Prag'da AB liderlerine Turkiye'yi uyeliğe kabul etme cağrısı yapan Obama'ya Sarkozy'den jet yanıt geldi.
AB donem başkanlığını yuruten Cek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da bulunan Obama, Avrupa Birliğine Turkiye'yi uyeliğe alması cağrısında bulunurken, bunun İslam dunyasına ''olumlu bir sinyal'' olacağını belirtti.

Obama, konuşmasında, Batının İslam ulkeleriyle daha yakın ilişkiler ve işbirliği arayışında olması gerektiğini soyledi. ABD Başkanı, ''Turkiye'yi Avrupa Birliğine almak bu yonde onemli bir işaret olacaktır'' dedi.

SARKOZY'DEN JET YANIT

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise Obama'nın Turkiye'nin AB'ye alınması yonundeki cağrısının ardından yaptığı acıklamada Turkiye'nin AB uyeliğine muhalefetini yineledi.

Sarkozy, TF1 kanalına yaptığı acıklamada, Turkiye'nin uyeliğine karşı cıktığını tekrarladı ve ''Başkan Obama ile dirsek dirseğe calışıyorum, ama AB konusu soz konusu olduğunda buna karar vermek AB uyelerine duşer'' dedi.

Turkiye'nin uyeliğine hep karşı cıktığını ve bu tavrını surdurduğunu belirten Sarkozy, ''AB uyesi ulkelerin buyuk bir coğunluğunun da Fransa'nın tavrı cizgisinde olduğunu sanıyorum. Turkiye cok buyuk bir ulke, hem Avrupa'nın, hem de ABD'nin muttefiki. İmtiyazlı bir ortak olarak kalmalıdır, tavrım değişmedi'' diye konuştu.

MERKEL: KARARLAŞTIRILMIŞ BİR ŞEY YOK

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Obama'nın Turkiye'nin AB uyeliğine verdiği destekten sonra, "Hicbir şey kararlaştırılmış değil. İmtiyazlı ortaklık da secenektir" dedi.

AB-ABD zirvesinin yapıldığı Prag'da gazetecilerle konuşan Merkel, Turkiye konusundaki cekincesini surdurdu ve Obama'nın Turkiye ile ilgili sozlerinin "Amerikan geleneği" olduğunu soyledi.

"Musluman dunyası ve ozellikle de Turkiye ile yakın ilişkiler bizim icin ilginc bir şey" diyen Merkel, "Ancak bunun alacağı şekli, yani tam uyelik mi, imtiyazlı ortaklık mı olacağı konusunu halen tartışmaktayız" ifadesini kullandı.

Merkel'in muhafazakar partisi, Fransız hukumeti gibi Turkiye'nin tam uyeliğine soğuk bakıyor.

BARROSO MEMNUNİYET DUYDU

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise Başkan Obama'nın acıklamalarından cok memnun olduğunu soyledi. Barroso, "Turkiye ile tam uyelik muzakereleri surecini başlattıklarını" hatırlattı.

FRATTINI: ONEMLİ OLAN MUZAKERELERİN SURMESİ

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de Turkiye'nin AB'ye tam uyeliğini hedefleyen muzakere surecinin devam etmesi gerektiğini soyledi. Frattini, "Onemli olan Turkiye ile muzakerelerin surmesidir. Bunun icin yıllarca zaman gerekebilecek olsa da, bu yuruyuş devam etmeli" dedi.

Frattini, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Turkiye'nin tam uyeliğine karşı cıkan beyanatlarının ise "ic politikadan kaynaklandığını" savundu.