Guatr nedir?
Guatr (Goiter), tiroit bezinin buyumesidir. Normal troit bezinin ağırlığı 20-25 gm ve boyutları 20x25x50 mm'dir. Ele gelen her tiroit bezi guatr olarak değerlendirilemez ancak ultrasonografik olcumle kesin tanı konmalıdır. Ultrasonografide tiroit bezinin derinlik capı 25mm uzerine ise guatr tanısı konulabilir.
Ceşitleri
Guatrın ceşitli sınıflaması vardır. Tiroit bezinin hormon uretme durumuna gore 3 ana sınıfa ayrılır:
Otiroidi : hormonlar normal duzeylerdedir
Hipotiroidi : hormonlar azalmıştır
Hipertiroidi: hormonları yukselmiştir
Tiroit nodulu nedir?
Tiroit bezinde oluşan kitledir. Noduller kistik, solid ve miks durumda olurlar. Kistik nodul icinde sadece sıvı, Solid noduller hucrelerin buyumesi ve coğalması, Miks noduller ise icerisinde kistik ve solid bolumleri olan nodullerdir.
Guatr belirtileri nelerdir ?
1- Hipotiroidi (Tiroid bezinin az calışması); yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk, uyku hali, konsantrasyon bozukluğu, sersemlik hissi, depresyon, sac dokulmesi, ciltte kuruma ve soğukluk hissi, kabızlık, kilo alma, goz kapakları ve bacaklarda şişlik, terlemede azalma, balmumu gibi cilt, soğuğa tahammulsuzluk, uşume, ses kalınlaşması, ses kısılması, konuşmada ağırlaşma, reflekslerde azalma, tansiyon, kolesterol yuksekliği ve nabız duşukluğu, adet duzensizliği, hamile kalmada zorluk, cocuklarda boy kısalığı ve gelişme geriliği gibi belirtilerle kendini gosterir.
2. Hipertiroidi (Tiroid bezinin cok calışması) ise; sinirlilik, aşırı heyecan, duygusallık, kilo kaybı, terleme ve vucut sıcaklığında artma, ellerde titreme, nabız sayısında ve tansiyonda artış, cilt terleme ve nemlilik hissi, sac dokulmesi, sıcağa tahammulsuzluk, bağırsak hareketlerinde artma, adet duzensizliği, gozde canlı bakış, bazen tek gozde buyume, bazen cift gorme şeklinde ortaya cıkar.
Guatrın teşhisi nasıl konur?
Guatr teşhisi; muayene, kan testi (T3, T4, TSH hormonları tetkiki), tiroid ultrasonu veya sintigrafisi ile konur.
Guatrın tedavi yontemleri nelerdir?
Tedavi yontemleri; ilac tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavidir. Tedavi yontemlerinden hangisi veya hangilerinin secileceği hastadan hastaya değişir. En uygun tedavi şeklinin cerrah, endokrinolog, radyolog ve patologdan oluşan bir ekip tarafından planlanması ve takip edilmesi gerekir.
[email protected]
[h=2]Afyon Karahisar Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]