Yaklaşık 1.5 senedir Skoda Fabia 2001 Comfort 1.4 16V AUB motor kodlu araca sahibiz. O donem pandemi patlak verdiği icin bu aracı almak zorunda kaldık zira arac yoktu. Aracı almak istemememizin sebebi ise klimasının calışmıyor oluşuydu.

Problem, AC tuşuna basıyorsunuz, ışığı yanıyor ancak kompresor devreye girmiyor, normal olarak klima calışmıyordu. Aldığımızdan beri klimasız gezdikten sonra klimayı yaptırmaya karar verdik. Satarken de zorlanacaktık yoksa.

Sanayide birkac yere sorduk, her kafadan farklı ses. Birisi kompresor gitmiş diyor, başka birisi bakmak lazım, sensorlerden olabilir diyor. Otekisi gaz basayım duzelir diyor.

En sonunda tanıdığımız bir ustaya gittik, arabayı o da başka bir klimacıya gosterince aracın kompresorunun aslında calıştığını oğrendik. Artık nasıl calıştırdılar bilmiyorum. Daha sonra elektrikci, sorunun beyin ile alakalı olduğunu soyledi ve 4 haneli bir ucrete yapabileceğini soyledi. (Fiyatı yazmıyorum bilerek, sebebini birazdan anlayacaksınız.)

İnternette araştırmaya koyuldum ve sorunun cok basit bir sebepten kaynaklandığını oğrendim. Arac bir şekilde elektriksiz kalınca motor kodu nasıl oluyorsa değişiyor. Değişince de kliması calışmıyor.

Aracın beyninden test yaptırdığımızda zaten kendisi de motor yanlış kodlanmış hatası veriyor. Siz de benzer sorun yaşıyorsanız, sizde de hata buysa eğer, motor kodunuzu değiştirmek sorunu cozuyor.

İsterseniz ustanızla yapabilirsiniz, isterseniz 100 liraya VAG COM kablo alıp bilgisayarınızla kendiniz de yapabilirsiniz.

Skoda Fabia 1 VCDS-VAG options - YouTube

Şu videoda 3:!0 kısmında motor seceneğini goruyorsunuz. Orada Coding kısmına girip 3:15'te videoda 00031 olan yer bizim motor kodumuz.

Motor kodu bende 00095'ti (sizde farklı olabilir), onu 00071 yapıyorsunuz. Eğer aracınız benimkiyle aynıysa bu kod sizde de işe yarayacaktır.

Kontağı kapatıp aracı kilitleyip tekrar kilidi acıp calıştırıyorsunuz ve sorununuz cozulmuş oluyor. 2 dakikada 4 haneli para vermekten kurtulmuş oluyorsunuz.