Asya ve Avrupa grip salgınıyla boğuşuyor. 4 milyondan fazla insanı etkileyen salgınının Turkiye’ye gelmesinden endişe ediliyor.
Kalp ve kanser hastaları ile cocuklara dikkat!
Geciş donemi olarak bilinen bahar aylarında grip hastalığı sıklıkla gorulmektedir. Yaşanan bu salgın korkulanın aksine yeni bir virus tipinden kaynaklanmamaktadır. Hastalık bulaştığı kişilerde genel olarak ağır seyreder, yaklaşık 1 hafta istirahat edilmesi gerekebilmektedir. 65 yaşın uzerindeki kişiler, kalp ve kanser hastaları, hamileler, şeker hastaları, bobrek yetmezliği olan kişiler ve sağlık calışanlarının grip hastalığına karşı daha dikkatli olması gerekmektedir.
Griple mucadele etmek elinizde
Gun icinde tum ihtiyaclar karşılarken surekli eller kullanılmaktadır. Eller dış ortamla ve dolayısıyla da hastalık etkeni olan mikropların bulunduğu yuzeyler ve eşyalarla en cok temas eden organdır. Eller aynı zamanda mikropların sıklıkla vucuda giriş kapısı olarak kullandıkları ağız ve burunla surekli temas etmektedir. Ellerin su ve sabun ile yıkanması mikroplardan korunmanın en etkili, en ucuz ve en kolay yoludur. Ancak etkili olabilmesi icin en az yarım dakika sureyle ve parmak araları da dahil olmak uzere her yerin iyice yıkanması gerekmektedir. Ozellikle tuvaleti kullandıktan sonra, yemek oncesi ve sonrası mutlaka eller hassasiyetle yıkanmalıdır.
Kalabalık ortamlardan uzak durun
En fazla solunum yoluyla bulaşan grip virusunden korunmak icin kapalı ve kalabalık yerlerde uzun sure kalmamak gerekmektedir. Ofiste ve okullarda mumkun olduğu kadar ortamı havalandırmak onemlidir. Ozellikle toplu taşıma araclarını kullandıktan sonra yıkama şansı yoksa bile eller antibakteriyel urunler ve temizleme mendilleri ile temizlenmelidir.
Sevdiklerinizle uzaktan selamlaşın
Grip olan kişiler başkaları ile yakın temastan kacınmalı, hastalığın bulaşıcı olduğu donemde işe ve okula gitmemelidir. Selamlaşmaların yakın temas ile değil uzaktan yapılması gerekmektedir. Gribe yakalananların belirtilerin başlamasından 7 gun sonrasına ya da belirtilerin tamamen gecmesinden bir gun sonrasına kadar evde istirahat etmesi onemlidir.
Maske kullanmak işe yarayabilir
Bulaşmayı onlemek icin oksurme, aksırma sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalıdır. Eğer mendil yoksa ceket veya giysinin kolu kullanılarak bu yapılmalıdır ve eğer ağız-burun el ile kapatılmışsa, eller su ve sabunla mutlaka yıkanmalıdır. Grip olanların cerrahi ya da standart maske takması diğer insanlara virus bulaşmasının onlenmesine yardımcı olacaktır. Hasta olmayan kişiler hastaların yanına girerken maske kullanmalıdır. Hasta kişilerle tokalaştıktan veya solunum salgıları bulaşmış yuzeylerle temastan sonra goz, burun veya ağıza dokunmak bulaşmaya neden olabilir.
Kapı kolları ve oyuncakların temizliğine ozen gosterin
Hastalığın bulaşmasını engellemek icin masalar, kapı kolları, banyo yuzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncak gibi sık dokunulan eşyaların gunluk temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi gerekmektedir. Gunluk kullanılan temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de dezenfekte icin etkilidir. Hastalara ait carşaf, camaşır, havlu gibi eşyaların başkası tarafından kullanılmaması gerekir. Hastanın kullandığı tabak, catal ve bıcaklar bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.
Antibiyotiğe sarılmayın
Grip hastalığını antibiyotikler tedavi etmemektedir. Doktor tavsiyesi dışında antibiyotik kullanımı kesinlikle sakıncalıdır. Gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme, kaliteli uyku, yeterli dinlenme ve su tuketimi de cok onemlidir. Gripten korunmanın en etkili, en guvenli ve en ucuz yolunun aşı olduğu unutulmamalıdır.

[h=2]İstanbul Enfeksiyon Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]