiz duşuncesini acıkladıktan sonra bunu da acıklamam gerektiğini hissettim. Evet konuya girelim. Oncelikle insanların kafasında şu duşunce var. Kendi sınıfımdan 10 kadar kişiye bunun sebebini sordum ve hepsi de dedi ki 'zaten onumuzde koltuk var, herhangi bir kaza olursa o bizi tutar zaten' dediler. Size de mantıklı geliyor belki ama işin tekniğine girince ne kadar yanlış olduğunu anlayacaksınız. Şimdi kesin nesi yanlış ki diyenleriniz var. Konuya tam girmeden once sorduğum kişilere koltuğa neden guvendiklerini sordum. 10 kişiden 6'sı dedi ki "koltuğun icinde bir celik iskelet oluyor ya o yuzden" dediler. Evet koltuğun icinde bir celik iskelet var. Ama işin tekniğine girince durum cok farklı oluyor. Orneğin 60 kg ağırlığında bir X kişisi olsun. Bu X kişisi arka koltukta kemersiz oturuyor. Kaza yaptılar diyelim ki hıza da 64.8 km/s (bu carpışma testlerinde ki hızdır) hoop fırladı peki ne olacak? Evet ilk vuruşma oldu X kişisi ucuşa gecti o anki kuvvet ile (bu hızlarda kuvvet yaklaşık iki katına cıkıyor diye hatırlıyorum yanlış hatırlıyorsam kaynak vererek duzeltin lutfen). O koltuğa 120 kg ağırlık 65km/s hız ile carpıyor. İlk vuruşta koltuk hoop one eğiliyor. O koltukta oturan kişi airbag ile koltuk arasında sıkışıp (bu biraz da acı vs. işi) ağır boyun omurga hasarları alıyor. Bakın dunyanın en guvensiz arabalarını ureten markalarda bile arka kemer var. Onlar şaşkın oldukları icin mi koydular o kemeri? Bununla ilgili iihs bir test yaptı. YouTube'da rear Seat belt yazın cıkıyor zaten. O testi de izleyebilirsiniz. Son olarak ise, kemerinizi takmayı ihmal etmeyin.