Grup psikoterapisi bu konuda eğitim almış psikoterapistler tarafından yonetilen, terapistler haric en az 3 kişiden oluşan, uygun şekilde secilmiş hastalara uygulanan bir tedavi şeklidir.
Tarihte ikinci dunya savaşından sonra yaygınlaşmıştır. 1914 Te J.L.Moreno psikiyatrik tedavilere grup psikoterapisini ekleyen kişi olarak bilinir.
Grup psikoterapisi adeta yaşadığımız toplumun kucuk bir orneği gibidir. Bu grupta” burada ve şimdi ne yaşanıyor”dan yola cıkılarak insanlar arası etkileşimlere odaklanılır. Terapistin deneyimli olması, grup uyelerini iyi takip etmemsi, aralarındaki sozel ya da sozel olamayan etkileşime dikkat etmelidir.
Belli ozellikler acısından bir araya getirilen grup uyeleri etkileşim ve paylaşım grupları oluşturur. Grup psikoterapisinde hastalar grubun yoneticileri haricinde diğer uyelerden de geribildirim aldıkları icin grup surecindeki etkileşimler daha hızlı ilerler. Boylece farkındalık ve değişim daha hızlı yakalanır.
Gruba ozgu tedavi edici ozellikler;
- Evrensellik (bir tek benim başıma gelmemiş, benim gibiler var)
-Empati (eşduyum)yeteneğinde artış,
-Umut aşılaması,
-Bilgi aktarımı,
-Ozgecilik (başkalarını duşunme),
-Birincil aile ortamının onarıcı yinelenişi,
-Taklitci davranış,
-Bireyler arası oğrenme,
-Grup bağlılığı,
-Duygusal boşalım (katarsis)
Grup psikoterapilerinin ceşitleri vardır:
Amaca gore; Kişilik gelişimi, belirtilerin iyileştirilmesi, yaşamdaki ilişkilerin duzeltilmesi
Tiplere gore; Destekleyişci, cozumleyici (analitik), kendine yardım, psikodramatik-sosyometrik, ilişkisel, etkileşimsel, gestalt gibi.
Hasta secimine gore; yas grupları, alkol madde kullanım bozukluğu grupları, yeme bozukluğu grupları gibi
Sureye gore; bir hafta sonu calışması, uzun yıllar suren, acık uclu
[h=2]Bursa Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Grup psikoterapisi
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Grup psikoterapisi